美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我由今年年頭開始,一星期去大約兩次做運動,然後在飲食上慢慢調節,轉高蛋白質、高纖維、低GI飲食,而家過左3個月,成績對我而言係幾好。由上年年尾最高峰152、3磅減至而家139左右。

我冇join 營養師,只係去上堂做一小時運動,只希望同同路人一齊分享交流心得。

複式洋房

回覆樓主

加油呀!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主

請問呢個係咩APps 呀

男爵府

真美味 發表於 18-4-2 07:42
加油呀!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Thanks

男爵府

greentea901 發表於 18-4-2 09:01
請問呢個係咩APps 呀

個app叫輕鬆瘦身,有個小熊樣嘅icon

複式洋房

回覆樓主

我有join營養師(啱啱開始,未有餐單)
我體重太重所以跑步果D唔啱,喺屋企做下D拉筋同啞鈴,諗住天氣再熱D就去游水。
你上堂係跳舞果D?定係gym room既class?

男爵府

真美味 發表於 18-4-2 17:46
我有join營養師(啱啱開始,未有餐單)
我體重太重所以跑步果D唔啱,喺屋企做下D拉筋同啞鈴,諗住天氣再熱D ...

其實有啲似做gym果類,都係教你做唔同動作修唔同部位。
我自己最後冇join營養師係因為我唔會跟到佢地嘅要求,飲食方面我反而睇書學,暫時係我咁耐以嚟最減到磅嘅一次

子爵府

回覆樓主

我都無join營養師
靠自己eat clean ,食一星期磅數無升
自己有做開gym
不過要湊貓b關係,少做gym
惟有靠飲食控制

複式洋房

ethan1002 發表於 18-4-2 17:50
我自己最後冇join營養師係因為我唔會跟到佢地嘅要 ...

我都曾經(十幾年前)由55一年內肥到65kg再用一年減到48kg,都係靠自己控制飲食同運動。不過人老左、生埋BB工作壓力大飲食習差左好多,依家去到80kg,醫生都建議我睇營養師,其實道理大家都明白,不過有人mon住會好DD(我老公話我貼錢買難受

複式洋房

ethan1002 發表於 18-4-2 17:50
我自己最後冇join營養師係因為我唔會跟到佢地嘅要 ...

我都曾經(十幾年前)由55一年內肥到65kg再用一年減到48kg,都係靠自己控制飲食同運動。不過人老左、生埋BB工作壓力大飲食習差左好多,依家去到80kg,醫生都建議我睇營養師,其實道理大家都明白,不過有人mon住會好DD(我老公話我貼錢買難受

珍珠宮

ethan1002 發表於 18-3-31 15:04
我由今年年頭開始,一星期去大約兩次做運動,然後在飲食上慢慢調節,轉高蛋白質、高纖維、低GI飲食,而家過 ...

叻女。我一放假就失控咁 唉…

男爵府

candy.c 發表於 18-4-2 18:09
我都無join營養師
靠自己eat clean ,食一星期磅數無升
自己有做開gym

飲食都好緊要,開頭我只做運動,落磅唔多,一開始慢慢調節飲食,就落得快左

男爵府

真美味 發表於 18-4-2 18:34
我都曾經(十幾年前)由55一年內肥到65kg再用一年減到48kg,都係靠自己控制飲食同運動。不過人老左、生埋B ...

其實真係人人唔同,方式最緊要配合到自己,又係健康嘅方式
做運動都係,我都係叫有人mon住先會做足一小時同埋教練望住先知自己啲動作、呼吸方式、用邊到發力先啱

男爵府

迷人pinklady 發表於 18-4-2 18:38
叻女。我一放假就失控咁 唉…

其實我唔係完全介口,我都會偶爾食下自己鍾意嘅,但會學識節制,唔會好食就不停食,慢慢個胃口細返,食量比以前少左(應該係變返正常

珍珠宮

ethan1002 發表於 18-4-2 20:12
其實我唔係完全介口,我都會偶爾食下自己鍾意嘅,但會學識節制,唔會好食就不停食,慢慢個胃口細返,食量 ...

終於過晒啲長假期,又叫自己努力減肥先

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

ethan1002 發表於 18-4-2 20:07
飲食都好緊要,開頭我只做運動,落磅唔多,一開始慢慢調節飲食,就落得快左
...

可唔可以簡單分享下你嘅餐單

男爵府

jksd 發表於 18-4-2 23:17
可唔可以簡單分享下你嘅餐單

其實我冇咩餐單,但每餐都有啲自己定左嘅規則叫自己盡量跟:
每餐食蛋白質嘅食物/飲品,仲有菜/高纖維食物先
每餐都會食少量澱粉質食物,但盡量選低GI食物
每餐7、8成飽就開始叫停自己
偶爾食下一小塊朱古力/自己鍾意嘅零食獎勵自己,但都會選擇一下健康啲啲嘅
學習睇成份表
都會睇下啲熱量,但唔會成日計住,其實自己食咩叫健康,點都大約知道,下下咩都計住,就比自己太大壓力了

珍珠宮

ethan1002 發表於 18-3-31 15:04
我由今年年頭開始,一星期去大約兩次做運動,然後在飲食上慢慢調節,轉高蛋白質、高纖維、低GI飲食,而家過 ...

你好犀利喎,我就跟營養師減,先至可以減咗廿幾磅,但係零運動,你都好有恆心。努力啊?想問你個apps喺邊度嚟㗎? 同埋每個星期你係做咩運動去減?

珍珠宮

ethan1002 發表於 18-4-2 23:28
其實我冇咩餐單,但每餐都有啲自己定左嘅規則叫自己盡量跟:
每餐食蛋白質嘅食物/飲品,仲有菜/高纖維食物 ...

請問低gi食物係乜嘢

男爵府

可愛教主2 發表於 18-4-2 23:42
你好犀利喎,我就跟營養師減,先至可以減咗廿幾磅,但係零運動,你都好有恆心。努力啊?想問你個apps喺邊 ...

其實我原先都係下定決心去試下做運動睇下點,我以前一直都好懶唔做運動。做完第一堂,係有啲辛苦但感覺良好就再join,比時間自己。開始幾堂後,有啲啲成績同個人感覺好左(啲肉冇咁泡,輕盈左啲啲咁,人都開心左啲)就開始慢慢調整埋飲食,點知又好快有成效,就更有決心了。因真係好多人話我瘦左,個人亦有返自信了

運動我主要係做下啲平板支撐、重力訓練(但唔係啲男人舉超重啞鈴果啲)仲有其他動作(好難講到出來)其實可以話係增肌減脂,因肌肉可幫手燃燒脂肪

首頁

尾頁

跳至