夫婦情感

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

Sweety88 發表於 18-4-3 17:53
我身同感受,情緒病好嚴重,又逃避唔睇醫生,真是頭痛!

原來呢度咁多同路人
我並不孤單

禁止訪問

別墅

MaryWong_FB 發表於 18-4-20 22:16
我有產前抑鬱~我另—伴有上一D堂類似(家人如何面對情緒病患者)~記得揾社工幫手~佢會按排類似課程比你~你也 ...

請問你另一半係邊度搵架?

你而家有無好啲?

禁止訪問

大宅

MaryWong_FB 發表於 18-4-21 13:03
網上情綠~好了好多~最初有病時日日哭~

別墅

MaryWong_FB 發表於 18-4-21 13:03
網上情綠~好了好多~最初有病時日日哭~

我意思係你另一半係邊度搵啲堂上架?

大宅

我老婆 無事由自可 一發癲就 踢門, 掉嘢, 打開門大叫,又話要生要死,喺 佢個世界裏面 做任何事講任何嘢, 只有別人錯沒有自己錯, 我都唔知佢係唔係有情緒病, 我叫佢不如你去睇下醫生 但就堅持自己沒有病有病嗰個係你, 有 同社工傾過佢嘅問題 做社工找佢的時候, 就用不同嘅藉口 不肯 面對自己有問題存在, 堅持自己什麼問題都沒有, 我自己是輪班工作 每次放假返到屋企見到佢已經 沒有得休息 , 畀佢疲勞轟炸, 近這半年 我已經開始有一種 頂唔順的感覺, 我好想放棄 但有兩個仔女, 搞到我都唔知點算好!走又死,吾走又死

大宅

我老婆 無事由自可 一發癲就 踢門, 掉嘢, 打開門大叫,又話要生要死,喺 佢個世界裏面 做任何事講任何嘢, 只有別人錯沒有自己錯, 我都唔知佢係唔係有情緒病, 我叫佢不如你去睇下醫生 但就堅持自己沒有病有病嗰個係你, 有 同社工傾過佢嘅問題 做社工找佢的時候, 就用不同嘅藉口 不肯 面對自己有問題存在, 堅持自己什麼問題都沒有, 我自己是輪班工作 每次放假返到屋企見到佢已經 沒有得休息 , 畀佢疲勞轟炸, 近這半年 我已經開始有一種 頂唔順的感覺, 我好想放棄 但有兩個仔女, 搞到我都唔知點算好!走又死,吾走又死

子爵府

回覆樓主:

可搵浸信會愛群家屬支援服務

男爵府

回覆樓主

我老豆無咁厲害都成日發脾氣鬧人 我阿媽見到都覺得佢慘 無意思咁就一世 有得走 自己一個人仲開心
te quiero mucho mi amo

大宅

Keung37 發表於 18-4-21 13:34
我老婆 無事由自可 一發癲就 踢門, 掉嘢, 打開門大叫,又話要生要死,喺 佢個世界裏面 做任何事講任何嘢, ...
你老婆唔肯睇醫生, 發癲失控時, 你可以考慮即刻報警, 由医护人員縛佢去醫院, 因為精神病人唔睇醫生,發癲起来情況好危險, 佢咁樣已經至少嚇親鄰居 ,嚇親小朋友; 嚴重起来,你唔知佢幾時會放火。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我有2個屋企人都有情緒病,比較麻煩是唔肯食藥又覺得自己沒事果個。其實佢發癲時每個同住的家人都很惡頂、生活很痛苦。成日比佢嘈到精神衰弱,沒覺好瞓又擔驚受怕。最重要病人有自救的覺悟,如果佢自己都放棄自己,沒人可幫到佢。我覺得可等佢正常時同佢認真討論醫病的事,藥物只是穩定情緒及防止佢做出傷害自己及別人的事。病人要心態改變才有轉機。如果佢有心去打依場仗,我覺得你的支持很重要,但如果佢決定放棄自己,我覺得只好搵社工跟進。因如果佢有睇開政府精神科是有駐院社工及主任,你可找他們講你們面對的情況。找同路人傾會舒服好多,雖然件事沒改變,但有人明白及理解你的難處是很重要的。

大宅

我C6都係咁,年紀愈大就愈密
學其他JM學,我已經盡量避免曾經觸怒到佢O既事
佢無睇醫生(有叫佢睇,佢仲嬲)亦唔覺得自己有問題
發作嗰時好似變咗另一個人咁,癲咗,不停咁鬧又掉嘢
如果反駁佢,佢仲癲,不停咁喘氣仲有怒啤&狂鬧
我真係好唔想小朋友見到爸爸係咁樣,同埋嚇親小朋友
平時嗰陣時就好正常,會幫手做家務,放假會陪小朋友玩
通常佢發作完第二日就會冷靜哂,講哂SORRY咁

其實係咪有遺傳?
因為62都係咁,眼見99成日忍受依啲對待
我有同佢傾,佢話可能係原生家庭問題,
但可以點改呢?
好驚第時我老咗都係咁
有時覺得生活對住佢每日都好提心吊膽咁
因為一鬆懈,又唔知幾時觸發到佢‥

大宅

回覆 kyky123 的帖子

你講中哂我C6呀,咁係咪無嘢可以做到呀?

大宅

sws111 發表於 18-4-25 17:23
佢無睇醫生(有叫佢睇,佢仲嬲) ...

我果個都類似...近排攤左牌...其實真係好頂唔順...不過有小朋友...唔可以咁衝動...

別墅

sws111 發表於 18-4-25 17:23
佢無睇醫生(有叫佢睇,佢仲嬲) ...

你老公都識講sorry 呀。我嗰個一丁句都無。成日話要靜吓,問多句幾點番就開我火。
我真係覺得我係一個人生活囉

男爵府

回覆 sws111 的帖子

可以答您。是有遺傳的。 我見過。受過。經歷過。是一樣。沒得醫。

男爵府

回覆 sws111 的帖子

SORRY,遲了才看到您的問題。
沒得醫,沒得改。 是遺傳。父子一樣。越老越密發作。結果是伴侶精神都支持不住。 婚姻輔導,心理輔導都全沒作用。 越來越勁,去到,天天發作。日日夜夜,沒得睡,沒安寧。呢種性格障礙。是十分記住他人不合聽的話。有機會,就搬出來,令您難受,折磨您。

您想下。如果他父親一樣。幾十年。沒改。點會改?

最後。是要保護自己性命,離開。

希望其他人,有更好結局。

珍珠宮

情緒病係咪可以去睇高街西區精神科中心

大宅

回覆樓主

我懷疑C6都有情緖病,想請教吓大家:

1) 第一次睇醫生可以去邊?
2) C6只係對我(尤其係對我)或佢屋企人特別火爆。。。對外人會黑面、唔耐煩,咁算唔算?

Thank you!

首頁
34567...12

尾頁

跳至