論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個工人仲有幾日就走, 佢自己辭職, 本來我哋相處得唔錯, 佢有事唔可以完約大家好來好去.
琴日佢問我點計佢呢個月糧, 我話咪計到last day, 佢話唔係full month salary? 我話: 唔係! 咁大家都冇再討論落去.
今朝佢黑口黑面, 個女叫佢又唔應. 原來佢唔信我, 自己callOWA(唔知有冇串錯), 竟然同佢講係僱主呃佢, 佢應得係成個月人工, 冇論佢同我做到幾號. 我即刻嬲到面都紅曬, o係佢面前打比勞工處, 叫勞工處同佢解釋, 呢度係香港, 有法可依, 幾時輪到班PKo係度亂up, 明明我啱都比呢班PK唆擺到當我無良僱主, 殺父仇人咁款.
我唔係第一次比班PK唆擺, 證明唔係個別STAFF答錯, 係成個組織黑白顛倒, 所以我真係好嬲.

我對上個死蠢工人做唔掟屋企嘢, 自動要求唔做, last day1, 呢班PK都竟然同佢講我一定要計足全個月糧比佢, 即係佢做1日就可以有HK$3480, 大把專業人士都冇咁嘅日薪啦. 結果個死蠢工人堅信不疑, 大聲閙我係哀人, 又大喊, 企硬唔簽收, 打去勞工處都唔信, 話告我. Agent同佢講僱主依足法例, 你一定輸硬, 先唔多愿咁簽吖. 冇天理, 冇錯都要屈, 如果僱主真係有把柄, 仲唔屈到你傻.

o係度高呼各位義工們, 可唔可以向葉太反映呢個無良OWA, 向佢哋施壓, 唔好再o係度亂up廿四, 引起僱主同外僱間不必要的爭執

珍珠宮

似乎呢班人渣係靠呢招呃飯食~

樓主, 咁你個[精明小PK]聽完有咩反應? 應該係話仲有冇反應~~

別墅

佢見我咁嬲都有D傻咗, 睇住我閙埋勞工處, 我火遮眼, 閙佢哋幫唔到我哋
, 人哋有OWA, 我哋有個屁!
我個工人而家冇嘢啦, 佢都信勞工處解釋, 唔似對上一個咁冥頑不靈, 同我有講有笑好似之前咁.
不過佢頭先同我講因為佢打咗比幾個friend, 個個都話僱主要比足一個月人工, 所以佢先信到十足. 你哋問下你屋企o個件, 睇下係未真係個個都誤解?

別墅

哈哈!!我前個重勁話完約要我俾多1個月佢..佢個個friend 都有,我話点会有除非你Dfriend俾人抄,佢唔信重話咁太太唔俾就算啦!!好委屈,我勁嬲,打電話叫勞工處同佢講..
佢話明,不過佢Dfriend 話有..
真救命!!

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

I think even if someone complain it to the OWWA,this assocciation would juz cliam that they have never advised maids about such kinda thing and perhaps claim that these maids might have misinterpreted their advise only. This is all because we have no proof of what they have said to the maids over the phone.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點解香港証府坐視不理,
其實有無咩星期日檔案,
或傳媒跟下呢個問題呢?
無可能成日比佢地亂噏廿四。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

就係正正我地無強勁既後台支持我地與外傭對抗, 所以攪成我地咁差, 按住來蝦囉.... 有苦自己知... 唉

王國長老

月餅勳章 王國長老

勞工處好應該制定一本外傭勞工法例中文+菲律賓,卯尼文對照,等僱主同傭工都一目了然,明白香港0既勞工法例,唔駛估估下。

最好制定埋有試用期,1個月都好呀... 大家真係單憑感覺響網上/web cam/phone interview 老遠請佢番0黎,到時佢唔like 又好,我地唔like 佢又好,總算叫做有得走盞

伯爵府

唔好意思,請問OWA係咩黎架?講落好似好得人驚咁,我驚我隻野起我飛腳我死左都唔知咩事呀!

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至