家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

小朋友開始大喇,plan緊比零用錢,但學校用八達通點名,好多雜費都要用八達通付款,搞到我都唔知點教佢睇住條數,又怕佢亂用八達通,太易消費。

想問吓你哋係點樣教仔女管理啲錢?又銀紙銀仔,仲有八達通,我覺得好難教

JD930    發表於 18-4-25 09:21

大宅

youjump 發表於 18-4-10 20:19
小朋友開始大喇,plan緊比零用錢,但學校用八達通點名,好多雜費都要用八達通付款,搞到我都唔知點教佢睇住 ...

點名果張唔好自動增值,自動增值果張到交費果日比佢交,交完收返佢,零用錢現兜兜好D比佢可以學習控制洗費

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

點名交學校費用果張。。只會在學校用。。其實我地學校買野食果d係冇八達通付款的。

我地另有一張八達通係for出街搭車的,但平時都係我keep, 因小朋友係我揍,所以唔會有機會自己用到。
零用錢佢有少少,間中會自己帶少少出街,想買就問咗我地先。
其實我連自己八達通都冇自動增值。。更加唔會幫佢地果張整,我反而會入定錢喺自己係八達通apps, 方便隨時幫佢增值交費之類。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

gorisscheung 發表於 18-4-10 21:15
點名果張唔好自動增值,自動增值果張到交費果日比佢交,交完收返佢,零用錢現兜兜好D比佢可以學習控制洗費 ...
點名同交費要同一張,因為記錄咗學生資料,交費一嘟就知係邊個學生交

男爵府

wy_yen 發表於 18-4-10 21:35
點名交學校費用果張。。只會在學校用。。其實我地學校買野食果d係冇八達通付款的。

我地另有一張八達通係f ...
最慘佢學校汽水機可以用八達通,我成日哦佢唔好亂買嘢飲,又要晚晚check佢張卡,好煩

我衰貪小便宜,之前自動增值有回贈,申請咗,之後買嘢大洗咗

大宅

youjump 發表於 18-4-10 23:03
最慘佢學校汽水機可以用八達通,我成日哦佢唔好亂買嘢飲,又要晚晚check佢張卡,好煩

我衰貪小便宜 ...

有得取消自動增值㗎

禁止訪問

大宅

youjump 發表於 18-4-10 23:03

我衰貪小便宜 ...
小朋友幾大?

首要做取消自動增值,要交費用前一晚先入錢,咁佢無得再亂買嘢先。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章

小朋友開始大喇,plan緊比零用錢,但學校用八達通點名,好多雜費都要用八達通付款,搞到我都唔知點教佢睇住 ...
小朋友幾歲?
要小朋友記低每日用錢,做父母可以用8達通APP每日check,若用錢太多建議cut自動增值

男爵府

ar_mak 發表於 18-4-11 10:49
如果你唔覺得老土,我會建議你用一張好大既A4紙,貼係一個當眼地方,做一個最簡單既表,去記錄每日消費。 ...
唔老土,多謝你就真,我之前淨係日哦夜哦,冇諗過用呢種方法

而家買嘢可以碌卡或八達通嘟,我發現睇好自己盤數都好唔易

男爵府

CarolYCY 發表於 18-4-11 14:45
小朋友幾大?

首要做取消自動增值,要交費用前一晚先入錢,咁佢無得再亂買嘢先。
今年小一

唔好意思我講唔清楚,係我自己張卡先有自動增值,小朋友個張冇,有就有得震冇得瞓囉

男爵府

Enidd 發表於 18-4-11 14:49
小朋友幾歲?
要小朋友記低每日用錢,做父母可以用8達通APP每日check,若用錢太多建議cut自動增值 ...
剛小一,佢張卡冇自動增值

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁你電話會唔會係冇nfc功能嘅android機呀?如果有,就裝八達通個apps啦,用你張卡入錢落oepay, 再定時幫小朋友增值,佢最好係。。唔使好似喺街增值咁。。。要最少每次入$50,我每次入落仔果張,可以幾蚊至20蚊咁。。

男爵府

小學我只會俾佢用八達通搭車同埋交學校錢, 唔會俾佢用八達通買野. 太細個, 未識控制用八達通, 零用錢都只會俾現金.

我囡上到中學, 而家我就八達通+現金, 方式俾車錢和零用. 八達通入面既錢係佢自己既, 佢鍾意點用我唔理佢, 但用晒就要自己俾錢增值. 我要佢學識運用八達通消費, 唔會駛過龍.

禁止訪問

大宅

笑得好勳章

嘟八達通好易唔知自己用佐幾多,唔好話細路,我自己都會,教佢記低每日用幾多,有個概念先

大宅

yaya_c 發表於 18-4-12 10:01
小學我只會俾佢用八達通搭車同埋交學校錢, 唔會俾佢用八達通買野. 太細個, 未識控制用八達通, 零用錢都只 ...

呢個方法幾好,用現金做零用錢,起碼佢可以建立咗金錢呢個概念先,到概念穩固咗先用八達通。

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ar_mak 發表於 18-4-11 10:49
如果你唔覺得老土,我會建議你用一張好大既A4紙,貼係一個當眼地方,做一個最簡單既表,去記錄每日消費。 ...
好方法

子爵府

回覆樓主:

如果八達通用現金增值,叫佢自己去七仔入錢,咁得唔得

大宅

回覆 youjump 的帖子

其實用零用錢, 不論是八達通還是現金都得教會孩子如何用錢。教識他什麼應該買, 什麼不應該買, 即使給零用錢也要她有付出不能無條件地給. 教會孩子記帳, 這樣他會從中學會做事有交代, 也可將所學的數學和語文知識加以運用。

首頁

尾頁

跳至