少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

個女9歲,近排發覺佢睇電視食飯電I pad 個頭都會抽左一下,10幾秒會抽一下同係度發出怪聲,(嗯嗯嗯)唔大聲要好留意佢先發覺,係唔係壓力大呢?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

睇下醫生好喎,依d野好難答到你

大宅

Karen1988 發表於 18-4-8 14:14
個女9歲,近排發覺佢睇電視食飯電I pad 個頭都會抽左一下,10幾秒會抽一下同係度發出怪聲,(嗯嗯嗯)唔大聲 ...

上網找妥瑞氏症,看會否相似

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Karen1988 發表於 18-4-8 14:14
個女9歲,近排發覺佢睇電視食飯電I pad 個頭都會抽左一下,10幾秒會抽一下同係度發出怪聲,(嗯嗯嗯)唔大聲 ...
我個仔上年都試過一排係咁, 不過就冇怪聲, 我上網睇過好似深圳醫院有專科睇. 不過佢過一排冇事, 就冇理佢.

我唸你同時幫個女介咗電子產品先, 我覺得可能有影響的.

複式洋房

睇妳描述阿女症狀,有機會係妥瑞症。通常這年紀開始發病,有壓力和病時,症狀會明顯啲,會不時眨眼、翁鼻,嚴重時會同時出現埋怪聲,但妳不要在女兒面前太緊張,這樣會令佢更加在意而症狀變得嚴重。但妳女一日未睇醫生確診也不能肯定會是這個病,我是過來人,所以才畀啲意見妳,看看有冇用,因我都差啲誤診而令兒子變得更加嚴重。妳可試下幫女兒介掉咖啡因食物,茶,朱古力,這三類食物會增加多巴安,影響個腦神經,症狀會變得特別活躍,如果可以再食少埋硬殼類海鮮就更好,試試一段時間,情況會否有減少或消失,妥瑞症有時會短暫完全消失,所以會唔為意嘅,還有轉天氣都會好影響這個病,電子產品更加要杜絕,妥瑞症症狀會不段變化,有時只有動作,有時加埋聲音添。希望妳女唔係這個病!

首頁

尾頁

跳至