自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

你估我唔到 發表於 18-4-11 11:30
之前上司人真係好好,但有一班擦鞋仔好得佢歡心,所有升職或機會都落晒擦鞋仔身上,我做左幾年見冇發展就 ...

甘佢都唔見得好好

侯爵府

2024年龍年勳章

mysterious22 發表於 18-4-11 11:44
我自己會咁諗,set 個deadline,俾多一兩個星期去試下接受呢位上司既說話方式,接受到當然好啦,接受唔到咪 ...

認同

大宅

回覆 你估我唔到 的帖子

換個角度諗...其實呢D上司口係衰, 但可能佢train到你的能力更高, 佢要你多用腦諗說話上係唔太舒服, 但起碼佢夠直接
同埋呢, 佢地呢隻人機心唔會好重, 話你就話你, 唔小人之心

又咁講, 如果佢同你都係直接工作, 串你先可以快速拉近大家的熟識度.

不過我明白呢種方法唔係人人鍾意...

不如你都直接D同佢.....

其他同事講得出佢其實好好人, 即係佢人人都係咁啦...

我有朋友都係咁既人..把口勁衰..每一句都想打巴佢..不過有佢我永遠先覺得有安全感...直接但心地善良

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Ho_BB 發表於 18-4-11 11:42
我有個senior d既同事都係咁, 初頭我都覺得佢講野唔ok, 好串咀....但接觸多左同時間耐左....就知佢只係把口 ...

我啲同事都話佢冇野,仲話佢好好人,好多同事都同佢fd.
我仲未睇到佢呢啲優點 接觸左佢幾日,只係覺得佢好嘴賤同埋鐘意認叻

男爵府

hahaha1231 發表於 18-4-11 11:47
甘佢都唔見得好好

yes not perfect of course.
但最起碼真係人好,對人寬容,我做左幾年未比佢罵過(係有次我做錯野佢語氣就重啲),都冇聽過佢罵人。。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我都有個舊上司係咁
有個同事會咁回佢: (笑笑口咁講,又唔係勁擦鞋)
咁我冇你咁叻,邊諗得咁快喎,不如你教下我地啦/所以咪要你教囉
我就唔識講呢D,只會响側邊講:係啊係啊

但事實個上司真係冇野,係鍾意人覺得佢叻,同把口唔收咁

睇下自己習唔習慣到囉,我覺得都好過遇正有D上司真係唔鍾意你

我當年讀完碩士先返第一份full time job, 返工冇耐佢就俾個幾十萬project叫我估budget, 果陣鬼識咩, 咁佢就當住其它人話, "master grad有幾叻"
呢D真係擺明唔鍾意我,就好難做落去

333s    發表於 18-4-13 13:38

男爵府

lalang02 發表於 18-4-11 11:48

換個角度諗...其實呢D上司口係衰, 但可能佢train到你的能力更高, 佢要你多用腦諗 ...

我同事話佢對個個都係咁。我第一日返工,佢同我介紹啲同事背景(在佢房,其他人聽不到), 佢同我講某同事蠢,但勤力;某同事(女)個樣好一般,一般到我係客都唔想同佢講野
我聽到打左個突,唔知佢遲啲會係背後點comment 我

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

可能遲下你會更習慣,如果到時都係頂唔順就走

子爵府

回覆樓主

有啲人係咁 只要你show到你有料有努力 佢就會串你少啲
比著我 我唔會只係因為咁就唔做
因為呢個世界咩人都有
冇可能個個nice guys

大宅

其實我反而覺得佢係客易相處...佢都係想你快速投入...你咪同定佢講...你介紹我唔該講好少少呀, 唔係我嬲架....(串咀mode)
咁樣你串下我..我串下你..合作先無間....

珍珠宮

你估我唔到 發表於 18-4-11 11:35
佢講過唔介意我串佢,仲話出黎做野要eq 高,唔好介意比人串。但我先做左幾日野,我都唔敢串返佢啦 :thinki ...

佢話唔介意你串佢, 你信佢? 一開口把口叻唔切嘅人, 你串佢! 佢唔串返你先奇呀! 呢d人勁要面! 佢係你上司, 你串佢, 佢串返你、黑你面、當眾鬧你、比有鑊嘅嘢你做、周圍同人講你能力唔得、寫花你 report、你轉工份ref check分分鐘係佢填呀!

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主

我之前個經理都係咁樣,40+男人,好串咀一問野又成日窒人,但一講笑就好好笑,基本上佢講完就冇野,都冇人理佢發癲

大宅

你估我唔到 發表於 18-4-11 11:30
之前上司人真係好好,但有一班擦鞋仔好得佢歡心,所有升職或機會都落晒擦鞋仔身上,我做左幾年見冇發展就 ...

呢啲都叫好上司?

子爵府

我都有個一樣係咁頂頭上司
狗口長不出象牙

佢呢個過人之處
令佢5x都未婚無拖拍

初初我以為佢
口賤個人無野

相處兩年
體會佢心毒口賤神經病更年期

到依家我仲捱緊

共勉之

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

如果工作需要係要問, 唔好理, 照問, 問多兩句添, 最緊要你清淅點做, 如果唔係你估估下, 做錯左就唔止串你

如果你有心做, 佢串你, 你同自己講, 佢呢 d 人無口德, 無品, 係佢問題, 唔好理佢, 不過前提係你要頂得住...... 如果你真係好介意呢 d野, 咁就盡早搵過份, 或者好似其他 JM 講, 比個 deadline 自己, 或者一個月內決定走唔走

good luck
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

Gee! 發表於 18-4-11 11:54
有啲人係咁 只要你show到你有料有努力 佢就會串你少啲
比著我 我唔會只係因為咁就唔做
因為呢個世界咩人都 ...

我都覺如果我因為咁唔做,好似太玻璃心太green 咁 又真係唔知下一個上司會唔會係咁。。

男爵府

lalang02 發表於 18-4-11 11:56

其實我反而覺得佢係客易相處...佢都係想你快速投入...你咪同定佢講...你介紹我唔 ...

我覺得如果我串佢,佢會再串返我,唔通同上司係度鬥串咩

男爵府

KTKTKT5 發表於 18-4-11 11:59
佢話唔介意你串佢, 你信佢? 一開口把口叻唔切嘅人, 你串佢! 佢唔串返你先奇呀! 呢d人勁要面! 佢係你上司, ...

我都覺得係,所以我唔會串佢

男爵府

ssl1102 發表於 18-4-11 12:02
呢啲都叫好上司?

我純粹針對佢態度係好呢樣野,當然有啲野唔好我先會走(主要係發展機會)。

男爵府

yellowmama 發表於 18-4-11 12:05
我都有個一樣係咁頂頭上司
狗口長不出象牙

加油

首頁
12345...10

尾頁

跳至