單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

jasonkot 發表於 18-4-12 20:27
樓主,全世界有好多人都將領養返嚟嘅小朋友 或者 繼子女 視如己出 ,關懷備至。 你諗下你點解唔可以好似佢 ...
如果我領養小朋友,我都會視如己出,因為關係清晰,減少呢個社會嘅問題,係好事。不過我面對呢個問題係道德,倫理同尊重嘅問題。
息事寧人不適用於這種嚴重問題。
小朋友係無辜,但我同個女都係無辜架。

複式洋房

jasonkot 發表於 18-4-12 20:27
樓主,全世界有好多人都將領養返嚟嘅小朋友 或者 繼子女 視如己出 ,關懷備至。 你諗下你點解唔可以好似佢 ...

倫理道德出問題,點可以當冇嘢硬食?

別墅

Lovely媽咪 發表於 18-4-12 10:13
其實你已經有答案,你100%唔會接受佢肚入面個B,就算佢唔要個BB肯同番你一齊,但好肯定你心入面一定有條剌:igi ...
agree

大宅

kh398362 發表於 18-4-12 21:17
而家唔係講緊雙方相處態度咁簡單,係涉及到倫理倫常關係。問題响佢度,需要處理問題嘅係佢,佢後悔嘅話就應 ...
我都唔想你哋離婚, 但如果你一直堅持住呢種態度, 佢真係冇辦法面對到你, 雙方唔好受嘅情況之下,根本解決唔到問題。 雖然你話“問題喺佢度”, 但你已經喺你啲親戚朋友面前 ,攞曬同情分啦, 佢已經做晒衰人, 如果你仲繼續黑口黑面, 成日諗住自己係受害者, 唔能夠忘記過去,根本唔能夠冰釋前嫌。 況且婚姻一向係兩個人責任, 如果 雙方感情很好 ,關係牢固, 根本唔會有位畀第三者攝到入嚟。 雙方都要一齊檢討下, 根本上出現咗什麼問題導致今日嘅情況。
至於你話倫理方面, 我見過我朋友嘅真實例子: 我朋友同佢老公有仔女, 但佢老公後來在大陸有二奶, 二奶仲生埋咗個小朋友, 個男人就咁揼低頭家同個二奶一齊 。一段時間之後, 唔知係唔係大陸個二奶唔要呢個男人 ,個男人返番去佢老婆(即我朋友)身邊, 不過個男人帶埋二奶同佢生嘅小朋友一齊返香港, 我朋友初頭都好唔高興, 但佢覺得既然接受得個老公返嚟 ,就都接受埋呢個小朋友, 我朋友而家還照顧埋呢個小朋友, 當係自己生咁, 我朋友話覺得個小朋友好可憐, 同埋最緊要一家人齊齊整整, 所以佢都不計前嫌。

當然每個人嘅接受能力都唔同, 呢個真實嘅例子只係畀你作為參考, 但我強烈建議你, 搵家庭服務中心嘅社工傾下, 由社工幫你 同埋你老婆分析一下前面嘅路點行。 聽下專業人士嘅意見。

大宅

社會福利署嘅家庭服務中心, 服務係根據地區劃分 ,你可以按下面條link, click入去 Acrobat或者excel file, 睇下你屋企附近嘅 家庭服務中心名單, 打電話去問下

https://www.swd.gov.hk/tc/index/ ... _listofserv/id_ifs/

大宅

當局者迷 ,而家你思緒一定會好混亂, 其實你老婆都同你一樣都感到好混亂, 好煩,唔知點做, 所以你哋需要搵一個專業嘅中間人, 幫你哋分析一下

複式洋房

jasonkot 發表於 18-4-12 22:06
我都唔想你哋離婚, 但如果你一直堅持住呢種態度, 佢真係冇辦法面對到你, 雙方唔好受嘅情況之下,根本解 ...
佢唔認錯知錯後悔同修補,我係冇空間亦都冇資格去原諒佢。做唔做好人唔係重點,最好親友永遠都唔知,有咩彩好攞?
一隻手係拍唔響,問題係佢嘅底線去咗邊度?有冇為身邊人諗下感受同將來?換着第個稍有羞恥心,偷食都唔想畀人知,做安全措施,萬一有咗都要落咗佢,如果你話佢其實係真愛,同佢建立將來,都應該同我甚至呢個家有一個了斷!做咩要遮遮掩掩?
多謝你分享例子,相信你朋友都唔係短時間就可以接受到,而之後有冇問題出現真係冇人知。
已經搵咗社工跟進,不過離婚係無可避免。

