論盡家傭

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

小白兔co 發表於 18-3-28 00:17
聽大家分享
的確令我好糾結

有需要就請, 你月入2萬幾,應該ok.
我自己請印傭, 早餐麵包, 午晚餐冷藏雞肉。
印姐一般無菲姐咁多要求, 但就stupid 好多。
大約比220元買餸錢姐姐買4餐, 一家6個人。2 餐lunch, 2餐dinner.

大宅

sabsab122 發表於 18-3-28 18:57
請教樓主,請問北角邊個街市買嘢又平又靚?工人姐姐有時要去北角買餸,但買返嚟啲嘢又爛又貴⋯
你買開嗰個 ...

牛肉,雞,我通常起百佳 或 惠康買

嘻嘻

公爵府

小白兔co 發表於 18-3-28 19:05
牛肉,雞,我通常起百佳 或 惠康買

有姐姐去街市買低d.

大宅

lilysun123 發表於 18-3-28 19:04

有需要就請, 你月入2萬幾,應該ok.

所以真是好難分析
有人養姐姐養到好昂貴
有人養姐姐養到好平民

就好似買瓜菜咁,人人準則不一樣,有人一定要食有機瓜菜,又或者本地新界瓜菜。

試問買國內運落嚟瓜菜就無營養?

嘻嘻

水晶宮

小白兔co 發表於 18-3-28 19:10
所以真是好難分析
有人養姐姐養到好昂貴
有人養姐姐養到好平民

你鍾意啦X2

大宅

回覆 Hipposan 的帖子

same same
好多人都係甘, 早餐面包, 午餐自己煮粉麵或隔夜餸, 晚餐等人齊先正正式式煮一餐
如果工人要湊小朋友無其他大人, 都無時間煮太多野, 好簡單一餐

大宅

其實只可以話, 你請到個好姐姐識得幫你慳嘅話,其實真係$5000內(每月)

別墅

小白兔co 發表於 18-3-27 22:20
點解要6-7千?
人工$4310之外,仲有咩開資?
求分享下經驗

開支往往比你想像的更多,清潔用品同你2下倒曬!紙巾倒水甘!D家品會比較快爛!等等,樣樣都係錢!

珍珠宮

回覆樓主

除非你自己親自去買餸,否則很難控制買餸錢和份量。多個人,水電煤日用品都自然增加,而且姐姐基本上要日日做清潔工作,水費及清潔用品必然增加,基本薪金都已經4410,仲要保險及一般開支,最基本都5-6000吧!

伯爵府

BK Milk勳章

真心話,如果這個人工,不計是否碰到好姐姐,我寧願不請,請了都存不了什麼錢。寧願儲蓄為將來打算。

水晶宮

小白兔co 發表於 18-3-28 19:10
所以真是好難分析
有人養姐姐養到好昂貴
有人養姐姐養到好平民

其實樓主唔需要再爭論$40/餐夠唔夠自己一家人食, 或水電煤有無增加。

首先要搞清楚現在外傭月薪係$4410(不是$4310)。

有jm講左, 你post出黎既agent fee係只包1年勞工保險, 唔包醫療(即普通門診或住院), 而呢d係僱主應該負責。所以, 普通2年外保險(勞工+醫療)=$1000。即使樓主考慮自己搏外傭身體健康,2年內偽需要睇醫生。但都要記得買第2年勞工保險, 呢個係政府/法律規定。

假設請印傭, agent fee=$9500
2年保險=$1000
完約回程機票=$2500(大約估計)
膳食=$20×26=$520 (早$6午$6晚$8, 以樓主$40/餐估計)×24=$12480
月薪=$4410x24=$105840

$9500+$1000+$2500+$12480+105480=$130,960/24=每月$5456。

當然, 呢個係2年順利完約, 及水電煤費用及其他日常用品消費不變情況下計算。

如果打算以後繼續用外傭, 要留意比長期服務金問題。可能要預留一筆錢。

MABOMA    發表於 18-3-29 08:26
天空之城, 快樂之地

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

唔洗糾結,所有問題來自$,只要你俾到7,8千就得。
I am Agent P

大宅

小白兔co 發表於 18-3-27 23:07
早餐面包一個都得吧⋯⋯
午餐隔夜飯送
晚餐新鮮
如果係咁,必須請海外未做過,否則本地工主唔會咁順攤,佢地巴士閉架,好多要求,唔會接受你呢d基本要求⋯⋯

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

小白兔co 發表於 18-3-27 21:15
請教大家,請一個工人一個月基本開資要幾多?

月入2萬6,住私樓不用供,一個小朋友!

你請個工人姐姐照顧小朋友和做家務煮飯,你找份全職工作,另外放工買餸菜和帶飯返工,會節省好多錢,壓力冇咁大!

男爵府

以前全家午餐出面食,請咗姐姐後簡單煮,呢度慳啲,主要多咗洗費包括:油、洗潔精、咖啡(唔介意提供)、清潔用品、電、姐姐三餐嘅食糧、每次外出交通費。假設唔打斧唔偷唔用爛嘢唔玩嘢(如塞渠)唔引起火警。

男爵府

唔同姐姐有唔同期望,普遍菲要求眼角比印高,如樓主真係請,建議面試時將你嘅計劃講晒俾姐姐聽,就算搵到姐姐肯同你簽約,都仲有種姐姐係明明知道晒你開嘅條件但開工後不滿㗎。

男爵府

唔同姐姐有唔同期望,普遍菲要求眼角比印高,如樓主真係請,建議面試時將你嘅計劃講晒俾姐姐聽,就算搵到姐姐肯同你簽約,都仲有種姐姐係明明知道晒你開嘅條件但開工後不滿㗎。

男爵府

回覆樓主

如果可以唔請就唔請,我反而覺得唔係錢的問題,係屋企空間有限,多了一個人好唔方便。仲有,她無責任同你慳和格價。我以前都有check單,現在都懶得check。她隔3日就會問我取$500,又話屋企有好多用品要買。。。。

除非你原是ftm,請咗她,自己出黎做野,多一份收入,否則自己搞得掂,都唔好請啦⋯⋯

大宅

回覆 小白兔co 的帖子

其實我們香港女人有時為了漂亮 為了瘦 工作上不用太多體力消耗吃少一餐也沒關係 但你想想工人幫你打掃家務 爬上爬落 用的都是體力
工作時間又長 如果兩菜一肉三個大人吃 還要留隔夜飯給工人當午餐
小心被人告虐待

(PS 請左工人後 10公斤米三個禮拜糾KO 以前兩公斤米放到發霉都吃不完)

大宅

謝家大少奶 發表於 18-3-29 15:42
回覆 小白兔co 的帖子

其實我們香港女人有時為了漂亮 為了瘦 工作上不用太多體力消耗吃少一餐也沒關係 但 ...

請你睇清楚文字,2菜一肉,是講緊現時我家2大一小 飯送(我地都食吾曬)。。。
而不是講緊 將來姐姐到家 2菜一肉
嘻嘻

首頁
23456...7

尾頁

跳至