論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我家既印姐差不多黎左3個月 主力係做清潔 其餘湊仔買餸煮飯都係我同媽媽自己做 所以佢只係每朝掃地拖地抹塵洗碗等等既基本工作
但佢既清潔程度好差 洗咩都濕滴滴 好似隻手有關節炎咁拎極毛巾地拖都係濕 洗完個廁所就緊加跣到不得了 同佢講過好多次兼扭埋俾佢睇 都係咁 叫佢抹塵就一條毛巾抹足成間房唔過水 又係講極都唔聽仲要話有過水 (當然係講大話啦)
但我問親其他朋友親戚請既印姐 都冇呢種問題 請問大家家中既印姐有冇類似情況?

伯爵府

又冇woo...我家印尼姐姐好乾淨,做家務非常

wcpcelia    發表於 18-4-11 16:38

複式洋房

hugub 發表於 18-4-7 14:51
又冇woo...我家印尼姐姐好乾淨,做家務非常

我已經係請海外有出過國 就係驚佢地既衛生情況同香港唔同 但我印姐似乎 同未出過國既冇咩分別 講極話濕 但到第二次都係濕

別墅

mon135 發表於 18-4-7 14:53
我已經係請海外有出過國 就係驚佢地既衛生情況同香港唔同 但我印姐似乎 同未出過國既冇咩分別 講極話濕 但 ...

做吾好叫佢重做,一次吾得兩次三次,做到你滿意為止。你吾出聲佢就等同於你認同,所以只會越來越差。佢哋係無自覺性,吾叫吾做,叫做郁下手,嚴厲先肯出真功夫。

MABOMA    發表於 18-4-10 21:37

男爵府

回覆樓主

我屋企件賓都一樣,只做清潔都做唔惦,教完又唔跟,様様都求其做,叫佢做過又唔like 兼嫌我庵尖

複式洋房

回覆樓主:

好多時我同佢講完 佢再做 但到下次又係咁 話極都唔聽 我只係需要一個做清潔既工人都咁難

男爵府

回覆 mon135 的帖子

佢出國去邊做過?係咪去過星加坡好D?

複式洋房

nat2009 發表於 18-4-7 19:23
回覆 mon135 的帖子

佢出國去邊做過?係咪去過星加坡好D?

馬來西亞

大宅

mon135 發表於 18-4-7 20:44
馬來西亞

我新請呢個又係馬來西亞做過三年!記性差唔單止,教極都唔識!好好奇她係點樣做到個馬來僱主滿意

複式洋房

hkyuki618 發表於 18-4-8 19:44
我新請呢個又係馬來西亞做過三年!記性差唔單止,教極都唔識!好好奇她係點樣做到個馬來僱主滿意
...

之前都係bk聽過有位樓主講佢個件去馬拉做 又係勁多問題 初頭諗住去過馬拉做 應該識d中文 再唔係英文都基本喇掛 但並不是囉 連數字都唔識 7點入去沖涼 7:30問佢bb幾時訓著 答我nine 氣餒
最好笑係個次問佢仲淨幾多條尿片 答我five five five three 原來係18條 數學差d都計唔到

洋房

mon135 發表於 18-4-8 20:17
之前都係bk聽過有位樓主講佢個件去馬拉做 又係勁多問題 初頭諗住去過馬拉做 應該識d中文 再唔係英文都基本 ...

Helper who worked in Malaysia can speak their own languages( or similar )and employer there are not strict to them, they don't need to go market, very different lifestyle from HK.

大宅

我印姐黎左 第四日,第一日回到家已經自動波執同抹到好乾淨,Keep住就Very 喇。。

水晶宮

mon135 發表於 18-4-8 20:17
之前都係bk聽過有位樓主講佢個件去馬拉做 又係勁多問題 初頭諗住去過馬拉做 應該識d中文 再唔係英文都基本 ...

可能佢唔識講英文18 ( eighteen) 呢

所以佢用佢最大既能力表達比你知。
天空之城, 快樂之地

大宅

mon135 發表於 18-4-7 13:55
我家既印姐差不多黎左3個月 主力係做清潔 其餘湊仔買餸煮飯都係我同媽媽自己做 所以佢只係每朝掃地拖地抹塵 ...

我果件一樣,教100 次足埋佢隻手教都唔識,完全唔識點扭毛巾,佢用錯手勢我怕佢關節炎。之前去過新加坡做,但原來係馬拉家庭做,第一次請,比佢扼咗,中文唔識,英文唔識,完約即請第二個

複式洋房

S0Y 發表於 18-4-9 01:49
Helper who worked in Malaysia can speak their own languages( or similar )and employer there are not ...

我唔需要佢去買餸煮飯 只係做清潔工作

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-4-9 05:50
可能佢唔識講英文18 ( eighteen) 呢

所以佢用佢最大既能力表達比你知。

個陣in佢 佢話係馬拉係做華人家庭 但好明顯俾佢fake左

複式洋房

cutie_sheep 發表於 18-4-9 08:46
我果件一樣,教100 次足埋佢隻手教都唔識,完全唔識點扭毛巾,佢用錯手勢我怕佢關節炎。之前去過新加坡做 ...

咦? 睇黎d印姐都係發軟蹄 我呢件頭一個月用單手拖地添呀 話足佢成個月都唔聽 最後打去agent投訴先肯用雙手 現家糾結緊應唔應該炒尤。。。

洋房

mon135 發表於 18-4-9 15:19
我唔需要佢去買餸煮飯 只係做清潔工作

You ask her clean again if not clean , you have to stand behind see how she clean. If not in the right way, you can point out straight away.

大宅

S0Y 發表於 18-4-9 17:01
You ask her clean again if not clean , you have to stand behind see how she clean. If not in the ri ...

教有用就唔會咁灰心,教足100次都唔識,完全唔知係乜構造

複式洋房

S0Y 發表於 18-4-9 17:01
You ask her clean again if not clean , you have to stand behind see how she clean. If not in the ri ...

我要湊bb冇咁多時間人盯人

首頁

尾頁

跳至