親子旅遊

跳至
[日本] 轉機

首頁

尾頁

大宅

帶2個小朋友去名古屋,2/5歲,想搭2程機及在北京轉機(共約8小時),會否好辛苦呢?

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

俾我唔會揀响北京轉,萬一有空管就煩我上次揀坐中華响台北轉,帶小朋友都ok,每程機程短,食吓玩吓好快到

禁止訪問

大宅

V_CHENG 發表於 18-4-5 10:27
帶2個小朋友去名古屋,2/5歲,想搭2程機及在北京轉機(共約8小時),會否好辛苦呢?
...

2019新年,2大2小,相差HK$12000!

珍珠宮

...

去北京轉機因為平?唔好啦,北京空管雖然無上海咁差,但都唔係穩定。。

珍珠宮

V_CHENG 發表於 18-4-5 12:04
2019新年,2大2小,相差HK$12000!

CNY 由大陸出發,我自己就唔會搏,機場應多人到癲

wcpcelia    發表於 18-4-6 16:05

公爵府

好媽媽勳章

LokYauYau 發表於 18-4-5 12:33
去北京轉機因為平?唔好啦,北京空管雖然無上海咁差,但都唔係穩定。。
...

我反而上年聖誕上海轉好ok,好準時,仲準時過我上次搭中華台北轉機

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

...

我聽到只是去名古屋,但要搭共8小時機都好辛苦。

珍珠宮

健朗媽咪 發表於 18-4-5 12:43
我反而上年聖誕上海轉好ok,好準時,仲準時過我上次搭中華台北轉機

聖誕是國內假期,所以聖诞,復活節去大陸玩會舒服輕鬆d

但機場飛走,北京上海都難預算,準時係好好彩

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

LokYauYau 發表於 18-4-5 13:02
聖誕是國內假期,所以聖诞,復活節去大陸玩會舒服輕鬆d

但機場飛走,北京上海都難預算,準時係好好彩

雖然聖誕和復活節不是中國假期,但上海係轉機歐美其中一個熱點,呢d假期都多人去轉機,我上年聖誕去個機場都係超繁忙,多人過桃園機場好多

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

Sorewa 發表於 18-4-5 14:01
上海、北京, 係大陸其他城市 “坐內陸機” 轉機去外國的主要機場.

外國人(包括港澳) 坐 “國際線航班” 去 ...

我上次去程隔夜轉機,要入境第二朝再出境,所以唔係只在轉機區

其實好多轉程機都未必係即日轉,所以都有機會要入境ga

公爵府

好媽媽勳章

Sorewa 發表於 18-4-5 14:01
上海、北京, 係大陸其他城市 “坐內陸機” 轉機去外國的主要機場.

外國人(包括港澳) 坐 “國際線航班” 去 ...

仲有,香港去上海轉機都唔少,起碼我嗰次搭都算幾多,因為仲平過台灣,韓國轉,隔夜轉機又包酒店同來往機場接送,唔駛瞓機場

男爵府

健朗媽咪 發表於 18-4-5 14:19
仲有,香港去上海轉機都唔少,起碼我嗰次搭都算幾多,因為仲平過台灣,韓國轉,隔夜轉機又包酒店同來往機場接送 ...

係經官網book時自動包埋??定係經旅行社book先包過夜果晚酒店?

公爵府

好媽媽勳章

Loiswawa 發表於 18-4-5 14:57
係經官網book時自動包埋??定係經旅行社book先包過夜果晚酒店?

我係上網買咗機票,跟住有個機票號碼之後 ,上返航空公司官網預約中轉酒店,通常都會比最近機場附近酒店比你,我上次係距離機場大約十分鍾車程,落機時有酒店職員會嚟接機

不過要留意,每間航空公司提供的中轉酒店有地區限制,例如國航只提供在北京轉機的中轉酒店,大連轉就無呢個服務,所以如果諗住需要中轉酒店要留意返航空公司的規定

男爵府

健朗媽咪 發表於 18-4-5 15:06
我係上網買咗機票,跟住有個機票號碼之後 ,上返航空公司官網預約中轉酒店,通常都會比最近機場附近酒店比你, ...

謝謝你!好詳細!

我一直以為要自己解決過夜酒店添。
我見經北京、上海轉機過夜多數平好多,但諗緊計埋酒店、交通,又太麻煩....所以無諗過咁轉法。

大宅

回覆樓主:

Finally booked to NGO for 8 days at cost HK$11044. Although this is not the cheapest, deemed REALLY GREAT!!!
Screenshot_2018-04-06-11-44-18-478_net.skyscanner.android.main.JPEG

禁止訪問

大宅

Sukebe 發表於 18-4-6 12:53
去程有 2:50 小時, 正常情況無問題, 就算 Delay 60~80分鐘, 時間仍然安全

CA 北京回程香港, 17:xx 及 18:x ...

Yes, so we booked and my kids like to take flight as well........Big cost difference is also concern.We can spend more on food and hotel!!!

首頁

尾頁

跳至