懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

sk1122 發表於 18-4-11 10:16
我都唸住買呀,你係油連膏一齊搽 定淨係買膏?thx

2 樣一齊, 其實一枝可以用好耐, 外國網站買平D, 而且生完都可以KEEP 住用

大宅

freshrose 發表於 18-4-11 11:18
2 樣一齊, 其實一枝可以用好耐, 外國網站買平D, 而且生完都可以KEEP 住用

係咪先搽油,再搽膏?搽5蚊銀份量?早晚搽全肚搽就可以?

子爵府

回覆樓主:

34w,重咗8k,冇搽野,冇爆紋,可能我肚細

侯爵府

sk1122 發表於 18-4-11 11:20
係咪先搽油,再搽膏?搽5蚊銀份量?早晚搽全肚搽就可以?

2 樣溝埋一齊搽, 膏份量多少少, 油可以少D , 因為岩岩搽完都有D LUP, 不過好快會吸收, 同埋可以滋潤全日, 我搽肚, 背, PAT PAT 同大脾內側, 早晚搽

別墅

回覆樓主:

上胎重左24kg, 但bb出世得5磅,用左半年地獄式減返曬,無肚紋。

今胎28w,已經重左22kg, 但bb都係超細碼,醫生都唔知點解肥媽不肥b,重話我咁肥竟然貧血……我好羨慕其他媽媽大肚好似無肥過咁,我每次產檢都俾人鬧又肥左。

但我本來無懷孕時係瘦底人士,食極都唔肥果種

男爵府

queenqueen21 發表於 18-4-11 06:48
吾知系米我無塗所以好多纹

我冇搽任何野,冇爆紋

大宅

freshrose 發表於 18-4-11 11:26
2 樣溝埋一齊搽, 膏份量多少少, 油可以少D , 因為岩岩搽完都有D LUP, 不過好快會吸收, 同埋可以滋潤全日, ...

吾該晒,原來係溝埋一齊搽

侯爵府

memelala 發表於 18-4-11 11:43
上胎重左24kg, 但bb出世得5磅,用左半年地獄式減返曬,無肚紋。

今胎28w,已經重左22kg, 但bb都係超細碼, ...

嘩, 你重左22KG 但BB 唔吸收會唔會係胎盤問題, 你有無問過醫生?

我而家29 W 都係重左15 磅, BB 係大碼B........

別墅

freshrose 發表於 18-4-11 12:10
嘩, 你重左22KG 但BB 唔吸收會唔會係胎盤問題, 你有無問過醫生?

我而家29 W 都係重左15 磅, BB 係大碼B.. ...

政府私家兩邊睇緊,bb size正常但偏細,預計出世5磅,只要有5磅已經正常。政府成日懷疑我糖尿高血壓,但糖尿正常,血壓唔止無高,重低tim, 血小板低,只能講係荷爾蒙影響。我食量同懷孕前差唔多,但真係超易肥,個肚40吋patpat就跟住40吋咁生長,我睇左幾個醫生,佢地見個bb竟然係細碼都嚇一跳。

但其中睇左個私家話我盆骨好窄,bb會因應我盆骨大小而調整體重,雖然我patpat肥到40吋,但盆骨依然窄,如果超過6磅bb會好難生

珍珠宮

回覆樓主

唔算肥好多!我當時7個月都12kg差唔多了

男爵府

回覆樓主

整個孕期約10kg,尾三個月個肚吹波咁,但體重不變,此前唔多見肚,就個個月重d重d咁~好神奇一直冇搽野,生完發現個肚下面,著under嘅橡筋位有d唔明顯嘅紋~~餵人奶冇節食,一年後體重回復,不過個身鬆左d~先去跑步

大宅

回覆樓主:

明天36w,依家重左11kg

大宅

freshrose 發表於 18-4-11 09:43
你唔搽預左爆紋, 特別天氣乾更容易
我而家29W 都係一條紋都無, 我未夠3個月未見肚已經搽野, 而家個肚咁大一 ...

29w未爆紋都正常,我第一胎36週先開始爆,頭9個月見無紋以為安全,點知最後一個月失手,最後一個月大得特別快

複式洋房

queenqueen21 發表於 18-4-10 23:51
我第一胎,宜家7个月多,肥了9kg
我肚纹已包圍我肚仔,唔知點解D紋好勁
你地呢?分享下?

而家35w, 重咗11kg, 無爆肚紋,可能每日keep住搽bio oil

男爵府

15kg,都冇食好多嘢,但喺體重都喺喺咁飆升

複式洋房

queenqueen21 發表於 18-4-10 23:51
我第一胎,宜家7个月多,肥了9kg
我肚纹已包圍我肚仔,唔知點解D紋好勁
你地呢?分享下?

8個月重咗4kg,日日搽野暫時冇紋

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

30w+ 重左5.5kg
冇特別渣野,暫時未出妊娠紋

禁止訪問

洋房

體重
台灣婦科醫生陳保仁(好出名, 成日上台灣電視節目)話整個孕期盡量控制只增加10kg (其中3kg胎兒, 1kg羊水, 2kg血, 1kg 乳房+ 其他 ) 多過10kg就只係脂肪, 係好難減既.

妊娠紋
本港婦產科專科靳嘉仁醫生建議孕婦在懷孕期間,可塗搽潤膚霜或潤膚油,盡量減淡妊娠紋,「我個人幾建議用橄欖油(olive oil),因為本身都食得落肚,較安全。」不過他亦提醒孕婦選擇產品時,需留意是否孕婦適用,以及自己可會敏感。

大宅

回覆樓主

啱啱生完,B.B. 滿月無幾耐。

有左3個月嘅時候,輕左。臨生,重左35磅。生完幾日,無左10磅。生完一個月,再無左12磅。仲有13磅要減。

啱啱坐完月,身體馬馬,要過多排至可以地獄式減。

首頁

尾頁

跳至