嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb身上,手,腳都有濕疹,係咪一定要用類固醇先會好?淨係搽保濕cream得唔得?用緊physiogel AI Cream,好似冇乜進展,今日再買Atopiclair 諗住試下

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

嚴重既話,建議都係睇醫生喇

子爵府

畀面勳章

需要用就要有用!查普通cream無效就睇醫生搽類固醇啦!
我認識好多媽媽一聽到類固醇就怕怕,但其實好多時候小朋友嘅濕疹真係可以控制得非常之好,就係好多媽媽一聽到類固醇完全唔敢用攪到最後尾發曬炎出曬血出曬水先至去睇醫生。。。其實濕疹真係好痕好痕好辛苦架!只係小朋友太細個唔識得表達, 早啲搽咗控制,佢瞓得好食得好身體抵抗能力好,自然濕疹就會好!
其實類固醇適當咁樣用副作用好低好低好低, 通常出現嚴重副作用嘅係家長亂咁用或者長期不停咁用,少劑量適當咁用其實好安全架!

複式洋房

caliamama 發表於 18-4-2 20:54
需要用就要有用!查普通cream無效就睇醫生搽類固醇啦!
我認識好多媽媽一聽到類固醇就怕怕,但其實好多時候 ...

我真係好唔開心,見到佢甘,成日怪責自己

回覆 linghappy 的帖子

Hello linghappy,濕疹係皮膚表層炎症,主要原因仍然不明,媽媽唔好怪責自己呀 BB角質層比成年人薄,當BB皮膚比較乾,影響左皮膚屏障保護,令環境致敏物源(塵蟎)有機會經皮膚進入身體,會引致BB皮膚紅/痕癢。建議媽媽加強為BB皮膚保濕,用無香料、成份天然沖涼液,沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱,沖涼後趁皮膚仍有水分搽返無香料嘅潤膚膏/橄欖油/椰子油形成屏障。如果BB濕疹已經持續左一段時間仍未有改善,都建議帶BB睇醫生,搵出致敏原因,西醫處方俾BB 類固醇藥膏比較溫和,按醫生指示用藥就唔需要太擔心呀。BB幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-3 15:42

Hello linghappy,濕疹係皮膚表層炎症,主要原因仍然不明,媽媽唔好怪責自己呀 :k ...

Bb就黎四個月喇,呢兩日濕疹勁左,就係因為覺得類固醇唔好,所以一直只係搽cream,人地話邊隻好我又買,大大話話都買左成十隻

珍珠宮

回覆樓主

唔好自責,bb皮膚嬌嫩係容易咁樣。睇醫生啦,醫生會開溫和既!

珍珠宮

唔好責備自己喇,或者可以同醫生講你嘅concern,醫生會開溫和而有效嘅藥
linghappy 發表於 18-4-3 16:08
Bb就黎四個月喇,呢兩日濕疹勁左,就係因為覺得類固醇唔好,所以一直只係搽cream,人地話邊隻好我又買,大 ...

醫生會按BB 濕疹情況處方適當劑量嘅類固醇藥物,只有不當/長期使用類固醇藥膏,才可能會有明顯副作用(例如皮膚變薄、毛髮增加),如果BB濕疹已經有1-2個月仍未有改善,建議儘快同佢睇睇西醫,依照醫生指示下使用就唔駛擔心(只需搽上薄薄一層,所搽範圍比患處略大)。另外,常見致敏源包括高蛋白食物(牛奶蛋白)、新嘅衣料、昆蟲、化學物(洗頭水、沐浴露、洗衣粉)、塵蟎、花粉等,找出致敏源盡量避開,一般濕疹會慢慢改善。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我細B13個月,都系濕疹,醫生有開藥,兩日就好返喇。

別墅

我都好似樓住咁買左好多cream,最後我個BB係搽人奶最好,你都可以試下,不過留意有傷口既地方唔搽得,而且唔係個個BB都岩,不過如果樓主係餵母乳既話,可以一邊埋身一邊搽少少試下,咁樣BB會定D同無咁抗拒(因為我幫佢搽cream時佢好炆,咁我都明既,已經痕仲用棉花棒係上面郁來郁去,佢其實都會唔舒服),希望樓主BB快d好返啦

複式洋房

haha748494 發表於 18-4-3 22:34
我細B13個月,都系濕疹,醫生有開藥,兩日就好返喇。

因為我有朋友個女搽完醫生開既類固醇藥膏之後,幾日好返,但幾日後又爆,仲嚴重左,之後不斷重複又重複

別墅

好返之後要勤力保濕先得架
linghappy 發表於 18-4-3 22:38

因為我有朋友個女搽完醫生開既類固醇藥膏之後,幾日好返, ...

明白媽媽對類固醇藥物嘅擔憂,類固醇主要作用是舒緩皮膚炎症,唔係根治方法,BB濕疹最緊要係幫佢避開致敏原,加強保濕皮膚築成天然防護屏障,濕疹係BB好常見嘅過敏症,當身體接觸到致敏原,人體免疫系統將本來無害嘅物質當成有害作出攻擊,釋出引致發炎物質,因此身體發出過敏反應,包括皮膚出疹紅腫症狀。每個BB過敏症狀、原因都有唔同,需要醫生臨床檢查和確診,建議同BB去睇兒/皮膚科呀。

大宅

linghappy 發表於 18-4-2 17:51
Bb身上,手,腳都有濕疹,係咪一定要用類固醇先會好?淨係搽保濕cream得唔得?用緊physiogel AI Cream,好 ...

我朋友是美容師,佢話Physiogel 其實內有總成份,係近乎類固醇,佢叫我唔好比bb搽咁多!

大宅

牛年勳章

ling103 發表於 18-4-8 07:14
我朋友是美容師,佢話Physiogel 其實內有總成份,係近乎類固醇,佢叫我唔好比bb搽咁多!
...
所以我用aveeno, 感覺天然D, 同埋佢有隻浸浴粉好好用, 啊B前幾日爆紅 我畀佢浸左幾日就好返好多

別墅

Bb身上,手,腳都有濕疹,係咪一定要用類固醇先會好?淨係搽保濕cream得唔得?用緊physiogel AI Cream,好 ...

AI cream只對輕微濕疹有用
我仔嚴重時會搽凡士林
一日幾次 好快好,你可以試試

男爵府

輕度用cream得,重度肯定要用類固醇

首頁

尾頁

跳至