複式洋房

jasonkot 發表於 18-4-12 22:20
當局者迷 ,而家你思緒一定會好混亂, 其實你老婆都同你一樣都感到好混亂, 好煩,唔知點做, 所以你哋需要 ...
多謝你嘅意見。我解決唔到問題,只能訴說無奈

大宅

kh398362 發表於 18-4-13 05:18
佢唔認錯知錯後悔同修補,我係冇空間亦都冇資格去原諒佢。做唔做好人唔係重點,最好親友永遠都唔知,有咩彩 ...
佢嘅反應 (唔認錯唔知錯唔去修補...) , 佢嘅行為似心理學上嘅 fight or flight reflect, 有情緒病嘅人較常傾向於 emotion driven behaviour and evasion, 佢未必好似你諗得咁差,但係肯定佢正在逃避緊一啲情緒。 講真乜嘢導致佢會有咁嘅行為 ,我只係聽一面之詞 ,我冇權去猜測, 由於唔知你哋嘅背景,我唔想jump to conclusion, 但可以肯定的是,她的處境其實比你本人更難處理。 佢比你更加需要有社工及心理學家去輔導。
至於你話離婚係無可避免, 我覺得唔好咁快就下定論, 以免第日後悔。

另外,如果冇去檢討你哋之間乜嘢原因引起問題,就算第日你有新嘅對象, 再組織家庭,問題始終會重複出現,繼續循環落去。

再者,你未必可以搵到一個新對象可以好锡你個女。

由於我超級忙, 未必可以個個星期上嚟BK一齊討論分析, 在此祝願你倆早日放低分歧,亦衷心祝願你女女快樂成長!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓主,有樣野你要清楚咗先。係香港法例下,如果你地仲有夫妻關系,而你太太所生既仔女,係唔需要你既同意同出席簽名,父親一欄自動寫你既名。除非佢拎出世紙時自己申報個b唔係你既。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

回覆樓主

你有冇諗過你太太都兩難?
佢落左個B同返你一齊?觀乎你所寫既野,日後肯定鬧交多過食飯

而且果個B都係你太太既骨肉,佢未必狠心去落
你又唔接受個B,咁離開你係最好既選擇

你太太做錯左就冇得返轉頭,如果我係佢,我都揀離婚

發生呢D事係人都嬲,不過都成定局,好好照顧果女, 加油

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

kh398362 發表於 18-4-12 08:26
點會唔複雜?個b出嚟之後冇完整家庭,個女有個同母異父嘅細佬,咁叫正常嗎?點解入我數?係我就係我,唔係 ...

既然你接受唔到佢個肚唔係你,你由佢啦!你老婆唔想落有佢既原因既,勉強叫佢落同返你一齊都唔會開心 如果你接受到的話唔需要理個家庭係正唔正常,我自己就係有一個同父異母的妹,加三個同母異父的妺!對我黎講同佢地相處係冇問題的,還會好好照顧佢地!跟本唔會介意佢地同我是否同父同母的!最緊要是你接唔接受

複式洋房

jasonkot 發表於 18-4-13 10:52
佢嘅反應 (唔認錯唔知錯唔去修補...) , 佢嘅行為似心理學上嘅 fight or flight reflect, 有情緒病嘅人較常 ...
多謝你分析,佢係有情緒病,雖然未有醫生確診,但我係咁認為,簡單講佢係錯都要大聲過你,丁點批評勸告都接受唔到,錯到自己頂唔順就嗌生嗌死,搵人可憐佢。自從知道呢個問題到而家,我都未有對佢講一啲辱駡嘅說話,只係問點解。我搵社工唔單止係幫我,更希望係幫到佢,至少有個人了解到佢情況。
我同佢相處唔到已經係事實,離婚只係解除法律上對對方嘅責任,個女依然係佢個女,唔明我第日會有咩後悔。
我唔會再結婚,正如呢個係倫理問題,我冇可能搵個女人做佢新媽咪,唔期望第個女人可以親生對待我女,老實講,親生都可以有好差嘅對待。可能到我女成家,我先會諗老伴呢個問題。

