親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hennyyoyo 發表於 18-4-16 15:20
消息指昨日開山的天氣太差,不能到雪牆,今天是第一天有旅客上山。
突然有點擔心 唯有諗定plan B ...

頭一個月經常都係咁,天氣都唔太穩定,上年第一個星期,好似有4日都入唔到雪之大谷⋯⋯

伯爵府

新人物 發表於 18-4-16 15:57
頭一個月經常都係咁,天氣都唔太穩定,上年第一個星期,好似有4日都入唔到雪之大谷⋯⋯
...

男爵府

請問如果我想跟2天local團上立山睇雪牆, 想住山上酒店, 有無好介紹

伯爵府

fatfat-hippo 發表於 18-4-21 17:42
請問如果我想跟2天local團上立山睇雪牆, 想住山上酒店, 有無好介紹

local tour有邊間比你揀?

伯爵府

maggie196 發表於 18-4-7 11:30
我打算22號去,但撞正星期日,應該超多人,官網已經無晒票預訂

明天如何?我那天18號天氣不好,雪牆不讓人行,但巴士沒影響。

男爵府

hennyyoyo 發表於 18-4-21 21:00
明天如何?我那天18號天氣不好,雪牆不讓人行,但巴士沒影響。

佢有時山上大霧都會封架。我個次就好彩,前一日落大雨,唔比上,好在我上山個日轉天晴,超好天!

伯爵府

missvivi 發表於 18-4-21 22:54
佢有時山上大霧都會封架。我個次就好彩,前一日落大雨,唔比上,好在我上山個日轉天晴,超好天!
...

我亦好彩,住係彌陀之原,旅館行出來都有雪牆,需然牆無咁高,但都滿足,還有日落景。

子爵府

回覆樓主:

大家跟邊間旅行團好呀可以分享嗎?本身諗住自駕但訂票吾知會吾會好麻煩、跟團就輕鬆D~

伯爵府

j.wong 發表於 18-4-22 13:09
大家跟邊間旅行團好呀可以分享嗎?本身諗住自駕但訂票吾知會吾會好麻煩、跟團就輕鬆D~
...

你可以自駕,其實自己上都得,彈性大啲。不過你先決定由邊度上,邊度落,同住邊先。

男爵府

j.wong 發表於 18-4-22 13:09
...

我係自己去的,用立山黑部、高山、松本地區周遊券。名古屋去信濃大町上,玩晒所有交通工具,落富山,再去高山白川鄉之後返名古屋的。。 我五月中去,已不算多人,無預定票,去到先換沒問題。(信濃大町上山係小d人的)

男爵府

hennyyoyo 發表於 18-4-21 19:18
local tour有邊間比你揀?
暫時睇過yokoso同japanican, 得yokoso有團住山上酒店

伯爵府

fatfat-hippo 發表於 18-4-23 09:50
暫時睇過yokoso同japanican, 得yokoso有團住山上酒店

佢好似住立山酒店(在室堂站,應該係最高的酒店了),我未住過,不過呢間酒店都唔平,自己計下數先 兩個人十萬yen唔平。
自己上網再search下,立山唔係得一家酒店、旅館。

男爵府

hennyyoyo 發表於 18-4-23 10:05
佢好似住立山酒店(在室堂站,應該係最高的酒店了),我未住過,不過呢間酒店都唔平,自己計下數先 兩個人十萬yen唔平。
自己上網再search下,立山唔係得一家酒店、旅館。
因為我今次plan係日本黃金週時段, 仲要有老有細, 所以唔想煩, 想跟團算

伯爵府

fatfat-hippo 發表於 18-4-23 10:15
因為我今次plan係日本黃金週時段, 仲要有老有細, 所以唔想煩, 想跟團算

咁就跟yokoso喇

男爵府

hennyyoyo 發表於 18-4-23 10:20
咁就跟yokoso喇
應該都係跟yokoso多, 其他團唔係住喺山上面

子爵府

missvivi 發表於 18-4-22 20:34
我係自己去的,用立山黑部、高山、松本地區周遊券。名古屋去信濃大町上,玩晒所有交通工具,落富山,再去 ...

Me too,係松本仲可以去埋上高地。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hennyyoyo 發表於 18-4-23 10:05

我可以話你知,其他酒店都唔係平

伯爵府

shinku 發表於 18-4-25 12:11
我可以話你知,其他酒店都唔係平

咁一定唔平,兩人起碼三千起錶至五千,好正常。我住得平840hkd一泊兩吃,但無浴厠,如要求唔高,都可以有選擇嘅

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hennyyoyo 發表於 18-4-25 12:20

咁一定唔平,兩人起碼三千起錶至五千,好正常。我住得平8 ...
你住通鋪?我老公唔肯住通鋪,
一定要住房,
最平個間都要成 HKD $2000 一晚,
仲要由車站行半個鐘先去到

伯爵府

shinku 發表於 18-4-25 12:32
你住通鋪?我老公唔肯住通鋪,
一定要住房,
最平個間都要成 HKD $2000 一晚,

我住彌陀之宿駅~立山莊,不過房內暖氣常開,至晚上十時才關,我覺得幾悶焗,但食嘢方面唔差!

同埋我覺得係google map看看官網較平時在酒店網容易揾到。

另立山室堂山莊或雷鳥莊官網有獨立房,但有無獨立厠就不清楚,這都是比較平宜的旅館。

再補充如book室堂山莊及雷鳥莊,我諗4-6月都不太好(不知道是否營業),因為要在室堂行去都好遠下,仲有能見度低,白雪濛濛,好難揾到的。

首頁

尾頁

跳至