自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

YouTube 聽ok lA

我女都係聽YouTube
仲覺得好睇,笑住唱

大宅

回覆樓主:

乘數表 我細個背到晚晚發開口夢 壓力大到想死

子爵府

2024年龍年勳章

如果在香港接受教育的小朋友, 家長都會知數學2年級的syllabus 小朋友會教2個一數, 5個一數, 10個一數, 正正是配合乘數的概念,而7 的乖數表是最Q 口的, 所以放最後

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

打過鬧過,無用的,喊完咪又唔記得,慢慢黎咯... 一惡佢已驚咗,都記唔到了

侯爵府

hk430 發表於 18-4-3 22:09
我真係教到嘔血
同佢玩遊戲,數手指都記唔到
一定要發惡打手板先記得

唔驶特別去記, 好似念囗黃咁, 望住黎讀, 讀讀吓就記得架啦.
以前同妈咪分開住, 我嫲嫲搞唔掂, 佢叫我每日用電話念一次俾媽咪聽, 哈! 我精甩边, 唔係念, 係对住九因歌黎讀咋, 但咁都work, 好似好快就上口. 唔驶特别去背.

公爵府

2023年兔年勳章

。。。

男爵府

sasa@uk 發表於 18-4-4 00:26
外國無需要學乘數表la
我仔 bbc 買埋有隻 cd 咩恐龍教乘數表都完全唔識
反而學校教的一學就識

Sasa 記唔記得我呀

男爵府

sasa@uk 發表於 18-4-4 00:26
外國無需要學乘數表la
我仔 bbc 買埋有隻 cd 咩恐龍教乘數表都完全唔識
反而學校教的一學就識

我眼見啲鬼佬一計數好似 hang 左機咁,
我先擔心,對數字咁無感覺
好蝕底架嘛

公爵府

2023年兔年勳章

。。。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

可能我 2 個比較鍾意數,所以我真係冇打冇迫架!

你試吓買張乘數表 poster 貼門,叫佢得閒考吓你,考得幾次之後就同佢講媽媽要考返佢!再耐 d 就話佢知要增難度 -- 搵 post-it 貼住 d 答案玩搶答,睇吓有冇幫助?
Remember, 佢偷睇都唔好打沉佢!當係 game 咁玩!

公爵府

hk430 發表於 18-4-3 22:36
7歲幾, year 2 喇
佢又唔識中文,英文乘數表歌唔多順口

我仔9岁啦,year 3 都未识,只系去到3咋。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

回覆樓主

男爵府

回覆樓主:

經驗之談 我女小5,真係吾做特登教 用得多自然會識

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我以前買咗九因歌嘅VCD俾我女跟住唱就識,冇勞氣教過。

子爵府

回覆樓主:

教係吾得的,要背的

男爵府

回覆樓主:

我細個就背到日日喊,背 極都唔識,比亞媽鬧我猪,我好記得亞媽教到我發巔,但冇打我,
到我自己教囡,初初叫佢跟我一齊背,跟跟吓,就比賽,我一次,佢一次,又玩斗快,
佢唔記得,背慢咗,就要唧唧,我又會扮唔記得,比佢唧我,好好玩好好笑,
記住佢成日唔記得的果D,重覆教佢,失驚無神問佢,
好快背識哂。
要揾出佢唔熟的,重點記住,就好快順口,記哂全部
大家加油

伯爵府

回覆樓主:

…背就照叫佢背,但背识後也不=数学叻(我家少女都系叻左一阵 ),,小四年数学冇合格过(努力过),E+升中了~~反而仲好左(有计数机用),真系1+1都照㩒

水晶宮

hk430 發表於 18-4-4 04:09
我眼見啲鬼佬一計數好似 hang 左機咁,
我先擔心,對數字咁無感覺
好蝕底架嘛

你講的, 我完全感受得到
我又在阿仔yr 2 升yr 3 的暑假教佢背成数表, 撹咗一個暑假。好老實, 當年我自己升小背乘数表, 幾日已背好, 我冇預計個仔要搅一個暑假。正正由於個仔背乘数表背得唔夠熟, 佢個number sense 都係麻麻。 上到中学尤其突顯呢一樣, eg. 我見佢做factorisation 係龜速。雖然我仔在校被編在 maths 好班, 但在我標準看來佢始終都係no to low number sense.中學 d 數講求理解, 佢始終都会计到 , 不过唔係快速、熟練。 在講求快而準及限時的考核中, low number sense 係好難有好成績

珍珠宮

回覆樓主:

2 年級姐, take it easy

珍珠宮

hk430 發表於 18-4-4 00:17
連乘數表都要用計數機?
咁個腦真係完全唔洗用

首頁

尾頁

跳至