夫婦情感

跳至

首頁
12345...12

尾頁

別墅

angelhschu 發表於 18-4-1 19:15
努力! 夫婦包容! 你要調整自己的心情, 心理!! 就是因為你係佢老婆 最親蜜的人 所以佢才發係你身上. 佢有情 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
你真係講中晒我嘅心情
(例如而家佢好開心咁唱緊歌,但係尋日啤到想殺咗我咁)

可以請教吓點樣唔俾佢牽著我嘅情緒嗎?
睇書睇website 點樣面對情緒病人我有睇,不過知易行難。。。

別墅

懶宅女 發表於 18-4-1 19:29
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
你真係講中晒我嘅心情
(例如而家佢好開心咁唱緊歌,但係尋日啤到想殺咗我咁 ...

最緊要係你自己... 調整自己的心情, 心理!! 唔好俾佢影響你情緒.. 如果唔係,好易搞到自己都有情緒病. 記住佢發癲系因為佢有病... 系個病人. 唔好在意佢講乜. 諗佢既優點. 當佢發癲 情緒病發作時, 佢講乜都當佢唱k, 幾hurt 幾痴線都唔好在意.. 因為佢係個病人.

就系因為你係佢老婆 最親蜜的人 所以佢才發係你身上.

努力! 睇醫生食藥會好好多.

別墅

angelhschu 發表於 18-4-1 19:50
最緊要係你自己... 調整自己的心情, 心理!! 唔好俾佢影響你情緒.. 如果唔係,好易搞到自己都有情緒病. 記住 ...

好難唔在意。。。 :(

每次佢爆,我先驚覺咁中性嘅說話都辣得著佢,之後就猛咁後悔我做乜要講嘢,我食晒佢咪算囉。但係我之後又好唔開心,我真係好唔明點解我要受啲咁嘅事,又猛係度諗我消失咗係咪對佢好啲 (佢發癲嗰陣成日話我迫死佢)

講真我俾佢搞到自我形象好低,我做老婆做得好差,咁仲做哩做乜

侯爵府

懶宅女 發表於 18-3-31 20:33
老公有情緒病,已經睇醫生食緊藥。
但係好易會辣著,一辣著就好甘,雖然唔會打我,但係會一拳拳打落衣櫃嗰 ...

你好呀,我而家個情況同你一樣呀,我老公都有情可原病十多年,期間都有三次病發過要入醫院,一直都有覆診睇醫生和食藥,平時無事就無事,但當佢有野刺激佢就佢諗唔通跟住又病發,最近我曾經同老公嘈過好多次,事源是他晚晚瞓覺發出好大鼻鼾聲,搞到我瞓到半夜成日醒,我一早要起身返工,日日唔夠精神,我咪成日同佢嘈囉,佢幾年前check 過係有睡眠塞息症,醫生提意佢買機但他瑋路唔肯買,話帶住機瞓唔舒服點點點,為咗呢件事已經同佢嘈了好多次,佢話我比好大壓力比佢,我發覺近日佢開始不停講野,但唔係亂講嘅,不過佢會講唔停囉,之前幾次病發都係咁不停講野,我直覺係知情佢就嚟病發,我好驚呀,我有兩個仔女唔想佢睇到爸爸咁樣,佢而家又自己停咗藥只係間唔中食下藥咁,我叫佢食又話自己知自己事,有事就會食,我都唔知點好,我真係好擔心呀。

侯爵府

cibewong 發表於 18-4-1 23:57
你好呀,我而家個情況同你一樣呀,我老公都有情可原病十多年,期間都有三次病發過要入醫院,一直都有覆診 ...

佢有情緒病

別墅

ctwkitty38 發表於 18-4-1 14:26
謝謝你:) 等我去圖書館找找先,應該不難找的。
本身我同老公的問題,係未生bb 我前問題無咁嚴重,雖然大 ...

你試吓搵 "一行禪師" 正念的奇蹟,佢唔係講佛,但係會幫你放鬆吓,保持正念嘅思想。
我都有買啲精神科醫生寫嘅書,都ok 的。

別墅

cibewong 發表於 18-4-1 23:57
你好呀,我而家個情況同你一樣呀,我老公都有情可原病十多年,期間都有三次病發過要入醫院,一直都有覆診 ...

其實我真係無諗過有咁多朋友同我一樣...
唉,我而家好驚佢唔知幾時爆,佢一爆我都好傷元氣,ai,我連生仔都唔敢啦

侯爵府

懶宅女 發表於 18-4-2 11:25

其實我真係無諗過有咁多朋友同我一樣...

你暫時都唔好有BB住呀,佢情緒唔穩定會影響你㗎,睇下遲啲再算啦,因為佢食藥係會影響下一代,唔好連累小朋友喇。大家都要加油呀。

別墅

cibewong 發表於 18-4-2 12:19
你暫時都唔好有BB住呀,佢情緒唔穩定會影響你㗎,睇下遲啲再算啦,因為佢食藥係會影響下一代,唔好連累小 ...

唔止唔諗生仔,連開餐都好多個月無開
做老婆做到咁,為咩

侯爵府

懶宅女 發表於 18-4-2 13:49
做老婆做到咁,為咩

會唔會食嘅藥唔夠好呀

別墅

cibewong 發表於 18-4-2 14:09
會唔會食嘅藥唔夠好呀

佢食緊嘅其中一隻藥的確係有影響

我有表達過我想開餐,但係佢又話攰又話盛,之後又堆起個"你唔好再迫我"個死人樣

乜興致都無晒

侯爵府

懶宅女 發表於 18-4-2 14:28
佢食緊嘅其中一隻藥的確係有影響

我有表達過我想開餐,但係佢又話攰又話盛,之後又堆起個"你唔好再迫我" ...

咁你又真係幾慘,佢哋食咗藥係會有啲影響開餐嘅。你等佢心情好啲再算。

侯爵府

懶宅女 發表於 18-4-2 13:49
做老婆做到咁,為咩

你先生幾多歲呀?返工做邊行,會唔會做野好大壓力呀?

子爵府

回覆樓主:

慘!同佢傾,勸佢去輔導。搵盡辦法說服佢去

而同情緒病人相處唔好急住講道理講對錯,要明白吓佢,企佢嗰邊多啲。

自己去搵啲書睇吓,了解多啲會有幫助

男爵府

懶宅女 發表於 18-3-31 20:33
老公有情緒病,已經睇醫生食緊藥。
但係好易會辣著,一辣著就好甘,雖然唔會打我,但係會一拳拳打落衣櫃嗰 ...

我有同事都係甘

別墅

cibewong 發表於 18-4-2 18:26
你先生幾多歲呀?返工做邊行,會唔會做野好大壓力呀?

我都唔知點幫佢

珍珠宮

懶宅女 發表於 18-3-31 22:18
係嘅,好彩佢都會繼續覆診。
但係佢唔俾我一齊去,問佢睇醫生有無幫到,佢只係話:都係咁,繼續食lor

我諗你可能要考慮下搵d臨床心理學家,要解開佢嘅心結先得,食葯都係治標唔治本。

而且最好係tum到佢同你一齊去見

大宅

回覆樓主

既然做生意咁大壓力,不如搵返份工做下,有糧出,自然壓力少的。

男爵府

little_angels 發表於 18-4-3 00:45
既然做生意咁大壓力,不如搵返份工做下,有糧出,自然壓力少的。

同意,做生意成日覺得會大富大貴果種壓力。

大宅

我身同感受,情緒病好嚴重,又逃避唔睇醫生,真是頭痛!

首頁
12345...12

尾頁

跳至