論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

想問下各位媽媽,你地工人如果就嚟完約,還有4個月做,d工作表現是否好求其、馬虎、黑面兼無反應呢?

水晶宮

strawberry1975 發表於 18-4-9 07:40
想問下各位媽媽,你地工人如果就嚟完約,還有4個月做,d工作表現是否好求其、馬虎、黑面兼無反應呢? ...

你同佢講左唔續約?
天空之城, 快樂之地

象牙宮

strawberry1975 發表於 18-4-9 07:40
想問下各位媽媽,你地工人如果就嚟完約,還有4個月做,d工作表現是否好求其、馬虎、黑面兼無反應呢? ...

外傭:
愈來愈求其。九成外傭都會。原因搵工实在超易。一日就能找到。
唔憂無工做, 外面選擇多。人口老花。
她想續約時, 2-3个月前, 特會和你合作, 擦鞋。同佢 friend D, 是她手段。

雇主:
早知, 早觀察到, 好過續約了, 才知吧??
不想續, 沒必要早說。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

係米知你唔續?馬虎實有了。

小心財物!

男爵府

牛年勳章

係姐姐自己唔續約,不是我唔續佢。我己經叫佢比心機做埋依幾個月。

水晶宮

strawberry1975 發表於 18-4-9 12:48
係姐姐自己唔續約,不是我唔續佢。我己經叫佢比心機做埋依幾個月。

你同佢講比心機做埋呢幾個月, 到時新僱主打電話黎問關於佢既工作表現, 你都會識做。

但如果佢係唔再打工, 就無得講。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至