親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

shinku 發表於 18-4-12 17:43
day 4 and day 6......為乜呢.......

跑行程
講真嘅,揀呢幾個行程因有多方面考慮。
1.今年櫻花早了,到我去日本的時候已經開到東北的青森。
2.立山未去過,本來想留番秋季去,但假期配合唔到…
3.立山及青森都想去,所以打算買個東北pass就算了,但計立山行程(就是燒$)所以改了買全國pass就算,可能計落仲有著數。
4. 發覺day5青森的酒店也被book滿,不能連住,因此把心一橫,上埋函館。。。
5. 函館某程度唔係咁方便去,何況有pass落去只是1.5-2小時,覺得ok
6.呢個行程好個人化,並不適用其他人。講真如有兩個人,我諗唔係咁玩。
7.當然行程去到有需要時會臨時更改。

師姐我完全明白你意思 ,但人生有時要任性下,唔試唔安樂。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hennyyoyo 發表於 18-4-12 20:20
跑行程
講真嘅,揀呢幾個行程因有多方面考慮。
1.今年櫻花早了,到我去日本的時候已經開到東北 ...

立山可以買立山加售票 ?

伯爵府

shinku 發表於 18-4-12 21:12
立山可以買立山加售票 ?

係呀!
http://www.jrtateyama.com/tc/

以我理解呢張加購票好處係由jr 長野單向通過立山到jr富山(有段要補210円),可相反方向,只要9000円。要早一天前購票,亦無得預約。(有錯指正)

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hennyyoyo 發表於 18-4-12 21:25
係呀!
http://www.jrtateyama.com/tc/

對,我既意思係,東北 pass 加加售票,抵唔番你既東北行程? 或者個張東日本+南北海道 pass ?

我係好奇,呢個行程係咪需要全日本 pass 姐

大宅

chanms 發表於 18-4-12 16:17
回覆 maggie196 的帖子

我去過兩次立山。一次在星期六,一次在平日。天淵之別!盡量不要星期六日去。

你好,想問問立山黑部衣著應該點安排,同香港冬天時差不多可以嗎?我有3,5歲小孩,下星期五20號去。唔該。

珍珠宮

joyce80 發表於 18-4-13 14:29
你好,想問問立山黑部衣著應該點安排,同香港冬天時差不多可以嗎?我有3,5歲小孩,下星期五20號去。唔該 ...
無睇官網?
https://www.alpen-route.com/tw/about/climate.html

禁止訪問

子爵府

今朝我報EGL團, 因為都好耐無跟團, 又吾想PLAN. 懶

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ccn008 發表於 18-4-13 16:45
今朝我報EGL團, 因為都好耐無跟團, 又吾想PLAN. 懶

我都睇緊團 因為交通纜車等等好似唔洗搏飛

唔知跟團會唔會好趕呢?

子爵府

evip 發表於 18-4-13 16:56
我都睇緊團 因為交通纜車等等好似唔洗搏飛

唔知跟團會唔會好趕呢?

我吾知呀,同事話今年團平過往年,老公又就到,咪報lor

公爵府

ccn008 發表於 18-4-13 17:52
我吾知呀,同事話今年團平過往年,老公又就到,咪報lor

5月8千幾

大宅

shinku 發表於 18-4-13 16:19
無睇官網?
https://www.alpen-route.com/tw/about/climate.html

唔該。

男爵府

你好,想問問立山黑部衣著應該點安排,同香港冬天時差不多可以嗎?我有3,5歲小孩,下星期五20號去。唔該 ...

立山出發,到黑部水庫,觀光後就回程。
要步行的距離不算多。我媽70yr都冇問題。

男爵府

官網有溫度參考。
山上有積雪。

大宅

chanms 發表於 18-4-13 23:08
立山出發,到黑部水庫,觀光後就回程。
要步行的距離不算多。我媽70yr都冇問題。
...

知道,謝謝你!

伯爵府

shinku 發表於 18-4-13 06:13

對,我既意思係,東北 pass 加加售票,抵唔番你既東北行程? ...

其實我硏究咗兩日 好多資料…
今次行程我係要去黑部立山及東北為主。因此新瀉、長野pass(17000円)唔可以去到東北,但可連接長野,加埋立山加購券9000 円(由長野至富山鐵路貫穿,單方向行),算來只是26000円,問題是回程要由富山再撘新幹線回長野,要加多7000円,計一計已33000円,但只能用5日及不可到東北,因此呢個方案已不合用。

如我買東北pass19000円,可到東北,但pass只能到佐久平,呢段jr要補(1300円慢車或2800円新幹線,來回長野至佐久平要5600 円)連東北pass即24600 円,再要買立山加購卷9000円(來回18000円或富山去長野新幹線7000円)即24600+9000+7000円,最平也要40600円。

至於東北、北海道南pass去唔到黑部立山,也不合自己行程。

而我選擇全日本jr pass( 29110 円)加立山加購票,合共約38000円,但可用7日,計落抵D

子爵府

回覆 evip 的帖子

我6月去, 兩個團費連保險$17224

公爵府

ccn008 發表於 18-4-16 11:01
回覆 evip 的帖子

我6月去, 兩個團費連保險$17224

差不多
仲要預導遊費,同加餐(少少都要嘅!) 到時影多些靚相乜都抵返。

我5月中出發,有咩靚景美食記得就同大家分享下。

子爵府

回覆樓主

剛剛開山,一定要比較早出發,否則回程會比較夜,我自己去年從信濃大町入

伯爵府

新人物 發表於 18-4-16 13:25
剛剛開山,一定要比較早出發,否則回程會比較夜,我自己去年從信濃大町入
...

消息指昨日開山的天氣太差,不能到雪牆,今天是第一天有旅客上山。
突然有點擔心 唯有諗定plan B…

首頁

尾頁

跳至