懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

米米子 發表於 18-4-3 09:40
睇黎係你老公問題多無傾掂數先生育?

有呀,傾掂放長老家湊3年,所以冇得反口啦

象牙宮

sjsjsjj 發表於 18-3-29 22:02
bb頭3個月同我住,返工後就搬左去婆婆屋企,我星期五放工會返婆婆屋企住,住到星期一朝早就返工。本來諗住 ...

抱的唔舒服吧。
抱他, 安撫下, 按摩下, 說些BB話, 唱兒歌。BB 最 like

平時當佢大人, 同佢傾解。 其实白說, 不過佢會有表情。 當我傷心時, 佢想哭。

我是
1.5半月開始返工。
星期五放工 / 假日前一晚。接回來。
星期日晚/ 星期一早 即送回湊仔媽。

習慣性。從不會喪喊。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

333s 發表於 18-4-3 20:36
抱的唔舒服吧。
抱他, 安撫下, 按摩下, 說些BB話, 唱兒歌。BB 最 like

Thx for sharing. 原來都有成功例子
而家bb幾大呀?痴唔痴你呢?

象牙宮

sjsjsjj 發表於 18-4-4 07:56
Thx for sharing. 原來都有成功例子
而家bb幾大呀?痴唔痴你呢?

幼兒時, 痴媽也很自然。
他同時也痴湊仔媽。
l
l

大了, 有毛有翼, 不痴媽也很自然。朋友最重要。現時是自己+工作最重要。
長大和母親作對, 敢駡媽, 當媽是工人。令媽難受。

人是隨环境而改變。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

sjsjsjj 發表於 18-3-29 22:02
bb頭3個月同我住,返工後就搬左去婆婆屋企,我星期五放工會返婆婆屋企住,住到星期一朝早就返工。本來諗住 ...
大家經歷一樣呀!!!! 我B都係好認環境同人, 真係喊到嘔! 即刻夜晚搭成個鐘車返婆婆度但我係長住婆婆度有份湊都係唔痴我
不過我B 歲幾啦, 情況慢慢改善, 大約9個月到啦可以係另一個屋企度玩, 但過夜就麻麻啦有時會喊

跟住1歲打後過夜都無問題~ 加油!! 平時盡量抱多D同佢玩多D

別墅

kathyykaka 發表於 18-4-13 10:50
大家經歷一樣呀!!!! 我B都係好認環境同人, 真係喊到嘔! 即刻夜晚搭成個鐘車返婆婆度但我係長住婆婆 ...

你日日見到bb, 好過我好多。我都希望一歲過後會有改善
我打算同佢報下playgroup親子, 希望上堂時唔會喊啦
你放假有咩節目可以增加親子關係?

大宅

我與bb頭四個月分開了,之後我就不再假手於人。半歲大的嬰兒都無需特別親子活動,小朋友的世界很簡單。在 youtube 找嬰兒按摩的短片,平日可以用公仔做練習,放假用真人按摩。多些拥抱嬰兒,建立關係和安全感,傾計,唱歌,爬地玩等,依照成長進度調較內容,或者放低媽媽些衫在婆婆嬰兒床度,讓嬰兒更熟識媽媽的氣味。父母調節心態,不要因為覺得嬰兒驚就不抱減少接觸,嬰兒感受到你的情緒,要保持鎮定和溫柔,媽媽抱自己的嬰兒是件自然的事,用心拥抱bb是感受到。適應新環境和照顧者要少許時間,但不是第一時間找救兵或送回婆婆度,咁只會弄巧反拙,距離感越來越遠,辛苦一兩天就適應,只要堅持就得,趁還細建立依附關係,越大越認人反而更難,要記著自己才是孩子的媽媽,關係比照顧者更深。與 bb獨處比起參加playgroup更加容易建立關係,畢竟無太多干擾,想不明6個月湊不掂,到9個月先湊都無分別,有心個個星期都可以湊,不要給自己咁多理由,日子一去不回,嬰兒時間理應親密,要知道大個了你想親孩子都不想要你了。

別墅

akbc1001 發表於 18-4-15 00:30
我與bb頭四個月分開了,之後我就不再假手於人。半歲大的嬰兒都無需特別親子活動,小朋友的世界很簡單。在 y ...

