論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,有無人有經驗?

水晶宮

lalalalala 發表於 18-3-31 09:36
如題,有無人有經驗?

我既理解提早42日可以當完約, 與1個月通知係2回事。

假設完約人5月12日, 你打算叫佢做到4月1日(last day, 即提早42日當完約)。 咁你應該早1個月(即3月1日)通知佢完約。

不過假期後打電話去勞工處問安全d。因為提早完約需唔需要雙方同意, 要問清楚。

其實提唔提早完約或續唔續約都應該早d通知工人。或者打探工人續約意向。因為佢可能唔打算續約, 而你就可以早d準備請新工人。

大宅

回覆 PCCW2319 的帖子

而家距離佢提早42日完約仲有20日,唔夠一個月得唔得?

象牙宮

lalalalala 發表於 18-3-31 09:36
如題,有無人有經驗?

几時完約? 年假还有几天?

如年假 14日未取過。完約前 14日就是完約。
如她也想提早1个月。記得年假也要 prorate

我家提早, 退后都有過:
完約后 14日, 最后一日才走。
完約前 14日, 即 88。明日完約, 今晚就給她離開。 (菅她去那都好) 不想再見佢。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

lalalalala 發表於 18-3-31 11:09
回覆 PCCW2319 的帖子

而家距離佢提早42日完約仲有20日,唔夠一個月得唔得?

我既理解係最少1個月通知。但如果扣埋大假14日會唔會夠呢?

其實1個月通知都唔需要補1個月薪金。點解堅持要42日前當完約呢?方便工人搵工(唔係斷約工人)?
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至