婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

人地無義務幫手

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

mangolover 發表於 18-3-29 13:22
可能我個人比較守舊傳統,我不嬲覺得結婚從來唔係2個人嘅事,屋企都有一定嘅影響力。你講得啱,我係覺得送 ...

仲要理親戚d說話?咁你都幾辛苦。其實你擺酒擺到點好,d賓客都會有說話架啦
有個咩都唔理既6299不知幾好

珍珠宮

mangolover 發表於 18-3-29 13:40
係我太天真以為個個99都會一齊過大禮。我當初無開口,因為c6 一開始就諗住我地自己搞,我都無得say no
...

sorry,應該係你先生問題
6299唔岀面好正常

但應該男家叫呼朋喚友咁送大禮上你家
而你,係不應岀面的~

伯爵府

MoooVoo 發表於 18-4-2 14:12
仲要理親戚d說話?咁你都幾辛苦。其實你擺酒擺到點好,d賓客都會有說話架啦
有個咩都唔理既62 ...

同意!樓主咁樣做人真係幾辛苦!

我覺得有時唔好睇得自己太重要,覺得人哋一定要點點點先係夠尊重自己。人有分好多種,樓主9962好明顯係唔鍾意繁文縟節嘅人,自己嫁女都會嫌要辛苦一日,咁嘅諗法嘅人,可能本身就係比較內斂,唔係熱情嘅人。樓主又有無諗過去尊重吓佢哋嘅睇法同性格呢?個個家庭都真係有唔同文化嫁,唔好要求人咁高,對自己反而要要求高D,咁樣做人先會開心D。

我同好多jm一樣,覺得老人家唔走出來攪攪震,多多意見,又要係比超多attention已經係好好。仲要求咁多做嘜?

老實講,如果我仔第時娶個新抱咁敏感,對我有咁多要如佢娘家人咁嘅期望,我都諗到有幾麻煩。我又點知你鍾意我點,一心以為少出聲少做事就唔會麻煩到後生,點知個新抱原來有咁多要求,又覺得自己無禮貌。

我過大禮都係同老公一手一腳攪掂,因為知道我99係咩禮節都唔太清楚的人,我99仲要唔知道要留喺屋企等回禮,已經約咗人出咗街,到我回禮時佢家中空無一人。咁又點?我覺得好多人都唔知呢D禮節嫁啦,唔代表佢唔鍾意我或唔尊重我嘅,一時大意啫。婚後我覺得我99對我都好好,間中係會煩D,但老人家來講算係咁。待人以寬,睇嘢睇美好的一面,半杯水的道理,你會開心好多嫁。

洋房

mangolover 發表於 18-3-29 09:31
可能因為我見我爸媽同啊嫂父母關係都好好,得閒會約出嚟食飯,雙方都好有禮。加上我親戚男家過大禮時,唔只 ...

我過大禮,奶奶都係冇出手話幫手架喎,我又覺得好正常喎,點過大禮家家唔同,我都係上網搵下資料問下自己啊媽ok 唔ok,再同老公去買,同埋講真果句,啲老人家平時冇物打扮,到攞酒果日扮到甘行,實在會難為情既,佢地坐定定咪算克制囉,我奶奶果晚上身甘款,發曬炆憎

大宅

回覆樓主

我結婚果時過大禮 大部分我老公自己去買去搞掂,當時奶奶都係望過大禮d野齊唔齊夠唔夠,點搬去女家都係我老公自己諗掂,我覺得咁大個人呢d野好少事自己搞返囉,6299年紀都大冇謂要佢走黎走去

擺酒敬酒唔起身出去我覺得唔係大問題,人人作風都唔同,心裡好開心唔代表要表現比人睇

搞結婚好少事,過眼雲煙,冇謂放係心。遲d結完婚同6299有排切磋,到時樣樣都介意,日子會好難過

大宅

回覆樓主

我結婚都係兩公婆自己攪哂,但完成無你既感覺,仲完全隨心所欲,好開心
點解話送自己出去?
你陪老公去奶奶食飯,咁你老公又有無陪你返屋企食飯?
大家都係雙向,呢個時候又唔話男女平等?
調節心態好緊要啊

伯爵府

2024年龍年勳章

mangolover 發表於 18-3-29 08:30
我同c6 係旅行結婚,海外婚禮有請雙方家長去觀禮兼旅遊,返到香港補擺幾圍請親戚食飯。由一開始我地通知家 ...

