自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

我住灣仔,都覺得天后正

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 18-4-5 18:39
西環租金應該平過天后吧?

西環同天后,一定係天后(我媽住西環)
基本上西環係百無,有基本野囉。而家有地鐵都仲好,出銅鑼灣快。以前無地鐵搭出老銅一粒鐘

男爵府

回覆樓主:

好住,好靜嘅地區,行過銅鑼灣超方便
不過一到年尾年頭就多人到嘔
由工展會到花展都人滿之患

珍珠宮

hawflakes 發表於 18-4-5 18:13
好住的!旺中帶靜,如果在港島區返工,搭地鐵半個鐘內一定去到!不過樓價一定唔平!有仔女想抽12網是不錯的 ...

天后吾系12網的

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-4-5 16:00
我妹之前住MOS,佢老公一家都係MOS人,佢老公真心覺得一程681方便到痺
我妹日日放工ot,返99家湊仔 ...

我之前都係住mos,女返學港島,老公九龍,C6每日mos 由屋企行去坐馬鐵到大圍已半粒鐘,之後轉火車再轉小巴,真係用好多時間,宜家搬了出九龍真係好方便,如果老公肯每日準時收工,真係天都無黑,阿女當然也慳了很多交通時間.好似我朋友咁住九龍站返香港站上班,車程只係5分鐘,好羨慕.

男爵府

72leelily 發表於 18-4-5 11:40
住過莊苑無敵煙花景
港島中心點
人流無咁多

莊苑是否好细,我見五百幾尺有三房

子爵府

回覆 angiehouse 的帖子

天后勁好住,尤其喬

子爵府

回覆 angiehouse 的帖子

天后大部分地方都係12的

子爵府

2018復活節勳章

tsung 發表於 18-4-5 13:47
如果有車的話,由天后廟道打上好好住,純住宅,環境寧靜

是,學校(包括名校)多,人傑地靈,單位實用面積大,但樓齡舊,價格亦

如果沒有車,就幾唔方便。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Jumama2000 發表於 18-4-5 20:37
是,學校(包括名校)多,人傑地靈,單位實用面積大,但樓齡舊,價格亦

如果沒有車,就幾唔方便 ...

Agree

珍珠宮

Activehealth 發表於 18-4-5 13:39

天后銅鑼湾道皇仁書院後面有好多食店酒吧等,夜晚會好 ...

唔會啦。
每到十點半有警車入嚟巡架啦,所有食店酒吧都要返室內,食環都入埋派告票,果帶居民好惡的

翡翠宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-4-5 16:00
我妹之前住MOS,佢老公一家都係MOS人,佢老公真心覺得一程681方便到痺
我妹日日放工ot,返99家湊仔 ...
住慣左就唔覺遠,我以前住MOS,都係真心覺得681好方便
日日是好日

男爵府

brindlewin 發表於 18-4-5 20:50
唔會啦。
每到十點半有警車入嚟巡架啦,所有食店酒吧都要返室內,食環都入埋派告票,果帶居民好惡的 :happ ...

如果有小朋友或有啲人習慣早瞓,十點幾十一點正完,咁都唔掂啦!

我自己亦住喺附近,日日經過果度及成日落去食飯,有啲食客真係好嘈,如果唔係啲住客都唔會咁燥,舊樓樓下咁多食店,衞生環境可想而知!

利申,我幾十年前讀中學時已經喺天后,住果頭已經超過二十年。

珍珠宮

Activehealth 發表於 18-4-5 21:05
如果有小朋友或有啲人習慣早瞓,十點幾十一點正完,咁都唔掂啦!

我自己亦住喺附近,日日經過果度及成日 ...

你認識果區原居嗎?有幾惡當然知
樓下阿婆打麻雀就冇人call嘅,食肆嘈就冇手軟。

男爵府

回覆樓主

我住天后炮台山中間,覺得好住,夠靜,之前14網,去年變咗12網。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 18-4-5 19:15
西環同天后,一定係天后(我媽住西環)
基本上西環係百無,有基本野囉。而家有地鐵都仲好,出銅鑼灣快。以 ...

絕對認同,以前冇地鐵得巴士出去遇上塞車就一個鐘或個幾鐘。

不過有小朋友返學既話,都算方便,,就算街坊幼稚園口碑都唔差,聽聞暑假租/賣盤都好搶手。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

angiehouse 發表於 18-4-5 19:37
天后吾系12網的

有一部分係12,一部分係14

王國長老

rubycourt 發表於 18-4-5 19:58
我之前都係住mos,女返學港島,老公九龍,C6每日mos 由屋企行去坐馬鐵到大圍已半粒鐘,之後轉火車再轉小巴 ...

真係用錢買時間呢

珍珠宮

sf013hk 發表於 18-4-5 11:03
我淨知知到有家麵包店麵包好好食,次次經過都忍唔住兜入去番兜佢既雞尾包,豬仔包 ...

係咪惠蘿?單邊鋪位果間

珍珠宮

Honey 發表於 18-4-5 11:26
住就太古康怡附近仲方便,有Aeon&太古城,天后純住宅區,突然想買家品或鞋衫一定要去他區。
...

唔會,家品有2間日本城嘅物體,有百佳,大坑口有market place。無aeon咁大咁多款但一般用嘅都有

買衫就要銅鑼灣

我都中意太古多d,雖然食肆千篇一律,但管理好,乾淨

首頁

尾頁

跳至