烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

見好多朋友都讚金樂湯煲好用,我都買了學煲湯。但有個問題,如見網上的煲湯方法,說 先大火 20分鐘,再細火1小時,我要點set個煲先做到咁哩? 請指點,謝謝。

本人的金樂湯煲 : 微電腦多功能營養鍋 (GW-35A)

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

民房

333s 發表於 18-4-7 22:21

請問即要怎樣?

象牙宮

智能, 就是煮什么, 按什么。
不需要用腦, 看時間, etc

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

民房

回覆樓主:

請問 如我煲 粟米冬菇排骨湯,係咪用 老火湯? 要煲幾耐? 謝謝。

珍珠宮

回覆樓主:

按下就自動計時啦
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

Calvinkm6 發表於 18-4-7 20:09
見好多朋友都讚金樂湯煲好用,我都買了學煲湯。但有個問題,如見網上的煲湯方法,說 先大火 20分鐘,再細火 ...

如果想先大火,後細火。 唔應該用呢個型號,最簡單嗰隻就夠。

珍珠宮

回覆樓主

唔駛咁複雜㗎,㩒老火湯制就得,佢會自動detect 到水滾就轉細火

用戶要求終止服務

Calvinkm6 發表於 18-4-7 20:09
見好多朋友都讚金樂湯煲好用,我都買了學煲湯。但有個問題,如見網上的煲湯方法,說 先大火 20分鐘,再細火 ...

我唔係呢款,得四粒制,永遠按"自動"
會先大火後細火
岩晒工人姐姐

大宅

南丁媽咪 發表於 18-6-26 16:41
我唔係呢款,得四粒制,永遠按"自動"
會先大火後細火
岩晒工人姐姐

正路先大火煲再轉細火先出味?

用戶要求終止服務

stella^^ 發表於 18-6-26 18:13
正路先大火煲再轉細火先出味?