自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

除咗琴,要預埋學琴半個鐘都要百幾蚊。
初學用電子琴練都ok, 上啲二手網捕吓有無琴出讓或free俾人。

子爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-2 15:50
我大仔参加school band, 玩trombone, 开头够话日日鍊廿分中,点之。。。。估到啦。

我怕细仔又系咁,买左 ...
我囝又school band 玩trombone,
第一年同學校租,第二年無得租,買左支二手

Free upright piano 可能要花幾百去修整,有D仲修吾到,

所以都建议你电子琴先,大牌子电子琴ok 的

珍珠宮

畀面勳章

wiiabcd 發表於 18-4-2 14:32
去 gumtree 睇下有冇平二手或 free, 學琴冇琴練真係連學費都浪費埋.
5歲半初學最好每日練20分鐘, 呢個年齡 ...

其實我個人都係支持買左琴先

未開始學就成日想住個仔會放棄邊學得房.....

我自己就買左部cheapcheap琴先開始學

數碼琴的話大陸造千零蚊有交易啦

珍珠宮

畀面勳章

cara.mak 發表於 18-4-2 23:12
怕佢到時要學睇琴譜無得學彈會放棄。唔好買琴住

兩樣野同時進行架...

冇可能淨睇唔比佢彈..

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-2 13:36
我仔五岁五个月,佢有兴趣想学弹琴,但我地afford 唔到买部琴。

冇琴系咪唔好学?

可以唔洗買住,去琴行租琴室練習,我女都係咁樣,唔太貴,都係20幾蚊一個鍾,佢一星期會去練1-2個鍾左右,而家學左大半年啦,可以考2級,我平平地買左個電子琴比佢練習,通利做特價仟零已有,諗住佢再學上去先買座琴比佢

男爵府

回覆樓主

去租琴室練或租琴回家
不要買電子/數碼琴

子爵府

如果買电子琴

最好買fully-weighted' keyboard (big brand)

因為手感似真upright piano

以后轉upright 琴時便會無問題
樓主住在澳洲,好似無得去琴行租琴練習

公爵府

myaisha0435 發表於 18-4-3 06:27
其實我個人都係支持買左琴先

未開始學就成日想住個仔會放棄邊學得房.....

cheapcheap 都应该唔平。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

畀面勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-5 15:45
cheapcheap 都应该唔平。

我妹果部係上網人地free比佢,

可以用到3級左右

運費加調音就比左1400蚊

我果部係二手琴, 雜牌, 3號琴

老師介紹買的, 全包連曬乾燥管 5千蚊

你留意下二手綱站,其實好多人free鋼琴比人

伯爵府

我仔五岁五个月,佢有兴趣想学弹琴,但我地afford 唔到买部琴。

冇琴系咪唔好学?

唔係,其實可以學,開始學時咪上網買2手cheap cheap琴,到真係認真學先換部靚琴

公爵府

myaisha0435 發表於 18-4-5 16:02
我妹果部係上網人地free比佢,

可以用到3級左右

我见好多free 琴。我住澳洲,搬琴tune 琴都唔平,我自己音乐白痴,怕拎左旧垃圾返屋企。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

子爵府

回覆樓主:

我買二手數碼琴 費時買鋼琴 屋企冇位 甘細個練下手指 平平地

子爵府

冇琴系咪唔好学?

如果要有成果每日都要練琴。唔可能日日都去琴行租琴練,所以屋企有琴會方便,幾時彈都得。你可以觀察下,小朋友真係認真想學,或者買個二手。

珍珠宮

畀面勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-5 19:43
我见好多free 琴。我住澳洲,搬琴tune 琴都唔平,我自己音乐白痴,怕拎左旧垃圾返屋企。
...

其實可以報一個月試下先,

老師一般會有認識的賣二手琴,

叫老師介紹就得

如果問完價錢都係超支,

仲有一條路, 去淘部雜牌數碼琴

1千蚊左右就有,我見過最平嘅2xx蚊有交易

初學果半年都係教下佢認下音符認下琴鍵位置

都叫免強可以頂得住,(我講2百蚊果部)

一千蚊果部彈一兩年都ok

順便睇佢情況再決定買咩野琴都ok

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-2 15:50
我大仔参加school band, 玩trombone, 开头够话日日鍊廿分中,点之。。。。估到啦。

我怕细仔又系咁,买左 ...
學校玩 trombone 夾band 真係流流地, 學樂器一定要搵一對一教果D 先得.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仔初初學係買個casio電子琴學(鍵少啲),學到準備考琴試就買標準電子琴,同鋼琴一樣咁多鍵,無辦法,屋企無位放鋼琴,so far老師無話佢彈得有問題

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-5 19:43
...
你唔識真係唔好亂咁上網買, 買前一定要試琴 (搵識嘅朋友幫手),
網上好多黑心賣家, 就係專賣屋企有問題嘅琴出去.

琴行賣果D又太舊, 之前我女幫我朋友揀琴, 又舊(over 25年) 又貴, 都花唔少時間去試,

最後喺 gumtree 搵到部又平又靚又新 A$3400 (原價 $8600)

如果你係買2手, 將來升中學都有用, 因為中學音樂堂要學 keybroad 和 結他兩樣樂器,

到第時個琴唔用又可以賣返出去 , 都唔會蝕幾多.

你又可以趁假期去琴行睇下價錢 (運下吉), 呢道琴行冇人 hardsell 你,

因為唔會睇一次就即買, 好似買車咁, 睇下, 等心目中有個概念先.

公爵府

wiiabcd 發表於 18-4-6 10:17
學校玩 trombone 夾band 真係流流地, 學樂器一定要搵一對一教果D 先得.

有另外一星期一次私人一对一架。

我好surprise 佢吹到,我,完全投降

公爵府

wiiabcd 發表於 18-4-6 10:39
你唔識真係唔好亂咁上網買, 買前一定要試琴 (搵識嘅朋友幫手),
網上好多黑心賣家, 就係專賣屋企有問題嘅琴 ...

咁买要揾你帮下手至得

伯爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-6 18:26
咁买要揾你帮下手至得
決定咗再揾我, 都唔知亞女幫唔幫到手, 因為今年7月亞女要去韓國 exchange , 要明年先返.

首頁

尾頁

跳至