親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

smiletigger 發表於 18-4-17 12:45
我覺得好安全。
當然,唔係特別夜出去,唔去特別靜嘅地方。一般遊客去嘅,都安全。基本上,我覺得檳城是一 ...

小朋友好鐘意恐龍,想帶佢去玩呀,恐龍嗰個好吸引,係嗰度可以玩一日

侯爵府

pomanlife 發表於 18-4-17 12:50
小朋友好鐘意恐龍,想帶佢去玩呀,恐龍嗰個好吸引,係嗰度可以玩一日
...

我囝囝都好鐘意恐龍,不過睇恐龍嘅地方唔算大,行最多一個鐘都好夠,連其他The Top嘅館,就真係玩 到一日。
題外話: 在光大2或3樓有間大眾書局,亞囝買到盒靚靚500塊恐龍砌图,開心死佢。唯一唔抵,原來香港大眾會員卡都用得,但我無帶。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

多謝回覆
I 大蚊豬   

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

smiletigger 發表於 18-4-17 13:54
我囝囝都好鐘意恐龍,不過睇恐龍嘅地方唔算大,行最多一個鐘都好夠,連其他The Top嘅館,就真係玩 到一日 ...

買fun pass 係咪可以行多個館呀?

侯爵府

pomanlife 發表於 18-4-17 18:12
買fun pass 係咪可以行多個館呀?

yes, 差不多可行晒所有館, 連榴槤館都好睇,有影相点,唔好唔記得入。網上買平d.
入playroom記得著襪,大人都要。
順便講埋,goldsand adventure zone小朋友要著襪,長䄂衫,過膝褲。

彩鑽殿

smiletigger 發表於 18-4-17 18:57
yes, 差不多可行晒所有館, 連榴槤館都好睇,有影相点,唔好唔記得入。網上買平d.
入playroom記得著襪,大 ...

唔該晒你呀!多謝你回復

大宅

smiletigger 發表於 18-4-2 01:36
今次住宿,都係香格里拉集團,在beach area住golden sand, 在town住jen.勝在有shuttle bus來回,轉酒店唔駛 ...

hihi. 我5月頭去 帶住個兩歲小朋友 我頭兩日住 Hilton後兩日住jen. 想問jen附近有咩美食有咩好玩 ?你來回機場搭咩?

侯爵府

2012929 發表於 18-4-21 19:53
hihi. 我5月頭去 帶住個兩歲小朋友 我頭兩日住 Hilton後兩日住jen. 想問jen附近有咩美食有咩好玩 ?你來 ...

jen附近的景點可睇返13樓留言,1至3是在jen附近。jen附近無夜市,要打的去。我之前去都係睇下之前在咩地方,都係附近隨便搵食肆食。不過china town都好多食店,見個樣都唔錯。
我機場入去市區搭的士,走果程有當地人幫我地叫crab(apps),平差不多一半。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

今次住宿,都係香格里拉集團,在beach area住golden sand, 在town住jen.勝在有shuttle bus來回,轉酒店唔駛 ...
請問有冇買套票條link,因為我上網搵唔到邊個位買套票, 套票個名係唔係叫fun pass?

侯爵府

smiletigger 發表於 18-4-17 11:07

補link: facebook search :Kidland Penang @kidlandpg

應該係the top 條link, buy now度入,再入之後見fun pass 價錢或單一item,入完之後pay.
不過我現場買,未試過去網上

大宅

請問:
golden sand 的房舊嗎?
shuttle bus 去 Jen 是酒店提供的嗎?每日幾多班車?

侯爵府

回覆樓主:

golden sand 都ok,不算舊。亞女話幾好。
穿梭巴時間就真真唔記得,好似黃金時間1小時1班,但最晏都好似係黃昏時間。可問問酒店。

大宅

smiletigger 發表於 18-7-8 17:34
golden sand 都ok,不算舊。亞女話幾好。
穿梭巴時間就真真唔記得,好似黃金時間1小時1班,但最晏都好似係黃 ...

謝資料!
想再問下:住golden sand ,晚餐去邊度食?

侯爵府

Ronnie1213 發表於 18-7-8 20:34
謝資料!
想再問下:住golden sand ,晚餐去邊度食?

golden sand大門右面行約5分鐘有2個夜市(唔記得個名,係beach area出名的),都多嘢食,一路行都有夜市檔攤,唔難搵。另一個選擇,大門左手邊對面馬路有個小商場,入面同附近有幾間食店,行過d好大個M記招牌。食兩三晚都有選擇。本來都想試酒店自助餐,不過最後都無,唔知水準。

Ronnie1213    發表於 18-7-8 20:50

別墅

請問 Jen 去景點方便嗎? george town 除了 Jen, 有冇其他酒店推介?
我 book 了暑假 CX holiday 住 Golden Sand, 仲有2晚酒店未 book

侯爵府

回覆樓主:

jen 對面馬路有間The Wembley - A St Giles Hotel,印象中算新起,不過我無住過,不過有諗過下次想試下,在網上評語不算差,價錢也ok.
不過計同光大、The top、china town , jen近d, 但都行到去嘅。

侯爵府

回覆樓主:

另一間,在家china street 舊建築改建 Campbell House Penang, 呢間我都無住過,但我估係古建築改建而成,我經過見都很有特式同乾淨。如果鐘意舊式建築,可以一試。他離光大也不遠,路程同jen去光大差不多。
上面兩間,如果住完請回報,我下次去都想試下。

別墅

回覆 smiletigger 的帖子

check 咗哩兩間我去的日子都冇房thanks anyway!

侯爵府

sleeppig1 發表於 18-7-15 22:40

check 咗哩兩間我去的日子都冇房thanks anyway!

wow,估唔到我眼光幾好

別墅

最終我都係 book hotel jen, 有 shuttle bus 唔使煩
不過我冇訂早餐, 請問 jen 附近容易搵食嗎? 定係訂返早餐好呢?

首頁

尾頁

跳至