潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好耐無買過mikimoto,因為真係貴~但剛剛去左日本旅行。大家知唔知mikimoto 在日本中部鳥羽市有個珍珠博物館叫真珠島?(日本珠包括mikimoto d 珠就係在那頭的海養殖 ) 真珠島有介紹珍珠知識、mikimoto 創辦人御本木等。
咁當然唔少得就係賣mikimoto d 珠啦

那裡賣的mikimoto 比日本本土其他mikimoto 店仲要再平d (d 人話),又可以扣稅
其實那裡有三個價位的珠賣,最平的幾百yen 都有,中價就幾千至幾萬yen (有淡水珠、日本珠、南洋珠),最貴就係mikimoto啦。本來我都睇緊中價的珠,但d 質素真係一般,光澤比mikimoto差太遠...連我老公係外行人,去完三個價位的counter 睇完,都叫我直接睇mikimoto 算啦。

最後我就買左條4mm baby pearl 頸鍊,超開心呀 (不嬲想搵細珠頸鍊,因為大珠感覺太成熟)
個salesman 都好好心機解釋唔同價位的分別,其實baby pearl 的價位分別都可以好大,我買的唔係正圓形(但很接近正圓) 所以較平;而不是正圓形的baby pearl ,亦可以再細分幾個等級。我幾個等級都比較過,老實講分別不大(不過都睇得出分別),最後我揀左條中等價的,已經好開心!特別係在香港mikimoto 我未見過baby pearl 頸鍊(只見過手鍊)!你地覺得幾多錢?

Cheuk2012    發表於 18-6-21 22:09
ttjl7    發表於 18-4-11 16:51
wcpcelia    發表於 18-4-11 16:06
dada_sweetbaby    發表於 18-4-10 18:19
ada0707    發表於 18-4-10 09:15

男爵府

回覆樓主

一兩萬?

男爵府

回覆樓主

因為我以前在周大叔買了一條大粒南洋珠要五萬(配了鑽石波鍊扣),但好少戴要好grand場合先用得上

大宅

jeanne1120 發表於 18-4-8 12:12
好耐無買過mikimoto,因為真係貴~但剛剛去左日本旅行。大家知唔知mikimoto 在日本中部鳥羽市有個珍珠博物館 ...

好靚,細細,好好襯
我都想買,請問折合多少港幣?

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

多謝分享,想買好耐

水晶宮

回覆樓主

有無action pic? 想睇下baby pearl 頸鍊係點

男爵府

好耐無買過mikimoto,因為真係貴~但剛剛去左日本旅行。大家知唔知mikimoto 在日本中部鳥羽市有個珍珠博物館 ...

我係香港買,5mm, 9千幾近萬。

purple_onion    發表於 18-4-11 23:46
wcpcelia    發表於 18-4-11 16:07
littlemoon00    發表於 18-4-10 19:35
dada_sweetbaby    發表於 18-4-10 18:20
jeanne1120    發表於 18-4-8 22:05

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

估下先、4mm $7000?

大宅

chai 發表於 18-4-8 18:38

你隻扣唔同喎,應該貴d

子爵府

2018母親節勳章

chai 發表於 18-4-8 18:38

妳個扣高级些喎係咪扣都分级别?

男爵府

bigcattong 發表於 18-4-8 21:06
妳個扣高级些喎係咪扣都分级别?

呢個扣靚D,呢條鏈可能最平(同類型鏈比較),扣唔分級啩。

伯爵府

銀扣還是白金扣先。我2年前都同c6 去過,買左單粒珍珠頸鏈。同一款式白金貴1倍以上。

子爵府

呢條鍊扣了稅,齊頭85,000 yen... 圍返即係港紙$6,3xx 左右啦!
我自己覺得價錢可以!

其實就算同size 的baby pearl 都分唔同等級,價錢可以好大分別
4mm 頸鍊我見到有條仲平,約5萬yen,但salesman 話呢條的珠個形無咁靚,係扁身的,拼埋其他就見得清楚;另外有一條又係4mm,luster 更靚,但價錢貴我條一倍要成15萬yen 幾!好誇張...

子爵府

dorchiu 發表於 18-4-8 21:24
銀扣還是白金扣先。我2年前都同c6 去過,買左單粒珍珠頸鏈。同一款式白金貴1倍以上。
...
系呀無錯我呢條係銀扣,所以較平!我見其他同屬「不是正圓」的baby pearl 頸鍊都係用呢種普通扣。我估計如果係正圓形那些,就會用白金扣了。

我自己有條mikimoto 正圓形6mm 手鍊,就係用白金蝴蝶扣。
但我爬過文,有人話有些蝴蝶扣都只係銀,但我唔知係咪真!

子爵府

DonnieBB 發表於 18-4-8 16:41
有無action pic? 想睇下baby pearl 頸鍊係點
聽日趁有陽光影返張相!

侯爵府

回覆樓主

好靚

大宅

回覆樓主:

我上年去買左呢條5.5mm 18k扣

purple_onion    發表於 18-4-11 23:47

別墅

回覆樓主

好靚,珍珠係日本買真係抵d! 有冇action pic望下

子爵府

2018母親節勳章

jeanne1120 發表於 18-4-8 22:02
呢條鍊扣了稅,齊頭85,000 yen... 圍返即係港紙$6,3xx 左右啦!
我自己覺得價錢可以!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至