懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我請了一個印印, 照顧bb尚ok,現在坐月階段,不知無人在家會如何?始終很擔心

複式洋房

我都開始請人, 會請印印, 因為佢地無噤計較

男爵府

好媽媽勳章

我自己一向請賓賓, 只請過一個印印...

如果兩公婆返工, 又無老人家幫眼, 就賓賓好d, 至少你打電話番屋企, 或者bb有咩頭暈身"興", 都同你溝通到, 如果個印印新來重幣, 因為她們多數唔識廣東話, 就真係雞同鴨講...(除非你搵到一個識英文既另計)

而且賓賓衛生常識好dd, 還可以令bb係"英語環境" (雖然她們的發音不準)下長大.

請個後生, 有氣力湊bb, 但又驚佢周圍wet; 請個老, 又驚佢唔聽自己使.... 請個有細路, 會搏命搵錢, 又驚佢有home sick; 請個單身/仔大女大, 無牽掛, 又驚佢隨時唔撈.... 煩!

但講到底, 請工人呢家野, 真係撞手神, 賭自己運氣...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 windbb 於 09-3-28 15:50 發表
我請了一個印印, 照顧bb尚ok,現在坐月階段,不知無人在家會如何?始終很擔心

我d朋友個個都裝webcam

大宅

我遲啲都要請啦,好唔想但無計,外婆不能一個揍3個(我自己兩個,妹妹一個),其實妹妹可以叫佢個奶奶揍嘅,不過佢一定唔肯啦!咁我自己就要請個姐姐幫手,諗起都怕怕。我每日見到啲印印賓賓帶啲細佬來lobby玩,自己就係咁同人傾計。如果我係佢哋嘅阿madam都幾嘔血,自己就辛苦返工,做個工人就每日坐喺lobby啲sofa傾計.....

大宅

如果你哋請工人, 有冇諗過請個幾多歲到呀! 太後生又驚佢聽教, 太老又怕佢老得濟湊唔掂!

大宅

其實賓同印都有好工人同壞工人, 不過最緊要你知自己要咩:
我自己請左賓, 仲要唔識中文, 因為有時同老公密計唔想佢知我地傾咩.
我同老公都想請佢湊bb, 所以一定要有細路, 因為有經驗, 有時我仲會請教佢tim
不過又唔好太老, 因為湊b都幾辛苦,我o個個31歲, 都ok.

大宅

醒目開學勳章

我想問你係唔係在普通既Agents公司揾??因為我對印印&賓賓都唔好印象所以想請尼泊爾人.

原帖由 mat媽 於 09-3-19 14:22 發表
我果個係印度來的尼泊爾人, 識英文, 又有愛心.

伯爵府

我都好想請個印印湊我既BB, 有無媽咪介紹AGNET呀 ?
原帖由 fattypiggy 於 09-3-30 13:22 發表
我想問你係唔係在普通既Agents公司揾??因為我對印印&賓賓都唔好印象所以想請尼泊爾人.

首頁

尾頁

跳至