多謝意見,即刻上youtube現學現賣,不過阿b唔多欣賞,下星期再試
我而家唔打算再湊返屋企,因為阿b實喊到拆天,就算勉強適應左兩日,又要送返婆婆度,不如我weekend直接住喺婆婆度算喇。
雖然未如所願週未接返屋企,不過佢住得開心就得啦,我地亦都可以一齊渡過好開心嘅週未
我想去playgroup係因為公公婆婆都喺屋企,阿b一喊佢地就會出現。我要獨處就要出去玩先有機會

大宅

回覆樓主:

睇到呢個po,我都係咁,初頭星期五晚返屋企喊到死唔肯訓,大大下去到6個月識玩玩具認得屋企D玩具開始好D,而家9個幾月已經冇乜問題!
香港育嬰支援少到想喊,幾千億起條爛橋,但俾個零頭做多D育嬰支援就一個崩都冇,法例又只保障外傭,請個工人返來幾個月又玩搏炒,又怕佢虐待bb,只好放係長老屋企湊,成日冇得見bb!

別墅

回覆樓主

我都係bb頭3個月全天候陪佢,之後返工就放係婆婆度,我放工返去睇佢,開頭有幾次佢都係咁喊,但我係咁抱住佢,慢慢就無事,依家都係星期五夜晚同星期六日跟我返屋企

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

我大仔一出世就係婆婆家/我家兩邊走, 一至五婆婆湊, 星期五晚我湊番屋企, 星期日晚又湊番去婆婆度, touchwood完全冇問題喎! 只係試過一千零一次爆喊, 最後抱咗落街即刻瞓著咗。有時長假期我就自己湊番~~~

今年九月讀小一會跟番我喇, 不過我知佢最錫一定係婆婆囉, 仲話第日一有長假就要番婆婆度住

複式洋房

回覆樓主

老公點解會唔想日日同bb住?老實講你地係父母,bb好應該同你地住。我知你到想日日見住bb

我係ftm,但係小朋友老公湊多。有時放低小朋友兩個去旅行,都要講幾次老公先肯。

會唔會請工人但係都叫婆婆睇住,你放工婆婆先走?

複式洋房

回覆樓主:

香港地做父母,你想全職湊bb, 家庭開支又未必負擔到。
想請工人,屋企地方又未必容納到。
搵長老湊,又怕影響關係
我記得我細個時,都係跟嫲嫲住,老豆媽咪星期五晚先湊我返屋企,星期日又帶返比嫲嫲,一直到小學先自己湊返。都無咁複雜,我又錫嫲嫲,同父母關係又唔會太疏遠。
相反宜家到自己就黎做媽咪,我都曾經諗過比我媽湊,但我媽仲有返工,我又唔想佢為左我唔做野,而我老豆就退左休,我又唔想佢太辛苦,因為我地住得遠。
我都有諗過全職湊,因為唔係好想請工人,但我又唔想我老公咁大壓力,所以宜家最終決定會請工人,因為我仲有5隻狗,我媽都好贊成我呢個決定。

複式洋房

回覆樓主:

我遲啲打算返工時6299湊,幾辛苦都要湊番自己屋企過夜,係辛苦阿b要車出車入,希望攪得掂。

別墅

回覆樓主

我同你一樣頭3個月同bb一齊,之後返工,星期五六日先湊返,但暫時bb都痴我,我反而覺得,你可以試下搵幾日去係公公婆婆度,同佢一齊訓,咁佢會認得你多d,之後返到你屋企就算認地方都仲有你陪佢

我自己覺得如果依家唔去俾佢認住你,佢只會愈大愈唔痴你,因為我老公唔係成日見bb, 所以bb會同佢玩但唔會俾佢餵奶,一餵即喊,次次見效,所以我覺得可以自己付出多d, 對大家都好d

首頁

尾頁

跳至