親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

今個復活節假,c6頂唔住我的音波功,終於4星期前先confirm出發。因為時間緊迫,好多地方已無機票或酒店,又或貴到離晒泡。結果選返舊地重遊,去返4年前去過嘅檳城。
時間唔多,主要上網搵資料,主要睇bk,原來最齊資料就係上次我去嘅年代,所以想update下。可能幾年後搵返,都係自己寫嘅嘢,haha.
先寫escape,是兩次都有去的主題樂園,陸上部份無變,但新開了水上樂園部份,多種滑梯,漂浮,大水桶,適合大到細玩。園內食物價錢如出面,很讚。票價可上網賣,平過walk in 好多。(下續george town The top)

侯爵府

回覆樓主:

今次住宿,都係香格里拉集團,在beach area住golden sand, 在town住jen.勝在有shuttle bus來回,轉酒店唔駛煩。
講jen之前,講下beach area 最近嘅大型超市Texco,搭巴士101,約半小時車程,門口有站。texco樓下有幾間食店,及地道食品food court可醫肚。今次手信入貨,是texco. 亞女買咗幾大包媽咪麵送畀同學仔,一大包約6蚊港幣,內有6小包麵。亞女笑到傻咗。
講返jen,在市內地標大厦光大中心旁,今年年頭裝修完,價錢唔算貴,地点很好,在巴士站旁,近china town。
光大新建65樓至68樓,及在3至5樓改建做一段旅客点,叫The top,3層內有很多不同館,好啱有小朋友的家庭,我留足大半日睇恐龍,玩playroom, 睇7D,榴槤館等等,再連上65樓觀光塔,及天台玻璃橋rainbow walk.walk in 套票98馬幣大人58小朋友,上網預先買應該平d.The top唔多地方講,所以都係前一晚先知光大多個旅遊点,本來諗住去kidsland都無去。
如果有jm有興趣知其他嘢,不妨趁我仲有記憶,可以問下,唔知或唔記得就無計。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

smiletigger 發表於 18-4-2 01:36
今次住宿,都係香格里拉集團,在beach area住golden sand, 在town住jen.勝在有shuttle bus來回,轉酒店唔駛 ...

有呀!去幾多日呀?有冇包車定自己搭車呀?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

期待樓主多啲分享

I 大蚊豬   

侯爵府

pomanlife 發表於 18-4-16 22:15
有呀!去幾多日呀?有冇包車定自己搭車呀?

今次去咗5日4夜,我無包車。
因為機場去酒店只需大約1個鐘,機場有個counter買的士飛,已mark實價,唔怕海鮮價。當然,我睇過資料,都有巴士去,不過一家大細,唔慳的士錢啦。
通常包車會去睇螢火虫及食海鮮,但海灘區去要2.5小時一程,我家大少話唔想咁趕多路程,所以又無去。

侯爵府

fionlei88 發表於 18-4-16 23:23
期待樓主多啲分享

想知d咩,趁仲有dd記憶,盡量答。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

smiletigger 發表於 18-4-2 01:36
今次住宿,都係香格里拉集團,在beach area住golden sand, 在town住jen.勝在有shuttle bus來回,轉酒店唔駛 ...

酒店機票貴唔貴呀?四晚都住同一間嗎?

彩鑽殿

smiletigger 發表於 18-4-17 01:47

有冇靚相分享下

彩鑽殿

想知檳城係咪好多榴連食

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

請問有冇啱十歲小朋友玩嘅地方?搭車方便嗎?網上關於檳城嘅分享比較少,唔該曬!
I 大蚊豬   

侯爵府

pomanlife 發表於 18-4-17 08:30
想知檳城係咪好多榴連食

在睇壁畫的china town附近的街頭,好多生果檔,一定唔少得榴槤,同埋有d檔有枱可即開即食。而沙灘區,在golden sand 酒店門口已有一檔,我幫襯過最平一款都係幾十蚊港幣;在對面商場夜市我都見到有。我睇過資料,在海灘區一直入,有國家公園,有果園,榴槤園,不過我無打算去所以無再搵資料。

wcpcelia    發表於 18-4-17 11:54

侯爵府

pomanlife 發表於 18-4-17 08:28
酒店機票貴唔貴呀?四晚都住同一間嗎?

