自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bmuimami 發表於 18-4-11 12:37
我女話dse中文唔係考中文水平

根本呢個DSE 中文科係想玩死D考生,我有不少朋友的子女,也因為這死亡之科,寧願穩陣D去考IB 或英國高考,甚至索性去外國讀預科,費事嘥時間同心機,讀DSE 中文同爛鬼通識課程

翡翠宮

畀面勳章

pswongg 發表於 18-4-11 13:09
無統一答案, 個個評分標準都唔同.
好多人因中文達不到L3而升不到大學. 既然咁唔掂仲要定到L3才合格, 害了 ...
DSE中文的最大問題是要答中標準答案先會高分甚至有分,所以評必標準一定相同,只是標準答案冇厘頭
日日是好日

水晶宮

puzzledmama 發表於 18-4-11 19:32
根本呢個DSE 中文科係想玩死D考生,我有不少朋友的子女,也因為這死亡之科,寧願穩陣D去考IB 或英國高考, ...

有$有選擇

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

mother904 發表於 18-4-11 19:55
DSE中文的最大問題是要答中標準答案先會高分甚至有分,所以評必標準一定相同,只是標準答案冇厘頭 ...

字眼唔中意思中都冇分

mother904    發表於 18-4-11 21:24

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

回覆樓主

作者寫書點會逐句考慮用何修辭手法,特別係小說平時d教科書都係引用文章然後教文法ga la~依家d新聞工作者標題取巧得又一境界

首頁

尾頁

跳至