自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我仔9岁,佢个肚日日都好多气,夜晚六七点佢个肚会谷到好涨,有时谷到肋骨下面果个位都涨卜卜。

日间甚少放屁的,佢话冇忍住,系冇需要。但晚上六七点去开大,一定系好多气,好似放屁咁,仲要长响,因太多气,同时开大,d poopoo 好多时都form 唔到条状,散修修咁,但又未至于糸肚柯奶茶咁。

已经有几年架喇,睇过几个家庭医生,几个专科医生,肚又照过,屎又验过,都糸唔知点解。

请问有冇人知系咩事呢?

我老公估系食物引起,但又唔知点check.

更新:多谢大家建议,而家开始同佢戒奶类食物,同冻嘢,睇下有冇好转。谢。

水晶宮

回覆樓主:

有冇食豆類,蕃薯等食物?

男爵府

回覆樓主

留意下是否
麩質不耐症:對麩質不耐而非乳糜瀉的患者,徵狀較輕微,包括肚脹及容易腹瀉。小麥過敏及乳糜症患者理論上不能進食麩質,但這類人士因病徵輕微,或可接受低麩質飲食(low gluten diet)。

大宅

回覆樓主:

有冇飲奶?我飲完奶個肚都會打10波咁,勁多風會搞成日,然後會放屁阿爛X 呢d叫乳糖不耐症,唔好再飲奶

男爵府

回覆樓主:

食活性亂酸菌(益力多)睇下有冇幫助。

公爵府

spikenard 發表於 18-4-5 16:08
有冇食豆類,蕃薯等食物?

豆类冇咩点食,蕃薯一个月两三次咁上下,都糸食好少。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

回覆樓主

佢應該係肝鬱,D氣係肝邊,困住左,佢平時係咪訓吾到覺?你一定要比飽覺佢訓,等佢行氣活血,可以試下食豬腳姜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有無食根桱類食物或生冷食物?

人濕都會咁,俾佢飲吓薑茶或果皮水

珊瑚宮

2024年龍年勳章

留意下有冇食左d咩食物就會咁 ?

珊瑚宮

食表飛鳴。看有無好轉

似係攪風
玩具萬歲!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇中醫,脾虛

公爵府

triple3 發表於 18-4-5 16:29
有冇飲奶?我飲完奶個肚都會打10波咁,勁多風會搞成日,然後會放屁阿爛X 呢d叫乳糖不耐症,唔好再 ...

我仔岁几开始饮鲜奶,芝士系至爱,日日都有奶或芝士。试过戎食一星期,冇好转,所以又照食。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

公爵府

ValerieBaBa 發表於 18-4-5 16:41
食活性亂酸菌(益力多)睇下有冇幫助。

试过了。

公爵府

李豆豆 發表於 18-4-5 18:36
留意下有冇食左d咩食物就會咁 ?

佢日日都系咁。都唔知咩食物引起。我地最近开始每日记低佢食过咩,同情况。再睇下揾唔揾到d 关系。

公爵府

tofutofutofu 發表於 18-4-5 17:29
佢應該係肝鬱,D氣係肝邊,困住左,佢平時係咪訓吾到覺?你一定要比飽覺佢訓,等佢行氣活血,可以試下食豬 ...

佢晚晚半夜都过我将床,唔够位,所以成晚就系醒下瞓下,瞓下醒下,我9年都冇觉好瞓

佢似足我,一早见光就起身,想佢瞓多d都唔得。

大宅

回覆樓主

只要佢D氣正常番,D大便會正常架

公爵府

blackberry 發表於 18-4-5 17:41
有無食根桱類食物或生冷食物?

人濕都會咁,俾佢飲吓薑茶或果皮水

carrots, potatoes 系唔系?carrots 差不多隔日食,potatoes 都差唔多。试下戒先。

西兰花算唔算?

佢好热底,佢只like cold drinks,中意食西瓜,晚晚雪羔or 雪条 or frozen mangoes. 睇黎要同佢戎埋呢d。

公爵府

tofutofutofu 發表於 18-4-5 19:26
只要佢D氣正常番,D大便會正常架

瞓足觉亲唯一方法?

公爵府

fitfish 發表於 18-4-5 18:40
食表飛鳴。看有無好轉

似係攪風

Thx. 有冇话咩牌子好?

公爵府

靚靚熊太太 發表於 18-4-5 16:12
留意下是否
麩質不耐症:對麩質不耐而非乳糜瀉的患者,徵狀較輕微,包括肚脹及容易腹瀉。小麥過敏及乳糜症 ...

等我睇下d gluten free diet or meal plan 先。Thx

首頁

尾頁

跳至