嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

14個月b,夜晚起五六次身,七星荼有幫助嗎?比佢試飲半包,點知發燒,唔知關唔關事?

回覆 natii.mom 的帖子

Hello natii.mom , BB退左燒未呀? 醫生有冇係什麼病毒感染? 坊間的中藥保健品,例如開奶茶、七星茶等,配方和成分都不同,唔建議媽媽自行俾BB服用,如果真有需要都建議先詢問左中醫的意見就最放心。BB發燒原因有好多可能性,唔同嘅病毒感染、BB當時嘅抵抗能力,都會令BB發燒嘅情況有唔同,由於發燒會流失較多水份,媽媽要俾佢補充番足夠水份,以清淡易消化湯水配合米粉、通粉等,都會令BB胃口好D,按醫生指示服用藥物,有充足嘅休息就好快會痊癒架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-3 16:22
回覆 natii.mom 的帖子

Hello natii.mom , BB退左燒未呀? 醫生有冇係什麼病毒感染? 坊間的中藥保健品 ...

好在只係發咗一日低燒! 有咳同流鼻水!可能唔关七星茶事,但我想知七星茶係咪真係可以改善到BB 夜晚哭鬧?
natii.mom 發表於 18-4-4 00:54
好在只係發咗一日低燒! 有咳同流鼻水!可能唔关七星茶事,但我想知七星茶係咪真係可以改善到BB 夜晚哭鬧? ...

BB無再發燒就好啦 開奶茶係傳統BB涼茶,配料主要為涼性的中草藥,是一種中藥而不是普通嘅茶,中醫學診治有一套嚴謹方法,媽媽俾BB服用七星茶前,先諮詢中醫意見,唔建議自行食中藥產品呀。明白媽媽想改善BB 夜晚哭鬧,1-2歲BB一般瞓11-14小時左右,如果有咳同有黃/綠色鼻水,亦有可能係因為唔舒服,BB精神和胃口點呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至