家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

timoneyu 發表於 18-4-5 00:47
介意透露轉去邊間較好嗎
求意見pls

我冇再買保險了,唔抵

禁止訪問

子爵府

timoneyu 發表於 18-4-5 10:03
不擔心突發的住院醫療開支嗎

到時有事都係睇政府,或者俾幾萬元私家檢查一次都好過長期咁供,當供左10年,一次都冇用過未白俾左10年既錢。
不過我有買危疾,呢個plan既錢可以攞得返。

禁止訪問

回覆樓主

侯爵府

好媽媽勳章

翁心怡 發表於 18-4-4 16:02
我轉了的是“守護一生的”醫療保,經紀話冇得唔加,之後再打去客戶服務部再問可否唔加,佢話唔可以選擇唔加,再 ...

我都係守護一生喎!因份單係痴住危疾一齊買,咁我cut通賬可能係危疾嗰部份啩!

大宅

jwy2 發表於 18-4-4 17:16
岩岩睇番亞女份單,原來我係2015年都幫佢轉了呢隻 "守護一生",由當時的$1514 加到上年的 $19XX,雖有$15X ...

可以寫信去宏x投訴,cc俾保監會/食物及衛生局,我都寫緊,多些人去投訴力量會大啲,雖然未必有用,但好過咩都唔做。接著再搵下有冇其他選擇

1)搵另一間保險公司
2)買墊底費保險,如有公司保險,這自負的費用用公司保險claim
3)買低一級保障,如有公司保險就把餘數以公司保險claim
4)唔買,把醫療費的錢儲起,用作投資或收息, 將來需要用作醫療開支時(如政府提供不了的)都有些微幫補。

大宅

timoneyu 發表於 18-4-5 11:33
Me too已有份危疾

所以想買份平平地的醫療做top up

坊間好多危疾,都是去到很嚴重的地步才有得賠,如cancer需要擴散才獲賠償,有些保險有原位cancer賠償,但很貴,睇清楚保單細節,最好問清楚自己保險經紀。當然坊間(保字頭)也有些危疾連儲蓄,供十年或二十年,保障至i.e75歲才可以全數退回+紅利,注意不是供滿就可以立即取回。

大宅

wallshar 發表於 18-4-4 17:30
政府的自願醫保都係由保險公司營運架,不過係有得扣税咁解。
喺呀~是保險業營運,不過聽聞仲未落實有邊幾間保險公司參與。政府想將用開公立醫療的市民推向私立醫院,減輕公立醫療的醫療壓力。

男爵府

畀面勳章

翁心怡 發表於 18-4-5 17:05
坊間好多危疾,都是去到很嚴重的地步才有得賠,如cancer需要擴散才獲賠償,有些保險有原位cancer賠償,但很貴, ...

唔止咁簡單,單係癌腫瘤擔散的定義己經係每間保險公司都唔同,見過報纸報導過有一個投保人確診左惡性腫瘤後分別向2間保險公司索償,結果一間有得賠另一間就話擴散得未夠多所以冇得賠。
呢D深入的問題你問10 個代理人9 個都唔會識。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

間公司勁廢,幫小朋友買保險前申報過肺炎,提較晒醫生報告所有資料,agent話夠一週年後可以申請豁免返肺炎,轉為可保肺炎,但到週年期後,保險公司拖到而家足足7個月都未受保返

禁止訪問

複式洋房

我之前同我老公同囝囝份醫療都係咁加,痴痴地。但我轉左個agent就幾好,幫我撘多份儲蓄,抵消左加價,每年仲有少少賺。
利申: A記,個agent仲幾靚仔同幾pro😆

男爵府

畀面勳章

回覆 ashpoke8811 的帖子

過多幾年你就知.

複式洋房

回覆 wallshar 的帖子

過幾年,派得仲多息喎。有保證紅利金額架。。。

複式洋房

我買果份CEO,癌期零至三期都有得賠架,發現已經有得賠部分金額。你之前買果份唔得,就唔好叫人地唔信保險。我之前同事都係買我呢份佢甲狀腺有cancer,一期,一星期後A記賠全額比佢,支票!所以我先跟佢買。

男爵府

畀面勳章

ashpoke8811 發表於 18-4-6 10:11

我買果份CEO,癌期零至三期都有得賠架,發現已經有得賠部分金額。你之前買果份唔得 ...

咁唔該你幫我問吓你個代理我64 歲呢個ceo計劃每年要幾多錢。

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

翁心怡 發表於 18-4-3 16:19
買了宏x保險十幾年,聽經紀建議轉另一個所謂更優惠的醫療保,有no claim bonus,最後轉了就大幅加價,由3xxx(20 ...

我家都是全買宏利,年年加,好煩,我都想轉

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

我買左好幾份宏利,又係年年加,不過唔諗住轉,因為都已經供左一半,轉又煩,過多幾年都供完

大宅

ms_maybb 發表於 18-4-8 19:45
我買左好幾份宏利,又係年年加,不過唔諗住轉,因為都已經供左一半,轉又煩,過多幾年都供完
...
宏X的附加醫療印象中沒有固定供保年期,你提及的應該是保單人壽或危疾。

首頁

尾頁

跳至