自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

回覆樓主

接小朋友遲到我覺得唔可以原諒,同埋佢話掛住做家務遲左一啲都唔可信,佢一定係㩒電話㩒到唔知時間

水晶宮

回覆樓主:

係咪掛住玩手機唔瞓覺?

水晶宮

19841984 發表於 18-4-9 00:36
菲姐姐來了幾個月,清潔,煑飯做得很不錯,
但冇咩時間觀念,試過四五次唔知醒,
我地六點半全家起曬身預備 ...

我接受唔到工人遲接小朋友,如果經常如此我會炒左佢

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

有無鬧佢呀?
鬧完都無改善就炒啦⋯⋯
時間好緊要

侯爵府

幫佢較鬧鐘,一日教定唔同時間鬧鐘

伯爵府

呢D遲慣到又唔知醒嘅人,望佢改就難。呢種人係會見工遲到同搭飛機遲到的。有朋友正是如此。知道自己問題,廿年嚟不斷俾唔同人鬧同失去好多機會後係有進步嘅,即係個遲到頻率會低D,但唔會完全冇咗呢個習慣。睇下你接唔接受到

子爵府

2018復活節勳章

skybiebie 發表於 18-4-9 00:57
幫佢較鬧鐘,一日教定唔同時間鬧鐘

認同,教左都唔得多多借口先炒

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

考慮換人 時間觀念好難改

侯爵府

我覺得有時係概念問題,佢地國家好hea, 可能真係無乜趕時間嘅概念。 我工人初初都好豬油包,行步路都慢過人。 而家開始知道步伐。佢無你果個咁離譜,但好明顯無我地只有早不許遲嘅決心。
我覺得,你要鄭重啲同佢傾一次,唔只係鬧咁簡單,因為佢地好鬧得,可能比你鬧完sorry mom就無咗件事。
你要坐低同佢傾,直接指出遲到,唔起身等係不能接受嘅事,你係會因為呢樣嘢炒佢。 明確列出一系列再遲就會炒嘅事項。例如, 每朝一定要6點15分或次前起床,千其唔好比果啲我地起身前你要起身呢啲含糊指令,我發覺佢地好難跟。接校車, 講明幾點要佢離開間屋,幾點前(例如校車到前5分鐘)一定要企咗喺果度,同whatsapp mom報到。

再叫佢將幾個critical嘅時間入落電話鬧鐘,迫佢校最響嘅ringtone.
重申遲到接校車係一次都不容許嘅錯誤,等佢知道唔係鬧吓咁簡單。
其實賓好多都清潔幾好,但清潔同煮飯都得,真係唔多架,好多賓煮嘢好難食架。
所以試吓比多次機會啦。 你老公話炒,唉,炒咗請個新嘅咪又係你重新教,佢講就句炒容乜易吖。 即管比多次機會佢啦。對我嚟講,偷嘢,借財仔,對啲細路唔好先優先必炒行為。

大宅

回覆樓主

同意,我覺得罪不致死,如果偷野借錢就真係不能容忍,而且唔知換人會唔會黎個仲衰的。

同佢講清楚點分配時間,同埋遲到的嚴重性啦,如果再犯就先考慮抄,如果佢係重視份工,應該會有改善。

子爵府

回覆樓主

遇到一過正常既工人, 唔係禁易
我會比多次機會, 正接同佢講這是最後的機會

下一個可能比這個更差, 因為佢地全部差不多

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

點解唔知醒,前一晚做到好夜? 定玩到好夜? 搵返原因去解決,加埋鬧鐘。
唔會咁就炒,調教唔掂先再諗
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

公爵府

回覆樓主:

用电话set晒 alarm 就得啦。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

送個鬧錶提示她啦,每個人總有些缺點,改到就算,雖然遲到接放學太過分

首頁

尾頁

跳至