親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

1928mickey 發表於 18-4-2 12:11
海之中ネモフィラ 比較茨城少人,影得開心
去年4月中去, 幾乎包場:

Cheuk2012    發表於 18-4-30 00:38

珍珠宮

jjmame 發表於 18-4-2 08:39
可否share行程和旅館?是否自駕?未去過福岡和未親身睇過櫻花,好有興趣。不懂駕駛,公共交通應該ok 嗎?謝 ...

我連續2年去, 都冇自駕.
上年坐由布院之森, 同埋新幹線去熊本, 所以就買JR北九州3 day pass. 另外, 市內就坐地鐵, 買地鐵一日券.

今年, 冇買 JR pass, 但就咁玩:
1. 買西鐵套票, 去太宰府+柳川遊船+吃鰻魚飯
2. Join 了一天團去由布院+黑川 (浸溫泉)
3. 海之中道(賞花+看動物+踩單車), 買 Tourist City Pass (可於當天坐JR 香椎線+巴士+地鐵)
4. 買西鐵巴士來回,去鳥栖shopping

另外, 坐左幾程的士 (福岡的士都幾平), 另外幾程地鐵.

地鐵攻略:
1. 如果你一天之內坐到3程地鐵或以上, 可以買地鐵一日券.
2. 如果你兩天之內坐到4程地鐵或以上, 可以買地鐵兩天券.
3. 如果2大2小, 亦可以買Family Pass

你可以先計劃要去的地方, 再諗交通, 咁樣就可以平遊喇.
BTW, 我地去左6日, 每個大人只係用左$6000 (機票+住宿+交通+一天團+景點+飲食)

男爵府

MissMaMa 發表於 18-4-2 12:32
我連續2年去, 都冇自駕.
上年我坐由布院之森, 同埋新幹線去熊本, 所以就買JR北九州3 day pass. 另外, 市內 ...
嘩,六日每人只係用左六千蚊,勁!多謝分享行程

琥珀宮

回覆 MissMaMa 的帖子

好靚

伯爵府

MissMaMa 發表於 18-4-2 12:19

海之中道少人咁多,正呀!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

好靚

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

MissMaMa 發表於 18-4-2 12:19

靚呀!其實我5月頭先到,應該都水尾,官網寫至5月6日

珍珠宮

ahmama 發表於 18-4-2 15:25
靚呀!其實我5月頭先到,應該都水尾,官網寫至5月6日
5月幾號?應該仲睇到,我26/3去,覺得好多都生得好細棵,應該仍有一段時間先長大

珍珠宮

jjmame 發表於 18-4-2 12:43
嘩,六日每人只係用左六千蚊,勁!多謝分享行程
不用客氣,你搵下資料plan下先,如有問題再研究

大宅

回覆樓主:

嚟緊都打算去,做緊功課,因為第1次去,打算自己1個人去,5日4夜

子爵府

MissMaMa 發表於 18-4-2 06:06
你幾時去?其實冇早左,福岡正常都係3月尾至4月頭。
我成10號去關西,8掛入嚟睇點解你兩次去都唔多人嘅,可以影咁wide~
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

MissMaMa 發表於 18-4-2 16:34
5月幾號?應該仲睇到,我26/3去,覺得好多都生得好細棵,應該仍有一段時間先長大 ...

應該都要5月6,仲有就去完河內藤園睇紫藤再去海之中道。如果無就睇完紫藤去唐戶市場。5月6是星期日!

大宅

MissMaMa 發表於 18-4-2 11:58
不同地區的櫻花,有早有遲,或者我報告一下。26/3 海之中道,部分品種櫻花樹仍未開,但部分櫻花樹已開八九 ...

多謝你呀!希望趕得切
我也會去別府及由布院的,請問由布院的櫻花也是滿開了嗎?情況同福岡差不多嗎?
謝謝你

男爵府

回覆樓主:

Thank sharing 我星期六去福岡、熊本,希望仲開滿滿

子爵府

瞓得好勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

Hello~ 想問下你, 海中之道睇到鬱金香未? 我8-14去福岡, 本身plan左13號去, 但見有人已經影到鬱金香, 會唔會好快謝? 要改前到10號去嗎?

珍珠宮

小霹 發表於 18-4-3 12:34
Hello~ 想問下你, 海中之道睇到鬱金香未? 我8-14去福岡, 本身plan左13號去, 但見有人已經影到鬱金香, ...
鬱金香正盛放中, 好靚好靚靚到有D唔真實!

珍珠宮

fruitbasket131 發表於 18-4-2 23:11
Thank sharing 我星期六去福岡、熊本,希望仲開滿滿
我估你好大機會見到櫻花雪......我上年4月11日去熊本, 正下起櫻花雪, 好有詩意!

珍珠宮

ahmama 發表於 18-4-2 18:46
應該都要5月6,仲有就去完河內藤園睇紫藤再去海之中道。如果無就睇完紫藤去唐戶市場。5月6是星期日!
...
5月睇祡藤都唔錯, 不同時候有不同景致, 都好享受呢.

珍珠宮

Amberme 發表於 18-4-2 19:54
多謝你呀!希望趕得切
我也會去別府及由布院的,請問由布院的櫻花也是滿開了嗎?情況同福岡差不多 ...
由布院的花況同福岡差不多.....別擔心, 你一定可以看到美麗的櫻花, 祝你旅途順利.

珍珠宮

m--m 發表於 18-4-2 18:41
我成10號去關西,8掛入嚟睇點解你兩次去都唔多人嘅,可以影咁wide~
10號去, 可能真的稍遲了, 希望你好運, 可以睇到櫻花雪.
你問點解D相咁少人, 其實有D係就角度, 有D真係少人.

首頁
12345...6

尾頁

跳至