自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓

chelsea_jbb 發表於 18-3-31 14:59
回覆 Snoopy_Mom 的帖子

佢只會統稱所有為c 音

一部鋼琴係好多C音,但Middle C只有一個,亦係初學者必須要知道。

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

最基本簡單的都唔教,我覺得換老師好過

超級版主

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

回覆樓主

到考琴,就算二級,都要考基本樂理架啦!無可能唔教,就是平時唔特別教,考試前都一定操一操
我女係直到考5級樂理至真係另外俾錢學theory

超級版主

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

twotigers 發表於 18-3-31 16:06
一部鋼琴係好多C音,但Middle C只有一個,亦係初學者必須要知道。

第一堂已教middle c啦

水晶宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個老師好有問題
總有離別的時候

公爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

回覆樓主

個老師都好嘢喎,點可能cut得咁清呀?

伯爵府

2020勳章 2018母親節勳章

考琴除咗考歌仔仲有oral,會問有關樂理問題,唔通每次考琴再另外上堂教?

你個老師有問題!

男爵府

其實我已經轉過兩個老師, 佢地都係唔會教呢d, 如諳上有d 音 叫
v7 cord , 漸大漸細聱英文名稱, 係完全冇提, 咁係正常嗎?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Charlotte_mom 發表於 18-3-31 16:42
第一堂已教middle c啦

咪係,唔知邊度係Middle C, 無可能慢慢向左右兩邊彈開去

珍珠宮

2019新春慶豚圓

chelsea_jbb 發表於 18-3-31 22:14
其實我已經轉過兩個老師, 佢地都係唔會教呢d, 如諳上有d 音 叫
v7 cord , 漸大漸細聱英文名稱, 係完全冇提, ...

唔知V7 cord係正常,唔知大細聲就唔正常,基本上由一級歌開始就要學彈大細聲。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

20020116 發表於 18-3-31 18:24
個老師都好嘢喎,點可能cut得咁清呀?

唔cut得清點迫學生報樂理

男爵府

回覆 twotigers 的帖子

有教大細聲, 只係冇教大細聲英文名稱, 考試會考嗎? 佢完全冇教, 唔知係咪唔識讀

男爵府

珍珠宮

2019新春慶豚圓

chelsea_jbb 發表於 18-3-31 22:29

有教大細聲, 只係冇教大細聲英文名稱, 考試會考嗎? 佢完全冇教, 唔知係咪唔識讀 ...

我未考過琴,唔知考琴會唔會考,以前考樂理就一定會考,而家樂理考試改版,唔知考唔考,但係既然有教大細聲,無理由唔教學生讀。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

chelsea_jbb 發表於 18-3-31 22:32

有教middle c 位置, 只係其它c, 都一律叫c 音 only

咁的確一部鋼琴除左Middle C外,有其他幾個C音嘅

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

痴線!呢d係基本知識!佢好等錢使呀!問條問題使唔使加錢?換老師啦!

侯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主

我問我仔, 佢話咁係唔得的, 無可能唔教的!

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

chelsea_jbb 發表於 18-3-31 12:43
琴老師唔教呢d 正常嗎?- 好基本既音樂術語名稱, 例如:
middle c, tremble c, high c, piano, fermato, l ...
連44,43,22拍子都唔教,甘請問佢點數拍子!

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主

呢啲音樂述語不是英文,其實通常是義大利文,所以可能老師唔識發音......

曾見過有老師自稱已考LTCL, 又話已考甚麼ABRSM教學證書,有次讀Andante呢隻字都嚇死我,完全讀錯音,就咁用英文拼音拼出來就算......諗深一層,可能佢不是大專/大學音樂系出身,又不是玩樂團,一般又真係唔多機會和唔多需要接觸發音問題

男爵府

大廚勳章

回覆 chelsea_jbb 的帖子

我仔第一堂已教MIDDLE C 認位
樂譜CDEF/1234 都有教
而每次上完老師都會講吓阿仔果堂學喲乜, 學成點, 手指啱唔啱, 認唔認到每個音同拍子, 好好的

首頁

尾頁

跳至