婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

carbeing 發表於 18-5-5 21:46
回覆 fandycheng 的帖子

何時入院? 預祝一切順利。

星期三朝早7點半~
日子越近越緊張~
這兩天忙著打點屋企的一切

大宅

fandycheng 發表於 18-5-1 08:57
我是肌腺症,醫生說子宮已太大,只能做傳統開刀手術~

我也確診腺肌症,建議跟你一樣,你做左手術未? 我心大心細,唔知仲可以捱幾耐今年41,生左2個

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

little_angels 發表於 18-5-6 23:56
我也確診腺肌症,建議跟你一樣,你做左手術未? 我心大心細,唔知仲可以捱幾耐今年41,生左2個
...

星期三做~
我被呢個病折磨咗好多年,好影響我生活,每個月都血崩經痛,貧血嚴重到得6點幾要去醫院輸血~
唔好話返工,出街都唔得~試過係街突然嚟m,當時著緊短褲流咗落腳,俾途人問我係咪小產,超尷尬~
早幾年試過食藥,帶藥性子客環,打避孕針,但都唔得所以決定排期做手術
我兩個仔都好大喇,而且單親,所以無再生育打算~

大宅

fandycheng 發表於 18-5-7 14:57
星期三做~
我被呢個病折磨咗好多年,好影響我生活,每個月都血崩經痛,貧血嚴重到得6點幾要去醫院輸血~
唔 ...

多謝回覆,我都有兩個仔十歲,病徵只是貧血,八點幾,所以不太影響生活,但我相信問題會越來越嚴重,諗緊後生做服原快的。祝你早日康復,以後健健康康

侯爵府

little_angels 發表於 18-5-7 15:15
多謝回覆,我都有兩個仔十歲,病徵只是貧血,八點幾,所以不太影響生活,但我相信問題會越來越嚴重,諗緊 ...

其實帶藥性子宮環果期最寫意(?),哈哈~
但血量太大甩咗出嚟(暈)~
可以唔切當然保留係好啦
keep住check,至少每年一次婦檢
大家都要保重~

大宅

fandycheng 發表於 18-5-7 15:20
其實帶藥性子宮環果期最寫意(?),哈哈~
但血量太大甩咗出嚟(暈)~
可以唔切當然保留係好啦

多謝建議,我今個星期會睇多一個醫生

侯爵府

carbeing 發表於 18-5-5 21:46

何時入院? 預祝一切順利。

再請問,做完手術麻醉藥係咪即過?傷口過幾耐先痛?下體分泌多嗎?你住了幾天出院?

複式洋房

計返d時間,做完之後會在手術室附近一些位置觀察,我估大概1小時,之後有姑娘叫我,我迷迷糊糊,但個一下醒一醒feel到傷口痛,不過之後又訓返,直至上返病房, 有吊鹽水,姑娘話鹽水內有止痛藥,所以,其實唔覺痛。 第二天唔再吊鹽水,改食消炎止痛藥,唔痛,姑娘仲同我講如果覺痛出聲,佢話醫生比我個隻唔係最勁嘅止痛藥喎。 我開刀,5天。
祝一切順利。 如有問題,或之後想搵人傾下,不要客氣。 我明那份心情。

侯爵府

carbeing 發表於 18-5-8 22:46

計返d時間,做完之後會在手術室附近一些位置觀察,我估大概1小時,之後有姑娘叫我,我 ...

多謝回覆
同你傾咗係安心d嘅~
依家到咗醫院喇~
也早你早日康復

侯爵府

carbeing 發表於 18-5-8 22:46

計返d時間,做完之後會在手術室附近一些位置觀察,我估大概1小時,之後有姑娘叫我,我 ...

我已手術完後72小時了,醫生說下午可出院了~
母親節快樂

複式洋房

fandycheng 發表於 18-5-13 12:16
我已手術完後72小時了,醫生說下午可出院了~
母親節快樂

看到你們的經歷,祝你們早日康復!唉!我明天也去醫院排期做割除子宮手術了,缐肌瘤困擾了我兩年幾了,打針吃止血藥都無法完全止到血,天天都流,打的針令個人情緒變化好大,醫生都建議我切除子宮,雖然好唔願意但無辦法實在太辛苦。希望自己的決定係啱的。

複式洋房

回家好好休息 ... 想訓就訓. 屋企野放一邊..最緊要自己身體好起來.
祝早日康復!!!!

珍珠宮

回覆樓主:

我也有肌瘤,一發現已10cm大,冇血崩冇經痛,一直好爭扎做唔做手術好,畢竟已45歲,距離更年期應該不遠,但早幾天再去私家照超聲波,雖然肌瘤冇大,但子宫由16週大變到18週大,而且医生話肌瘤越大變惡嘅机会就越大,所以都係時候要决定做手術,但真係好驚好驚

複式洋房

回覆 ginger2006 的帖子

咁唔痛又無量多為何要做? 多看一兩個醫生,聽多少少意見吧。 而且你的年齡醫生會唔會建議留卵巢? 我見一到48左右,醫生就會話全切, 45好尷尬咁。聽多一兩個醫生建議再想吧。我看了4個不同的醫生呢!

珍珠宮

carbeing 發表於 18-5-17 12:23
回覆 ginger2006 的帖子

咁唔痛又無量多為何要做? 多看一兩個醫生,聽多少少意見吧。 而且你的年齡醫生會 ...

係因为太大怕会變惡,我想問吓,似唔似係開刀生仔咁?

大宅

大家有沒有聽說過有粘連而做手術有沒有什麼風險

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 carbeing 的帖子

我做了2 年, 沒有太大分別

複式洋房

回覆 joejerry 的帖子

我生兩個小朋友都開刀,有粘連,所以用微創就風險大d, 醫生話要更小心將子宮同腸呀,膀光呀等分開。 所以,時間會耐d.開刀可以1個小時多完成,微創要耐2個多小時。 我知開刀傷d,但感覺安全d,所以我開刀的。
我住院時,隔離床婆婆用微創,但弄到膀胱,最後仲要call多個醫生入去,用了5個多小時。 我見到佢個日,是她手術後回家因要用尿袋個多星期再回來取走尿袋, 住院一天觀察小便情況。

不過這是特別例子,搵個咩醫生好重要。

大宅

回覆 carbeing 的帖子

因为医生說我兩年前的朱古力瘤令到我有很多粘連,所以如果現在做子宮切除会有风險,萬一傷到腸和膀胱就要即時修補,如修補不到要掛尿袋,我好驚。你的手術成功真太好。我不敢冒險,所以暫時不做,去看中医針灸。

侯爵府

carbeing 發表於 18-5-14 13:40

回家好好休息 ... 想訓就訓. 屋企野放一邊..最緊要自己身體好起來.

我手術後這十天每次便便便會肚痛,但不是便秘,你有此情況嗎?

首頁

尾頁

跳至