樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

縱容代理濫收費用, 等同嚴重損害自身利益, 縱所周知, 班地產代理高層, 特別係姓汪姓屍果兩條友都係大炒家, 俾佢哋咁容易賺到錢, 佢哋又會喺市場上大炒特炒, 最後受害嘅係市民!

大家有冇留意, 地產代理店舖可以俾嘅租金係其他一般店舖幾倍咁多, 試問其他店舖如何生存? 到最後其他店舖都需要加租加價, 方可生存, 店舖加租加價, 市民要俾嘅價錢就只有越來越貴, 所以點解話市民縱容地產代理濫收費用, 最後受害嘅就係市民自己!!

請大家盡用網上空間, 賣樓租樓預先同對方取得聯絡, 要地產做嘢一律指定佣金只係0.1%, 大家亦可搵律師樓簽臨時買賣合約, 價錢好平㗎咋!!

男爵府

回覆樓主:

自讓同經地代雙軌並行啦

侯爵府

電腦怪傑 發表於 18-4-4 10:11
自讓同經地代雙軌並行啦

Agree , 自讓係多左但始終未普及。另外地產都有scan 過哂盤比到合要求既單位我買, 而至大問題我覺得係講價個part , 講到我心中個range ,自問無咁多精神同時間同人講價
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

地產良心 發表於 18-4-3 19:43
縱容代理濫收費用, 等同嚴重損害自身利益, 縱所周知, 班地產代理高層, 特別係姓汪姓屍果兩條友都係大炒家, ...
村屋先利害

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

地產良心 發表於 18-4-3 19:43
縱容代理濫收費用, 等同嚴重損害自身利益, 縱所周知, 班地產代理高層, 特別係姓汪姓屍果兩條友都係大炒家, ...

現在樓市咁旺,如果寫明0.1%佣,我怕地產唔會理我,佢哋心諗大把人爭,使鬼幫我同業主傾,傾完得雞碎咁多佣。p. s. 搵樓中,但敬請各agent不要私訊我,除非你真係肯收0.1%佣則作別論,真心說話

寶石宮

2023年兔年勳章

20150618bb 發表於 18-4-4 15:58
村屋先利害

請問點利害法

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-4-7 11:46
請問點利害法
有的收3%

寶石宮

2023年兔年勳章

20150618bb 發表於 18-4-7 11:48
有的收3%

收衫 農地套丁? 變倉地都可考慮

珊瑚宮

Poyau 發表於 18-4-7 13:00
收衫 農地套丁? 變倉地都可考慮
3-4%村屋賣買,之不過可講價

寶石宮

2023年兔年勳章

20150618bb 發表於 18-4-7 13:23
3-4%村屋賣買,之不過可講價

A準姓何名德同能 村屋3-4%

珊瑚宮

Poyau 發表於 18-4-7 15:36
A準姓何名德同能 村屋3-4%
佢地話行規,我覺得係有價講

寶石宮

2023年兔年勳章

20150618bb 發表於 18-4-7 15:38
佢地話行規,我覺得係有價講

規佢講得出 村屋分分鐘中伏 仲要貴佣

珊瑚宮

Poyau 發表於 18-4-7 15:45
規佢講得出 村屋分分鐘中伏 仲要貴佣
如果經合法地產從業人員,又有經律師交易又唔會,而家好開放同明白.

複式洋房

所以業主同買家或租客一早取得直接聯絡係好重要㗎!

珊瑚宮

地產良心 發表於 18-4-13 17:32
所以業主同買家或租客一早取得直接聯絡係好重要㗎!
其實經有牌地產佢地會比好多資料你,直接業主有時會中招

大宅

支持, 業主, 買家/ 賣家, 租客.

自己上 28HxE 之類放盤,.

買/ 賣啱就直接上律師樓交收.

多點推行教育, 自讓盤.

男爵府

20150618bb 發表於 18-4-14 13:05
其實經有牌地產佢地會比好多資料你,直接業主有時會中招

我就反而放租經AA中過招
AA為求做得成, 把租霸講到超好客
我要收入證明等, AA又話簽咗先客之後會補
結果衰咗, 我人生第一次去土審都係多得佢

我自讓放租無人催我, 準租客我又親身接觸有得過濾, touchwood無遇過衰客了

男爵府

電腦怪傑 發表於 18-4-15 11:07

真係!
做左差不多十年包租公
經28, BK 揾到嘅租客
從來無鑊氣
但就畀代理跣過一次
好彩3個月就送走瘟神
上左一課 唔好急
以後都嚴選租客

珊瑚宮

電腦怪傑 發表於 18-4-15 11:07
o你過案係租屋,我講係買賣村屋

男爵府

20150618bb 發表於 18-4-16 12:05
o你過案係租屋,我講係買賣村屋

我買賣都有自讓, 無出亂子
我只係講我出事都係錯信地代

首頁

尾頁