醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題, 但只有左胸, 右胸沒有的, 會否突然甘GE情況?怕有問題, 甘細個唔會甘早發育卦....要看E生嗎?婦產科?

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇睇醫生好喎,因為以前有單新聞係幾歲小朋友成日食雞翼,真係提早發育。
睇兒科醫生同佢講,睇佢有冇轉介
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆 crystal媽咪 的帖子

但又無嘜點食雞呀....

甘睇普通兒科E生先?但是睇開的是男E生, 我諗要睇女E生定婦產科E生, 有無女E生介紹?

複式洋房

回覆 jywy 的帖子

要分析她是否突然長高,是否肥胖,是否經常出街食快餐,曾小女同學因喜歡食某牌子漢堡飽,未夠10歲來經.
現今食品,如果衹有雞有激素就好好多.就算牛奶都含有激素.好多都有.
所以近6年我會買些沒激素肉類給小女食,現在她13歲半.

大宅

回覆 bannyleung 的帖子

沒有突然長高, 不肥反而THIN呀, 但每日都飲鮮奶, 食熟左GE三文魚多, 不會食雞, 佢唔LIKE食呀, 出街食都係星期六及日, 平時LUNCH食學校飯盒, DINNER先在家煮, 不知咁是否叫比較多出街食...??

伯爵府

你留意多一段時間先, 因我細囡在7歲左右, 有一段間係其中一邊胸有微脹, 醫生話係小朋友發育緊, 但又不是早熟, 只係發育時會脹, 係乳線發育中。

大宅

回覆 ew911 的帖子

但會否一直脹, 會縮細番嗎?

複式洋房

jywy 發表於 18-3-27 11:02
如題, 但只有左胸, 右胸沒有的, 會否突然甘GE情況?怕有問題, 甘細個唔會甘早發育卦....要看E生嗎?婦產科? ...

你好 我琴日都發現我大女(未到6歲)佢左邊心口都係腫左 摸落去有硬塊 今日帶佢睇醫生 醫生都話佢應該係早期發育...抽左血 等報告睇下咩原因 另外book左聽日返醫院再照超聲波睇下咩情況!
未到6歲就咁快發育真係令我好擔心

複式洋房

ew911 發表於 18-4-6 18:05
你留意多一段時間先, 因我細囡在7歲左右, 有一段間係其中一邊胸有微脹, 醫生話係小朋友發育緊, 但又不是早 ...

請問醫生有冇叫你做其他檢查?

大宅

回覆 Bii921130 的帖子

E生話可能假發育WOR, 只寫紙叫我去E院CHECK, E院要5月先有得睇, 您E院甘快BOOK到, E院E生點話?

複式洋房

jywy 發表於 18-4-19 12:54

E生話可能假發育WOR, 只寫紙叫我去E院CHECK, E院要5月先有得睇, 您E院甘快BOOK到, ...

我去左聖保祿睇 佢話要抽血照超聲浪 照x ray 樣樣講錢先 又話唔平 咁我問佢你可唔可以轉介返政府 佢話我無可能要求政府指定幫你女做某一樣檢查 最後我都比個女抽血 照超聲波同埋x ray
我另外再打去健康院問下有冇醫生睇到 寧願睇多個醫生好過

大宅

OIC~我初初去找一個私家門診女E生睇先, 女E生話可能要CHECK乳線生長, 要睇兒科專科, 有話會抽血CHECK的, 之後佢即寫轉介信比我, 我就BOOK 左東區E院兒科部, BOOK到5月4日睇, 算最快GE期LA

男爵府

回覆樓主:

有朋友個女有呢個情况.佢係一邊胸位似發育.
佢個女好瘦,所以成日比肉個女食,餐餐有肉.
中午帶钣比女食.

之後買冇激素豬肉,買有機菜煮比個女.
一段時間後,冇野啦!

男爵府

回覆樓主:

而家好多野有激素!

大宅

回覆 B301 的帖子

O...Thanks 我女唔食菜架, 食菜佢作嘔, 只食肉, 可能呢個原因...

男爵府

jywy 發表於 18-3-27 11:02
如題, 但只有左胸, 右胸沒有的, 會否突然甘GE情況?怕有問題, 甘細個唔會甘早發育卦....要看E生嗎?婦產科? ...

樓主,請問你小朋友睇左醫生check完係咩事呀?我發現小女都有呢個情況,6歲,好擔心諗住去睇醫生

大宅

回覆 runningma 的帖子

剛睇左政府了, E生話正常WO, 因乳線苛爾蒙多WO, 係女仔都有機會有, 唔太關發育事, 唔緊要的, 可觀察下, 如普遍乳線苛爾蒙突然多左, 其後會胸會細番的, 因如發育會有青春豆, 開始生長D毛毛在下體或乳頭, 或乳頭痛或有不適, 才建議抽血化驗LA...

男爵府

jywy 發表於 18-5-8 17:19

剛睇左政府了, E生話正常WO, 因乳線苛爾蒙多WO, 係女仔都有機會有, 唔太關發育事, ...

原來係咁,我都帶左小女睇醫生,排緊期睇專科,聽你講完我都安心d多謝你
另外請問你女女洗唔洗戒口呀?

大宅

唔駛呀, 咩都食得, 當然E生話唔好食甘多公仔麵, 罐頭食物LA

首頁

尾頁

跳至