少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

叫他女朋友監督吧!

大宅

芝麻米豆 發表於 18-4-6 09:39
佢溫書都開住, 叫佢溫完先玩, 佢就話要播住野先集中到, 真係吹漲。依家只係控制到食飯的時間唔可以玩, 其他 ...

我嗰個都係13歲,嚴重嗰排打完機12點先做功課,依家有時一度上綱或打機一度做功課,成日帶住headphones打online,同我哋冇乜溝通,我一話佢,佢就叫我唔好嘈
食飯都係一度食一度打(最衰我老公一開始比佢裝飯離開飯枱食)
試過激到我老公打爆個芒,佢即刻鎖門入厠所爆喊,唔肯出黎,仲反鎖,狂whatsapp我話個芒冇咗,佢就死......又話自己學業壓力好大......我返緊工,嚇到我即刻返黎勸佢
要一開始就要控制佢時間,好難突然管佢
我嗰個緊係有影響學業,成績一落千丈,但暫時未係谷底
唉!為此我同老公都好煩惱!

複式洋房

試下定時熄wifi會唔會有改善?

複式洋房

yoyolaw 發表於 18-4-19 22:13
我嗰個都係13歲,嚴重嗰排打完機12點先做功課,依家有時一度上綱或打機一度做功課,成日帶住headphones打o ...
嘩,咁你嚴重好多喎🙈會唔會係因為學業壓力大先借打機逃避...

大宅

芝麻米豆 發表於 18-4-25 16:53
嘩,咁你嚴重好多喎🙈會唔會係因為學業壓力大先借打機逃避...

我又唔覺佢學業大壓力,佢都唔緊張學業成績,除非比老師罰佢先勉強做D嘢
一句講晒,冇得救,只希望佢係過渡期,過多一兩年熱潮過後好D,因為我哋依家迫唔到佢 冇晒辦法

男爵府

我個個啱啱term test成績差咗, 我term test前巳先小人後君子話如果term test差咗就唔好再睇噤多機(佢睇youtube多, 乜都睇一餐)同要去補習(之前成績ok, 一路唔需要及唔肯去補習), 前兩日派完卷放學即刻打電話比我問我點算(因成績差, 爹d同我會鬧), 我話去補習, 同埋要佢每日睇吓書, 中又好, 英又好, 你睇完書, 做晒功課就自由時間, 但11:00/11:30點都要收機! 其實唔係話補習一定有幫助, 只希望佢用咗d時間係學習上, 因為一係屋企就睇youtube!其實心情都好矛盾, 因為今次測驗, 其實佢都有溫書既, 基本上有得溫既部份佢都攞到滿分, 係做卷唔小心同佢心態有關, 所以跌咗分, 我覺得矛盾係, 我見佢有溫, 但考得唔高分都有D唔開心, 另一方面, 正正因為唔高分, 佢先知道自己不足而肯去補習!

禁止訪問

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

jollyma 發表於 18-4-6 13:05
係好難控制,久不久要check 嘢,入學校web mail,問同學功課,總之藉口多到你唔信
...

同感。
好烦,吾知点控制呢個問題!
萬千個原因用电話!
次次嘈交都係因為佢個电話!
無唒辦法

珍珠宮

睛靈勳章

yoyolaw 發表於 18-4-19 22:13
我嗰個都係13歲,嚴重嗰排打完機12點先做功課,依家有時一度上綱或打機一度做功課,成日帶住headphones打o ...

去到呢個地步,顧住玩唔做功課就屬嚴重,亦已影響關係,即使佢唔打機,都會沉默其他嘢,應該冇自我存在價值,冇認同感,中學生已經唔可以下下強權對佢,試同佢傾下,氹下佢,趁住呢個暑假,問佢報啲活動好唔好,去下樂園,社區中心,做下義工,佢一般都話唔好,因為冇伴,咁試下搵埋friend去,只要有其他嘢做,咩都好只要唔係壞事,分散佢單一既嗜好,情況會改善。我個都一樣,但都肯玩下做下,未至於太離譜,我已經準備同佢啲小學同學仔夾下報嚟緊暑期班,希望有改變

大宅

jollyma 發表於 18-4-27 07:44
去到呢個地步,顧住玩唔做功課就屬嚴重,亦已影響關係,即使佢唔打機,都會沉默其他嘢,應該冇自我存在價 ...

你的幾歲?你以上方法我都試過,全部冇興趣,只有去旅行或食自助餐(一度食一度打手機)
佢身邊既同學都係打機群,有時會約D同學食下野,去同學屋企,但我估都係打機

子爵府

回覆樓主

我仔就黎13歲,佢星期一至五冇得用手機,只係周末佢去補習先比佢用一陣方便聯絡,而且係冇data既。佢會喺學校完成所有功課,so far冇問題喎!
剛過去既統測,喺屋企唔見佢溫習,但成績反而進步左!
我放心放手啦!

大宅

芝麻米豆 發表於 18-4-6 09:39
佢溫書都開住, 叫佢溫完先玩, 佢就話要播住野先集中到, 真係吹漲。依家只係控制到食飯的時間唔可以玩, 其他 ...

而家唔管等幾時?
我講到明,做功課時唔準睇手機,一律要查野,要做好晒其他留到最後先準,如果做唔到手機放係我度。

大宅

回覆樓主:

其實如果同學個個都係咁就仲難攪。我個女都係13歲,都係咁,不過就少打機,主要係睇片同同人傾偈。唔俾佢用機,分分鐘會影響佢同同學之間既交際。暈!

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

我個仔都係..小學時佢都好節制只有假期先可打機上網,但一升上中一開始就講乜都唔聽,日日機不離手,仲要一放假就約同學出街,我都投曬行

複式洋房

慢慢由減30分鐘用試下呀

大宅

回覆 維仔媽媽 的帖子

我仔都係機不離手,嗰日話收佢手機,佢話拿條命同我玩!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實我一開始畀電話個女 ,就講明會管佢, 唔係就只係有嗰啲低b電話, 個女都同意。
同埋我有裝apps去管佢, 依家佢每日先得 15分鐘玩 星期六日先有30分鐘, 要額外時間都要問過我。

開場嗰陣管得嚴係好緊要㗎
總有離別的時候

複式洋房

Chowying 發表於 18-5-29 15:25
其實我一開始畀電話個女 ,就講明會管佢, 唔係就只係有嗰啲低b電話, 個女都同意。
同埋我有裝apps去管佢 ...

想問咩 apps, 可否分享下?!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yeungyeungma 發表於 18-6-1 23:07
想問咩 apps, 可否分享下?!

screen time

我有美其名話係教個女學用電話,而唔係“管”佢

大宅

熱血金章

回覆樓主:

星期日至四 (第日要返學)
晚上10點半收手機

wifi off time 01:30~06:00

首頁

尾頁

跳至