複式洋房

chowqv 發表於 18-4-13 12:10
樓主,有樣野你要清楚咗先。係香港法例下,如果你地仲有夫妻關系,而你太太所生既仔女,係唔需要你既同意同 ...
多謝你意見,可能呢個係我需要留意嘅地方。

複式洋房

Natalie625 發表於 18-4-13 16:22
你有冇諗過你太太都兩難?
佢落左個B同返你一齊?觀乎你所寫既野,日後肯定鬧交多過食飯
佢搞到自己乃至屋企咁樣,又拒絕溝通,我可以做到啲乜?我只有搵社工幫手。如果落咗B同我和好,我簡直唔可以相信嗰個係佢。
事情發展落去,我只睇到離婚呢條路。
Anyway多謝妳意見同鼓勵。

複式洋房

wing_wing912 發表於 18-4-13 16:38
既然你接受唔到佢個肚唔係你,你由佢啦!你老婆唔想落有佢既原因既,勉強叫佢落同返你一齊都唔會開心 :fun ...
我冇得唔由佢。我係接受唔到個家庭唔正常,倫理係家庭最基本而重要嘅嘢,搞複雜咗,家不成家。你嘅相處態度好正面,我諗你啲兄弟姊妹都會感受到你呢份愛。
我呢個問題係講緊夫妻關係,父子關係,母子關係。
想必你父母輩係經過一番波折,多謝你意見同分享。

別墅

kh398362 發表於 18-4-14 05:18
我冇得唔由佢。我係接受唔到個家庭唔正常,倫理係家庭最基本而重要嘅嘢,搞複雜咗,家不成家。你嘅相處態度 ...
樓主同我都係家庭觀念好重嘅人, 好想維繫好一個完整嘅屋企, 但係事與願違, 畀一啲不明不白嘅理由, 破壞咗成個屋企, 唔係自己犯嘅錯, 但係結局又輪到自己可以選擇, 好多問過女方將來會唔會生小朋友, 佢話唔知, 其實我係想話, 佢又想繼續做返我一對子女阿媽嘅角色, 話會經常返來同佢哋玩, 噉你如果又有自己嘅子女, 就好似樓主話齋, 一對仔女突然間多咗同母異父嘅弟妹, 對於好多外國家庭可能冇問題, 但係作為中國人, 特別係家庭觀念咁重嘅人, 真係會有啲接受唔到。

複式洋房

sammy76 發表於 18-4-14 08:40
樓主同我都係家庭觀念好重嘅人, 好想維繫好一個完整嘅屋企, 但係事與願違, 畀一啲不明不白嘅理由, 破壞咗成 ...
點都好,發生呢啲事,我唔會完全冇責任,我冇維繫好夫妻關係,由得彼此冷淡。婚書並不能保證白頭到老,而係要苦心專注經營,我係冇做好呢點,儘管我道理係啱晒。後悔太遲,好多改變要面對,工作不能專注,有窒息感覺...

禁止訪問

複式洋房

iiivy 發表於 18-4-16 11:54
呢位爸爸,你太太寧做單親都唔要你一定有原因,你要想返了
我唔沉迷打機,賭博。負責家庭所有開支,賬單處理。星期六日及假期陪個女,一個月都冇一次朋友聚會,就算有,有時都會帶埋個女一齊去。跟功課,通告回條,簽手冊我處理,盡可能出席學校所有活動,揀幼稚園小學校我做,湊放學我安排。
去旅行佢話事我畀錢,比較重要嘅事我都會聽佢意見先至決定...
我只能夠講我有負起責任,可能未做到最好,但我唔係失職失格,就算我千錯萬錯,總唔能夠要個女受罪,更何況佢係個女嘅媽咪。

首頁

尾頁

跳至