自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

現實就無人俾說話我聽喇。

網上睇見人話做家庭主婦脫節。我心諗咁諗真係好脫節

擺明唔抵得人唔洗做都大把錢洗好他調啦

侯爵府

回覆樓主:

不要怨 老公同工一樣 講左唔聽 一係繼續做 一係搵個個

伯爵府

回覆樓主

大把時間好得閒

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

長毛免 發表於 18-4-3 13:28
我覺得最乞人憎
幫朋友做嘢
就係話我有老公照顧

最憎朋友講d野仲擔心過我本人
話你唔出黎做野你老公咪好辛苦!唔好要佢咁辛苦啦
大佬 我夠想自己做野!問題係無人湊 唔係好似你咁好彩有4大長老幫手的!
之前又話另一朋友個bb 要周圍俾人湊攪病左 心痛死我 都唔知點湊 無計劃架!
我話做父母既都唔想自己小朋友病 一定更心痛 淨係識係度講d令人難受既話

大宅

王雨瑩 發表於 18-4-4 15:25

其實話家庭主婦脫節,佢本人都應該好脫節,思想仲停留响6,70年代,以為做ftm只係湊仔,其實做ftm先要知得多野,因為依家啲小朋友思想太快,做媽媽唔識多少少都俾小朋友大到
仲有依家ftm有得上網收風架嘛,上網時間多過返工,返工可能日日做做,放工夜一夜返黎湊仔跟功課,邊有時間理天下事 其實wm都真係好辛苦
仲有話做ftm唔打扮,其實睇個人架即,我湊住兩件,點都要BB cream, 畫條眉同眼線先肯出街,而且日日接返學放學都唔能夠日日同一套衫,ftm反而要7日不同款先岩 我c6先話我做ftm買衫仲多過以前返工

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

梗係話你唔使做嘢好輕鬆喇

侯爵府

回覆樓主

人地咁鐘意酸,咪回佢「係呀我老公大把錢我係唔使做呀你恨唔來㗎啦」

珍珠宮

凍奶茶少奶 發表於 18-4-4 15:05
點解要等老公養?D人好多廢話

佢地覺得結婚生仔後應該由老公養,女人唔好出黎做野

侯爵府

王雨瑩 發表於 18-4-4 15:25

我都想唔使做好得閑呀⋯⋯但湊住三個又點可以呢?小朋友自己湊冇問題囉。其實我覺得唔使做都冇問題。真正少奶奶成日去買嘢high tea有咩唔好先?富豪老婆個個都係咁㗎啦。鍾意亦都可以搞下生意仔。人哋個老公有本事姐。根本啲人酸葡萄。

男爵府

回覆 maomaofafa 的帖子

咪就係。啲人係咪返工返懵左,以為返工先正常?大部份人返工都為錢姐。咁有錢仲晒時間返黎做乜?

男爵府

PANCO 發表於 18-4-3 13:30
不用理會他人。

伯爵府

tingloveyin915 發表於 18-4-3 13:33
最唔鐘意人地以為我唔洗做好得閒

我姑奶成日寸我

侯爵府

王雨瑩 發表於 18-4-4 17:13

咪就係。啲人係咪返工返懵左,以為返工先正常?大部份人返工都為錢姐。咁有錢仲晒 ...

佢哋覺得女人要有自己錢先有保障。問題係你唔一定要返工先有自己錢架嘛。投資買樓收租都得嘅啫。唔好話女人,而家好多男人都唔使返工啦。有本事自己開公司鍾意返就返唔返就唔返都得啦。錢搵錢先係王道,幫人打份牛工幾時先發達?除非你話真係好有興趣做果行,但其實不論如何根本唔需要歧視ftm。

珍珠宮

王雨瑩 發表於 18-4-4 17:13

咪就係。啲人係咪返工返懵左,以為返工先正常?大部份人返工都為錢姐。咁有錢仲晒 ...

我諗起我表妹個ex,條友癲到直接同我老公講,話我唔返工,咁點得架,乜乜物物
都痴孖根,關佢叉事呀?而家我冇錢同佢乞呀?男人老狗成個八婆咁講人,自己又唔係有本事,把口都管唔好,唔怪得咁啦!抵佢之後比我表妹飛~
呢個世界好多人心地唔好,見到人地好唔抵得架,以為人地唔洗返工就係大食懶!好似匿係人地床底知晒人地d野咁!見到人地仆X 就開心,不知所謂!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

話你要人養,懶吾做野,將來老公有小三,你就咩都無。我知現實真係有人係咁,但吾係所有,點解我吾做野,一定有我原因,我老公,6299都無出聲,點解外人要比說話我聽,仲要就我老公出去滾。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

最唔鍾意我有時叫家人湊,自己同老公行開下,口痕既會話嘩咁嘆呀咁。我覺得返工都有年假啦,我又唔係叫家人長期幫,一年唔同家人夾埋幫十日八日都唔過分,何況又唔係叫口痕友湊關佢咩事

侯爵府

rayrayus 發表於 18-4-4 18:37
最唔鍾意我有時叫家人湊,自己同老公行開下,口痕既會話嘩咁嘆呀咁。我覺得返工都有年假啦,我又唔係叫家人 ...

我以前都淨係掛住湊小朋友,乜鬼嘢私人時間都冇。後來發現同老公出去拍拖係好重要,就算幾忙都要行開下,先可以維繫感情。長期對住細佬係好大壓力,兩個人行開先可以輕鬆下。

侯爵府

Lorican 發表於 18-4-4 17:49
我諗起我表妹個ex,條友癲到直接同我老公講,話我唔返工,咁點得架,乜乜物物
都痴孖根,關佢叉事呀?而家 ...

老實講就算真係做少奶奶又點?都係人哋老公有本事姐。有錢人唔通要個女人出來打工?反而會俾人話佢搞到佢冇面。

大宅

回覆樓主:

我淨係試過最hurt係俾人話“你又唔幫手搵錢!”,但我做FTM要7x24已經冇人工,家用又唔係多,收入仲少過工人姐姐!

子爵府

回覆樓主

比未結婚的朋友話,係你對生活要求低姐,咁就滿足,佢真係好高要求,所以到依家都冇拍過拖

首頁

尾頁

跳至