烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

抖先打去聯品問debuyer鑊既價錢 ...

佢話debuyer有隻40cm 雙耳炒鑊 hkd 480

我見debuyer 好貴下 點解咁平呢?

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主

我之前都係聯品買debuyer,但唔係雙耳的,要$500幾,好似係越大越平,但我都經常去聯品買野,應該唔會假

公爵府

bibilan 發表於 18-4-9 15:21
我之前都係聯品買debuyer,但唔係雙耳的,要$500幾,好似係越大越平,但我都經常去聯品買野,應該唔會假
...

我都覺得唔似會賣假野,而呢個價錢又真係好吸引....我諗住要千幾蚊一個

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主

不過40cm真係有啲大,咁就買佐先啦

公爵府

bibilan 發表於 18-4-9 19:34
不過40cm真係有啲大,咁就買佐先啦

買左 但屋企人話勁生銹

係咪要開多次鑊?

我係跟佢比果張紙既方法開鑊。定係用其他方法好d

大宅

虎到金來勳章

wannabe118 發表於 18-4-20 19:49
買左 但屋企人話勁生銹

係咪要開多次鑊?

我係用佢呢個方法

de buyer開鑊方法有很多種,我就覺得以下這種方法最好最漂亮,適用係熟鐵類碳鋼類的所有用品。
首先,大火空燒個鑊,燒到隻鑊由白變黑再變藍再變返白,盡量每個部位都能燒到咁,會靚仔好多,這時個鑊溫度相當高,應該超過300幾度,即使最高smoke point的油都會被smoke掉,所以這時是不能放油的,待它回暖返100度左右,就加一小滴油,用廚紙抹乾啲油,每一處都要抹到油,底面都要,一層薄油就得了,越薄越好,然後,再燒它到smoke point,即係將啲油燒掉,如果你層油有一點厚度的話,就會有油跡,就無咁靚仔,這時溫度約在200多度,最好用啲smoke point高啲既油,這步驟重覆做起嗎三四次,即係抹油燒油做好幾次,我就做10轉,最後個轉就抹層薄油保存就得了。
用這類鑊不能用洗潔精,用熱水洗就得了,烘乾後如果不經常用就抹層薄油保存,每次炒完酸性食物,例如番茄,醋之類,都會把之前潤鑊的油清掉,所以需要做一次抹油燒油再抹油的步驟,鑊要保持油潤才會好用。

珍珠宮

大廚勳章

bibilan 發表於 18-4-21 09:58
我係用佢呢個方法

de buyer開鑊方法有很多種,我就覺得以下這種方法最好最漂亮,適用係熟鐵類碳鋼類的所 ...

這種 "焦土" 式 嘅開鑊方法 係適合 :
1. "普通" 熟鐵鑊
2. de buyer 於使用後 需要 "重新 再開鑊" .

至於 de buyer 嘅首次開鑊 , 就絕對唔須要 "燒" 到咁盡 !!

因為這個 Mineral B element 型號 本身的防銹面層係 food grade 嘅天然蜂蠟 , 因此 , 於首次開鑊時 , 只需 用熱水清洗一吓 表層蜂蠟 , 燒乾之後就可以搽油 , 跟足 de buyer 官網嘅示範 video 就 very good 嘞。

FYI : 天然蜂蠟 本身可以提升 non-stick 功能 , 讓首次開鑊的用家 能夠輕鬆 成功開鑊 !!!

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主

我係買呢個,已經有4個月無用佢啦

公爵府

khman 發表於 18-4-21 15:29
這種 "焦土" 式 嘅開鑊方法 係適合 :
1. "普通" 熟鐵鑊
2. de buyer 於使用後 需要 "重新 再開鑊" .

唔該曬你呀

公爵府

我係用佢呢個方法

de buyer開鑊方法有很多種,我就覺得以下這種方法最好最漂亮,適用係熟鐵類碳鋼類的所 ...

唔該曬 呢個好似好巧功力 唔知做唔做到

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wannabe118 發表於 18-4-20 19:49
買左 但屋企人話勁生銹

係咪要開多次鑊?

我有一個雙耳都生曬銹,要點處理呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我係用佢呢個方法

你呢隻鑊係咪 carbone plus/acier carbone steel 鑊? 開獲前洗獲係咪有冇用洗潔精先一次? 你第一次落油潤鑊前, 係咪空燒隻獲一次就夠?

Thx.

首頁

尾頁

跳至