0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個b以家5個月左右,剛剛開始同佢加固。唔知點解,佢好抗拒。第一次,食一啖就吐出黎,慢慢餵佢餵都勉強食到一半。之後連續兩三日,一見到隻匙同碗就已經爆喊!請問可以點做?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你話姐等到6個月之後再試下,初試固體最好稀D.初試糊仔,食到半碗已經系好好喇。

水晶宮

elainechannnn 發表於 18-4-5 23:27
我個b以家5個月左右,剛剛開始同佢加固。唔知點解,佢好抗拒。第一次,食一啖就吐出黎,慢慢餵佢餵都勉強食 ...
可能未ready。唔好急,遲一排再試。你都唔會想佢以後怕咗食嘢㗎。我上胎六個月先開始加固。慢慢來。

珍珠宮

回覆樓主

或者hold下先,等到滿六個月再試

珍珠宮

回覆樓主

遲D再試啦。宜家可以食到半碗都已經好叻啦。

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-4-8 23:13
可能未ready。唔好急,遲一排再試。你都唔會想佢以後怕咗食嘢㗎。我上胎六個月先開始加固。慢慢來。 ...

其實我最怕就係佢驚左食野

別墅

點解一試會咁多?開頭只係畀BB嘗試,唔係要餵飽佢。每日喺佢夠精神心情好嘅時間試,只係食一匙已經夠,佢吐出黎可能係吐舌反射,未識吞,唔代表佢唔鍾意。

我仔當時係一日食一匙粥水(粥面隔出黎既就OK),睇佢反應,佢想食可以食多匙,其實佢食一匙都吐半匙出黎,冇所謂既。試左2,3星期先加量,或者轉杰D,又或者轉其他食物。

記住一定唔可以迫佢架,可能佢未ready,用餐一定要愉快先得。

大宅

veshmoon 發表於 18-4-10 15:14
點解一試會咁多?開頭只係畀BB嘗試,唔係要餵飽佢。每日喺佢夠精神心情好嘅時間試,只係食一匙已經夠,佢吐 ...

一食可以食粥水?唔駛食左米糊先??

別墅

回覆 elainechannnn 的帖子

米糊係商人發明出黎嘅啫,我地細個、我家姐D小朋友、甚至我自己個仔都冇食過一啖米糊。米糊selling point係有營養(主要係鐵、鈣),但加固初期只係要佢練習吞嚥,唔係要代替一餐,唔使太在意佢食幾多、吸收到幾多。
留意係粥水,唔係粥,東方BB應該甚少對「米」敏感,所以同米糊一樣係低敏,而且人人屋企都有米,你用飯煲煲少少粥,只要上面一層水,唔好畀下面D米粒佢,主要係取其流質程度,唔會好似水咁喺BB個口流出黎,而又可以慢慢試下吞。

呢個方法喺台灣好流行,叫10倍粥,用10倍嘅水煲粥,再用攪拌棒打爛,慢慢食得好可以改做8倍、5倍、2倍咁。不過我覺得開頭就咁用粥面水就夠,但你覺得米糊方便都可以,不過要好稀好稀。

推介你睇台灣有本加固(佢地叫副食品)既cookbook,作者叫小雨麻,入面有教幾時食咩質地、邊個季節食咩、高敏低敏食材,好好用。

我本身跟台灣o個套(我唔係住台灣,但我覺得佢地講得有道理),建議4個月就可以加固,不過我就5個月先加,一個星期會加2,3種新食材,so far阿仔到而家3歲,touchwoord真係冇對食物敏感、唔偏食,自己用餐仲好叻,連老師都好驚訝佢咩都食。

複式洋房

veshmoon 發表於 18-4-11 11:15
回覆 elainechannnn 的帖子

米糊係商人發明出黎嘅啫,我地細個、我家姐D小朋友、甚至我自己個仔都冇食過一 ...

請問本書叫咩名?

別墅

Rainc 發表於 18-4-12 01:55
請問本書叫咩名?

唔記得添,不過你搵作者,佢有幾本書。作者叫小雨麻

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

啱啱加固唔洗心急。
bb唔識吞吐出黎正常既。
開頭ㄧ,兩次餵幾啖叫做比bb試下。
起碼三,四餐先叫食得好D可以餵多十零啖。

要代替到ㄧ餐奶份量起碼十日八日後

首頁

尾頁

跳至