家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

買了宏x保險十幾年,聽經紀建議轉另一個所謂更優惠的醫療保,有no claim bonus,最後轉了就大幅加價,由3xxx(2014)增至5xxx(2015)記得當時退了幾佰元保費,但也保償不了,近3年仲年年加,3年計,每年平均升幅達9.27%,我已經計過,如果每年咁加法,5年後就要繳交過萬醫療保費。
最有問題是他們以提升保障額及抗通脹為名去加(,按年齡加一般都是2~3%增幅),就拿其中一項醫療收費(醫院房租)去討論,已搜尋香港港島新界九龍的醫院房間收費,一般是550~1000大房(每天收費)4~8人房不等,最貴的兩間其中一間是養×超過1100,
現時其中一項的升級的房租是由$1000升至$1100,講真$1000以下的醫院房租還有很多選擇,沒必要升級,況且我亦有買墊底費,若真超出可於墊底費扣減,另外亦有公司醫療保,亦可以以公司保扣減,根本用不着多付已經高昂的保費再升級,但保險公司强迫客人升級,這是極有問題。感覺現在很像肉隨針板上,難道現在才cut單或轉保咩。。你們的醫療保也有同樣問題嗎?可否分享個案。

子爵府

翁心怡 發表於 18-4-3 16:19
買了宏x保險十幾年,聽經紀建議轉另一個所謂更優惠的醫療保,有no claim bonus,最後轉了就大幅加價,由3xxx(20 ...

我仔仔由$3781加到$4083,足足8%,本來4月續保,我已經轉左去另一間了。

大宅

買了宏x保險十幾年,聽經紀建議轉另一個所謂更優惠的醫療保,有no claim bonus,最後轉了就大幅加價,由3xxx(20 ...

我都好同意!跟本任得保險公司加!如果join 新plan 都無舊客咁貴!

複式洋房

回覆樓主

若果你覺得而家開支大想換間性價比高啲嘅
若然你又無claim過或者claim得唔多嘅
咁不如一齊出去做新客

住院保險可以睇房錢做一個指標
半私家房 一般係2000蚊以上 橫向咁同其他公司比較呢個價位嘅plan 係咩價錢 有幾間公司係唔夠2000蚊嘅 即係話到時候 想住半私家房就可能要自己畀一部分 因為份保險唔夠cover

房錢同醫療費跑贏通漲 其實幾年嚟都有呢個趨勢 有良心嘅公司會加價之餘 加返多啲保額畀啲客 無加返保額就.....

唔開名啦 做過晒research 有資料support

侯爵府

好媽媽勳章

我都係宏利,佢地個抗通脹加幅你有權選擇唔加,我舊年開始揀咗唔加通脹,升幅都係按正常年齡增長咁加保費!
但我老公公司有包全家醫療保,感覺好蝕,但驚將來退休後無保障,到時先買又驚年紀漸長好多病唔保!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

小師妹 發表於 18-4-4 00:32
我都係宏利,佢地個抗通脹加幅你有權選擇唔加,我舊年開始揀咗唔加通脹,升幅都係按正常年齡增長咁加保費 ...

我都一樣幫仔申請咗唔加呢個。。。其實加呢個,見佢即加埋保額,保額大咗,自然貴咗。。。

子爵府

我都係宏利,佢地個抗通脹加幅你有權選擇唔加,我舊年開始揀咗唔加通脹,升幅都係按正常年齡增長咁加保費 ...

請問唔加通脹,一日房錢係幾多?保費又係幾多?
我仔仔個plan本身住房費係$1100。
我見加咁多,咪比較下其他公司,發覺係貴$1500,即係保費貴左60%,保額只係多人地30%

另外妳先生公司有包全家醫療保,你可以選擇有墊底費既計劃,保障大好多,價錢應該同普通大房差幾百蚊。

大宅

回覆樓主:

我都係宏理
好似話抗唔抗通漲
最後都係一樣
不過就一個平一個貴
唔知有冇記錯

大宅

我都係宏利,佢地個抗通脹加幅你有權選擇唔加,我舊年開始揀咗唔加通脹,升幅都係按正常年齡增長咁加保費 ..

大宅

我轉了的是“守護一生的”醫療保,經紀話冇得唔加,之後再打去客戶服務部再問可否唔加,佢話唔可以選擇唔加,再唔喺就可以選擇退保,真喺火都嚟。你的也是守護一生醫療保嗎?

大宅

新人物 發表於 18-4-4 07:55

請問唔加通脹,一日房錢係幾多?保費又係幾多?

2017 房租是1000,2018就是1100講得啱,我可能考慮轉有墊底費的醫療保,但宏利冇呢種保險,要轉第二間要重新核保,我又中途claim過, (ie心口痛,但搵唔到病因)怕這類問題唔保,所以仲諗緊

子爵府

回覆樓主

我都係咁。加幅超過10%
2015: $2809
2016: $3105
2017: $3524
最後cut左

大宅

新人物 發表於 18-4-3 18:45
我仔仔由$3781加到$4083,足足8%,本來4月續保,我已經轉左去另一間了。

阿仔細,有得揀

大宅

puitan 發表於 18-4-4 16:12
我都係咁。加幅超過10%
2015: $2809
2016: $3105

你cut左,即齊齊用政府醫吧。。,政府呢邊推自願醫保計劃,意圖減低公立醫院醫療壓力,把用開政府醫療的市民推向私家醫療,使香港公立及私家醫院使用率拉近距離; 果邊保險公司狂加保費.無疑把用開私家的轉用公立,政府(保監會)是否應該要介入?事實喺保監會講明樣樣都冇權介入,唔知政府開呢個部門嚟做咩?!

男爵府

岩岩睇番亞女份單,原來我係2015年都幫佢轉了呢隻 "守護一生",由當時的$1514 加到上年的 $19XX,雖有$15X LESS HEALTH BONUS,但都加得好多下喎。。今年,暫時未續,比你哋講一講,而家都唔知點好。。

男爵府

畀面勳章

翁心怡 發表於 18-4-4 16:17
你cut左,即齊齊用政府醫吧。。,政府呢邊推自願醫保計劃,意圖減低公立醫院醫療壓力,把用開政府醫療 ...

政府的自願醫保都係由保險公司營運架,不過係有得扣税咁解。

子爵府

翁心怡 發表於 18-4-4 16:02
我轉了的是“守護一生的”醫療保,經紀話冇得唔加,之後再打去客戶服務部再問可否唔加,佢話唔可以選擇唔加,再 ...

我仔仔果個計劃叫I'm WELL,我唔清楚中文係咩,不過房錢係$1100/日

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

回覆樓主

睇返我cut果份單都係守護一生

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至