我book cx 假期的package, 大部份踏紅假,2大2小,package 加1晚jen hotel 約一萬七千,平日一定可平好多。 酒店分別住golden sand 和 jen兩間,詳情可睇#2 個帖

侯爵府

fionlei88 發表於 18-4-17 10:11
請問有冇啱十歲小朋友玩嘅地方?搭車方便嗎?網上關於檳城嘅分享比較少,唔該曬!
...

10歲小朋友啱玩,我去過
1。kidland: 室內小朋友在不同場景做不同賺錢,我囡7歲玩咗5個鐘,地點在光大對面,我住jen,行過去10分鐘
2。 在光大3至6樓及頂樓的The top,詳情睇#2
3。 在china town 的壁畫,好值得去行下睇下,附近都好多地道小食同中國地道食品,一定要去,小朋友啱食椰子雪糕同刨冰。行得倦,叫架3輪車一家人坐,是另一種風味。
4。escape, 詳情睇#1
5。golden sand 酒店入面有個adventure zone, 有超長滑梯,10歲啱玩,入場費包2個小時任玩放電。golden sand 的泳池都ok,可hea一日。之前住過hard rock,個人覺得hard rock再多dd泳池嘢玩。但兩間出面的海灘,沙好粗,無咩人會去。

我無去,但睇過資料,可去butterfly farm(在escape對面,walk in價貴,所以無入,有興趣可睇網上有無得訂飛)
另外,要包車我都無去無特別搵資料嘅就係去睇螢火蟲順便食靚海鮮(個地方好似叫高淵),再遠d怡保方向有牧羊場,大量果園

侯爵府

回覆樓主:

補link: facebook search :Kidland Penang @kidlandpg
escape : http://www.escape.my , 另youtube search escape my 都有好多片
The top: http://thetop.com.my

侯爵府

pomanlife 發表於 18-4-17 08:29
有冇靚相分享下

我唔係特別鐘意影相,所以相唔多,睇景嘅網頁專業過我。
不過我鐘意有mood時影自己鐘意嘅嘢
第一張我覺得是成個行程最靚嘅相,是飛機上影,天氣好好,個天好靚
恐龍樂園是在The top, 做工幾靚,幾似真,亞仔睇得好開心
檳城咖啡西多,唔食就總覺得行程有d欠缺
china town雖然舊,但果種感覺好特別,好似好優閒,又好似好繁榮,好似好市井,又好似好有文化藝術
最後一張,是the top望落去,到此一遊。

男爵府

檳城好多好野食. 炭火多士, 好好味. 好懷念.

侯爵府

coney 發表於 18-4-17 11:49
檳城好多好野食. 炭火多士, 好好味. 好懷念.

yes. 最慘樣樣啱食,但肚就只有一個。
最懷念之一,亞囝至愛的椰青,最貴都只買10蚊港幣,香港4,50蚊一個,去完在香港唔會再叫。

男爵府

smiletigger 發表於 18-4-17 11:57
最懷念之一,亞囝至愛的椰青,最貴都只買10蚊港幣,香港4,50蚊一個 ...

彩鑽殿

smiletigger 發表於 18-4-17 11:57
最懷念之一,亞囝至愛的椰青,最貴都只買10蚊港幣,香港4,50蚊一個 ...

帶小朋友去安全嗎?

侯爵府

pomanlife 發表於 18-4-17 12:40
帶小朋友去安全嗎?

我覺得好安全。
當然,唔係特別夜出去,唔去特別靜嘅地方。一般遊客去嘅,都安全。基本上,我覺得檳城是一個友善嘅城市。
當然,一般保護意識,去邊度都要有。

首頁

尾頁

跳至