想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

CGCC 發表於 18-7-27 07:35
睇左佢3個月,剛bingo,但我唔肯定關唔關佢事,因為我有食supplement ,又增加左一星期四日運動,驗血維他命D ...

我係頭三個月keep住食佢啲藥,試咗dodo我有同佢講,之後佢就話開啲調理安胎藥比我,有冇BB都食得,直至我懷疑自己有都keep住食。
不過而家冇食啦,諗住生完先返去搵佢調理,我覺得產後調理都好緊要
加油呀!

別墅

yvonne520 發表於 18-7-27 12:13
我係頭三個月keep住食佢啲藥,試咗dodo我有同佢講,之後佢就話開啲調理安胎藥比我,有冇BB都食得,直至我 ...
你食安胎藥食幾耐?醫師叫我最起碼食到3個月,如果食夠5個月更好,但始終都係藥,我又唔想食太多

別墅

睇左佢3個月,剛bingo,但我唔肯定關唔關佢事,因為我有食supplement ,又增加左一星期四日運動,驗血維他命D ...

恭喜您
你食開乜supplement ?

別墅

super_cat 發表於 18-7-26 11:00
我有日日食,仲一星期針2次,條數都真係好甘

不過我就係諗住睇2/3個月睇到放胎囉,都叫有個時限

你有冇吃其他supplement?

男爵府

maryng1208 發表於 18-7-28 10:36
你有冇吃其他supplement?

每日食半粒materna 咋,之前做抽卵嗰排就有飲滴雞精

別墅

maryng1208 發表於 18-7-28 10:34
恭喜您
你食開乜supplement ?
Q10 200mg , DHEA 50mg , vit E 400,葉酸 400,vit D 1000, 但開始食都唔夠3個月,除左葉酸食左成年

複式洋房

回覆 CGCC 的帖子

你地有冇叫埋C6一齊睇周醫生同針灸?

別墅

babychu613 發表於 18-8-19 02:31
回覆 CGCC 的帖子

你地有冇叫埋C6一齊睇周醫生同針灸?

我有呀
我睇左太約二個月後覺得周EC ok, 就叫左c6 一齊看
不過我們怕針,所以只吃藥粉
C6 現在看左一個月,暫時未見特別

你呢,你睇左周e c 幾耐?

別墅

CGCC 發表於 18-7-27 15:13
你食安胎藥食幾耐?醫師叫我最起碼食到3個月,如果食夠5個月更好,但始終都係藥,我又唔想食太多
...

食到有咗3個月,大約15-16wk
岩岩上星期有d留啡,睇西醫凈係比假叫我休息,話後期都冇安胎藥食,反咗周醫師度睇,食咗三日藥,冇再流
周醫師叫我生前一個月返去睇下,開幾劑俾我清胎毒,bb皮膚都會靚啲

別墅

maryng1208 發表於 18-8-20 07:20
我有呀
我睇左太約二個月後覺得周EC ok, 就叫左c6 一齊看
不過我們怕針,所以只吃藥粉

我都係睇左兩個月左右,醫師話下次可以食啲助排卵藥開始

男爵府

想生BB熱投

我都剛開始睇咗幾次,佢有mark record,問我對上一次幾號睇,佢睇返record, 講得返我有咩唔舒服,又問吓我呢幾日點,聽完把脈先再開藥。佢都幾nice

別墅

回覆樓主

原來呢度都咁多人睇周醫師!
我生完依家坐月,第二個星期返去睇佢,食中藥調理,周醫師真係好好!
生完調理都好重要!
我都係之前朋友介紹睇佢,好多個朋友都係睇佢調理有bb!

別墅

emen1216 發表於 18-9-6 08:28
我都係睇左兩個月左右,醫師話下次可以食啲助排卵藥開始

係你叫佢開排卵藥開始定周Ec 主動話你身體ok 可以試?

別墅

maryng1208 發表於 18-9-7 07:56
係你叫佢開排卵藥開始定周Ec 主動話你身體ok 可以試?

周醫師見我身體ok,佢建議我今個月可以開始,本身我自己都冇諗過中醫都有排卵藥

大宅

想問係邊度可以驗自己唔夠維他命D? 咁你食那一個牌子及幾多份量? THX

別墅

emen1216 發表於 18-9-7 12:12
周醫師見我身體ok,佢建議我今個月可以開始,本身我自己都冇諗過中醫都有排卵藥
...

你就好啦。我睇左三個月,我老公睇左一個月,周ec 都冇叫我試!

別墅

fbbs123 發表於 18-9-7 14:44
想問係邊度可以驗自己唔夠維他命D? 咁你食那一個牌子及幾多份量? THX
我係仁安驗,因為本身打算做ivf,醫生叫我驗既,我食Holland & Barrett 1000iu 既vit d , 不過最好驗左血先,因為我食得都幾高劑量

大宅

SATSUKI 發表於 18-3-28 00:08
覺得佢如何?

我最近都睇緊周華儀。睇第二次咋!之前睇開東叔,食咗一個cycle藥 1號同5號。可能佢啲藥太燥,我食完喉嚨痛,又可能我食緊5號藥嗰時,有一兩晚夜瞓,跟住就發燒病咗。所以去睇周華儀。佢都講得出有咩病徵,例如我經絡有小小阻塞,血液循環唔好影響子宮同卵巢等同我體質易上火等。同我之前睇開嘅一個中醫講嘅嘢差唔多(睇東叔之前),但嗰位中醫都要我睇咗大概三個月先大概知道我情況。周華儀第一次就知。同埋周華儀有埋針灸,應該可以快啲好。佢話我都要日日食藥包括蟲草粉同一星期針灸兩次,睇五個月至半年先得。要成千㗎,都幾貴,希望有幫助。但佢幫我開單寫到可以claim。

大宅

回覆樓主:

想問下,我放工時間 夜晚六點幾去到 冇病人無姑娘, 針灸完走都係無其他人,得個醫師係度, 你哋去嘅時候係咪都係咁?

大宅

fbbs123 發表於 18-10-24 20:13
想問下,我放工時間 夜晚六點幾去到 冇病人無姑娘, 針灸完走都係無其他人,得個醫師係度, 你哋去嘅時候係 ...

佢嗰度係得醫師一個。無姑娘㗎!

首頁

尾頁

跳至