無。

男爵府

anna59 發表於 18-3-29 14:03
回覆 Huuu 的帖子

當年過大禮系老公帶佢2個舅母黎到, 老公向屋企樓下, 2個舅母上樓入我屋企, 老公只系做帶 ...

對。冇99去過大禮,係揾女親戚送過去,個男(未婚夫)都唔會去。我諗係大家嘅規矩唔同,6299就唔想有拗撬,就全程唔理,由後生話事。至於一星期見一次就好正常,嗰個係老公嘅父母,又唔係關係差,老公咁未結婚就日日見,結婚之後就唔常見,好怪,咁阿新袍自己就過年過節先見啦,都冇問題。自己見自己的父母去。我係人地三十幾年嘅新袍,都係個個星期見,星期六就自己父母,星期日就去99處,風雨不改,還有過節又要点分配邊日同邊一邊吃,有排煩,到自己父母仙遊才少些麻煩。做人又好,做咩都好,唔係事事都如人願,事事順心,自己放鬆些,平常心,唔好帶着唔開心過日子。

別墅

小樽Bowie 發表於 18-3-29 09:28
6299咩都唔做已經好好嘢

我結婚個陣,佢地咩都無support我,擺酒個日搞到好飲自己結婚咁,做咩都要佢地先 ...

我結婚都係老公一個比曬錢,99自己帶條6萬既誇張大金鏈黎威,送比我就細細條,俗到死,我呀媽都話係咪佢自己結婚,結果我全部親戚連朋友仲有我個化妝師都笑死左,佢仲覺得自己好威

男爵府

回覆樓主:

其實點會係白白嫁左過去俾人地個仔度,呢個年代又唔使困住你係男家做奴隸,你有自由出入自由生活權,又唔係盲婚啞嫁,又唔使照顧男家,點算係白白嫁左過去人地個仔度,同埋果個係你老公,叫人地個仔好似唔識既外人。

翡翠宮

mangolover 發表於 18-3-29 08:30
我同c6 係旅行結婚,海外婚禮有請雙方家長去觀禮兼旅遊,返到香港補擺幾圍請親戚食飯。由一開始我地通知家 ...

可能对有D人來說6299完全吾理真好!

侯爵府

mangolover 發表於 18-3-30 05:05
因為其他圍都係我親戚多,叫過佢地一齊敬,佢就話唔洗

你既親戚佢唔識唔想去無問題。

大宅

回覆 mangolover 的帖子

事實上係冇

結婚係兩個人既事 ~ 有能力咪大搞
人地出手出錢幫你 係BONUS

複式洋房

回覆樓主

其實佢哋唔搞事已經算好了,乖乖哋坐定定,不過尊重來講咧,我都覺得佢哋係唔夠尊重嘅,畢竟佢兩公婆都話係叫做主人家,娶新抱喔…

我舊年結婚先激氣喇,99唔想我哋擺酒,咩錢都係我老公比嘅,99講到明唔會比錢我哋,fine!我都冇問題,但求過程順順利利,籌備婚禮過程,幫四大長老預定咗尖沙咀比較出名嘅婚紗公司約期試飲衫,係免費嘅,因為訂酒席果度有得送,講明我99聽唔使錢,一個月前講咗比佢哋知咖喇,居然到去試果日嘅尋晚,我老公講我聽我62話唔去,叫我哋去試求其幫佢選一套就可以,老公話呢d話係我99講佢知嘅,免費嘢邊有得你唔試就隨便,尺寸唔理到時樣衰人哋公司唔理咖喇,最終我打電話叫解釋我62聽佢先話打個電話問下佢老婆先,明顯係我99叫佢唔使去喇,咁簡單嘅事又咁又咁

別墅

回覆樓主:

我朋友結婚,佢阿媽同佢講,咁多年你一蚊家用都無比過,我無錢幫你,有的話你自己攪,我個人認為這也合理

複式洋房

allyhui 發表於 18-4-15 18:25
其實佢哋唔搞事已經算好了,乖乖哋坐定定,不過尊重來講咧,我都覺得佢哋係唔夠尊重嘅,畢竟佢兩公婆都話係 ...
點解自己個仔結婚都好似懶懶閒,唔想理咁,只係叫佢試衫姐。

大宅

mangolover 發表於 18-4-17 17:33
點解自己個仔結婚都好似懶懶閒,唔想理咁,只係叫佢試衫姐。

118樓好合理說得!

首頁

尾頁

跳至