論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今天終於同佢攤牌,俾佢一個月代通知金請佢走,佢執拾行李的時候,我非常驚訝,佢居然可以有六至七件行李!

去到agent嘅時候,又要我幫佢睇住啲行李,續件續件咁搬入去。仲有,佢居然要求留到最後嗰日走,即係14日,仲要求行李30 kg ,佢係咪傻咗?

不過,佢終於走咗,解決了!暢快 !

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

炒嘅工人我唔會比30kg , 最基本20kg我會比, 佢唔夠就自己比錢,佢地識寄野返鄉下,無需要全部寄倉。

JD930    發表於 18-4-10 12:04
wcpcelia    發表於 18-4-6 15:07

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢知唔知做得衰至比人炒, 仲要30kg行李, 使唔使要頭等。 痴線。卒之有無比30kg行李?
若我, 炒,我比10kg, 唔使佢嘈話無行李。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-4-6 14:02
佢知唔知做得衰至比人炒, 仲要30kg行李, 使唔使要頭等。 痴線。卒之有無比30kg行李?
若我, 炒,我比10k ...

絕對同意,真係使唔使比頭等機票佢啊,仲要30 kg ,成個貨櫃俾佢好唔好?!

我有同佢講,炒佢原因係工作表現唔好,呢個公主係傻傻地架,仲要求咁多野,炒佢係一個明智嘅決定!

係Agent度,連佢地都唔知道佢噏乜,嗰陣時我請咗佢,都唔知係咪鬼暗眼,可能因為太趕要工人,作出了一個錯誤的決定。大家記得要睇清睇楚,唔好因為趕住請而請咗個廢嘅工人

JD930    發表於 18-4-10 12:05

大宅

joanie731 發表於 18-4-6 13:57
炒嘅工人我唔會比30kg , 最基本20kg我會比, 佢唔夠就自己比錢,佢地識寄野返鄉下,無需要全部寄倉。
...

我比左成個月嘅代通知金,佢鍾意加幾多kg同埋轉邊日機票都得啦

佢哋真係當我地啲僱主係水魚

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

LoveCJ 發表於 18-4-6 14:45
我比左成個月嘅代通知金,佢鍾意加幾多kg同埋轉邊日機票都得啦

佢哋真係當我地啲僱主係水魚

我件肥廢人呀, 掃把時仲話 a lot of things to take need 40 kg, 又唔知佢攞2個蘿蔔都話暈, 40kg, 壓死佢呀。 我淨 10kg, 根本佢去澳門打個之馬。 有人請佢, 唔夠2個月又比人掃把。

別墅

回覆樓主:

炒工人仲俾 20kg? 佢哋來都係 hand carry, 走都可以 hand carry

珍珠宮

lawbaby 發表於 18-4-6 19:13
炒工人仲俾 20kg? 佢哋來都係 hand carry, 走都可以 hand carry

炒工人緊係唔包行李,佢可能唔上機博揾過第二份工!

水晶宮

LoveCJ 發表於 18-4-6 13:37
今天終於同佢攤牌,俾佢一個月代通知金請佢走,佢執拾行李的時候,我非常驚訝,佢居然可以有六至七件行李! ...

你有無睇佢執行李? 咁多袋?
天空之城, 快樂之地

大宅

急請教!姐姐見鬼!
剛才晚飯完,姐姐喺廚房食緊佢嘅晚飯時,突然大叫一聲走出廳,話見到廚房外有個人!佢初嚟港幾日,廣東話係好有限公司。佢一叫,當堂嚇親我,見佢神色真係好慌張,所以立即叫老公望吓廚房驚有賊,仲叫埋保安員上嚟視察吓!姐姐當時驚到坐喺地唔識郁,後尾問吓問吓先知佢講見到鬼!我初頭都驚驚地,但後來諗返,唔知會唔會係姐姐講大話……好彩bb瞓覺,如果唔係嚇親佢。我怕姐姐下次又係咁,大家有無類似經驗可分享吓應點做?

大宅

PCCW2319 發表於 18-4-6 22:41
你有無睇佢執行李? 咁多袋?

睇實佢喺度執行李,簡直驚訝,可以執到咁多嘢出嚟

大宅

karshing 發表於 18-4-6 22:35
炒工人緊係唔包行李,佢可能唔上機博揾過第二份工!

佢執野走嘅時候,仲攞埋我教佢嘅煮嘢食notes,一定係想搵另外一份工啦

講起佢煮嘢食,佢可以用較剪剪雞,又唔用菜刀切野,最過分係佢有時唔食自己煮嘅嘢,都唔知佢係點煮,所以決定炒佢!

大宅

taml 發表於 18-4-7 00:28
急請教!姐姐見鬼!
剛才晚飯完,姐姐喺廚房食緊佢嘅晚飯時,突然大叫一聲走出廳,話見到廚房外有個人!佢 ...

佢唔通有陰陽眼?

水晶宮

LoveCJ 發表於 18-4-7 10:44
睇實佢喺度執行李,簡直驚訝,可以執到咁多嘢出嚟

佢做左幾多個月? 可以有咁多袋? 6~7袋係指乜袋? 佢黎時無帶喼?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-4-7 11:06
佢做左幾多個月? 可以有咁多袋? 6~7袋係指乜袋? 佢黎時無帶喼?

一個喼、一個紅白藍大袋、其餘4-5件都係用旅行袋 ....

佢係我度做左一年

都唔知佢做乜,買左好多沖涼液、洗頭水、牙膏、M巾、罐頭湯,全都放在睡房內,傻傻地

水晶宮

LoveCJ 發表於 18-4-7 14:00

一個喼、一個紅白藍大袋、其餘4-5件都係用旅行袋 ....

嘩,一件都咗多野?? 佢係咪每星期放假都買野返黎?

去agent途中, 有無叫你幫手拎袋呀?

我爸嗰個每次放假都係咩個背囊出, 番黎都係只有背囊, 個背囊亦唔會好漲。希望佢唔會越來越多野啦!佢現在只黎左4~5個月。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-4-7 14:06
嘩,一件都咗多野?? 佢係咪每星期放假都買野返黎?

去agent途中, 有無叫你幫手拎袋呀?

佢叫我幫佢睇住啲袋,等佢一件件咁攞入去agent,我梗係唔會幫佢搬啦

佢一定係放假返屋企嘅時候將啲嘢搬來屋企,你個嗰好快都將自己啲嘢侵佔你屋企嘅空間

水晶宮

LoveCJ 發表於 18-4-7 18:01
佢叫我幫佢睇住啲袋,等佢一件件咁攞入去agent,我梗係唔會幫佢搬啦

佢一定係放假返屋企嘅時候將啲嘢搬 ...

我嗰個每星期只放1日假(佢自己唔想放, 想搵錢), 應該會比你嗰個少卦
天空之城, 快樂之地

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

lily-of-valley 發表於 18-4-6 16:11
我件肥廢人呀, 掃把時仲話 a lot of things to take need 40 kg, 又唔知佢攞2個蘿蔔都話暈, 40kg, 壓死 ...

Hahaaaa

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

炒佢1kg都嫌多,合約訂明只要包機票,無話包行李,上次炒菲公主我無包行李

首頁

尾頁

跳至