自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

話說我個仔發左兩日高燒39.5以上都唔退,我奶奶叫我去東涌睇急症,嘩,啲姑娘好到呢~想問句野已經係旁邊等,都用呼喝式話“未到你呀!坐低等叫名啦!“
入到房見醫生,個醫生眼尾都無望過,同佢講燒左兩日都唔退,是但咁照照個喉嚨,耳仔都唔照就話喉嚨紅左就算,食退燒藥就得
我問再唔退燒咁點,佢話三日唔退先返黎啦!然後就趕我出去,真係好到爆!同埋我唔鍾意啲醫生抱住“少做少錯,唔做唔錯“既態度做野。

啲人成日話政府醫院點好點好,點解我一去就咁既?下次都係死死地氣睇返私家。起碼會尊重你似返個人先。

禁止訪問

大宅

cinda72. 發表於 18-4-11 16:28
因為未係最緊急既,下次睇普通街症啦

我都唔想睇急政,但最慘係唔知個小朋友咩事,塞埋pat pat都唔退燒。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

莎拉公主 發表於 18-4-11 16:26
話說我個仔發左兩日高燒39.5以上都唔退,我奶奶叫我去東涌睇急症,嘩,啲姑娘好到呢~想問句野已經係旁邊等 ...
我個燒到40度都係要等6小時才見到醫生,如果唔係半夜佢高燒唔退,我唔會去急症,我真係情願睇私家。急症既醫護人員真係好忙,請體諒下。
我相信佢地有經驗,唔係真係望下就算,不過冇太多時間同你交待病情咁啫。佢咁快打發你走,即是只是小病,咁都係一件好事呀~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢D燒我仔女睇街症或私家醫生, 唔駛去急症喎,
普通科門診好好喎, 小朋友發燒優先
係咪你太緊張

水晶宮

回覆樓主

担白講,公立認真「好到爆」,私家係用錢買質素。

我有朋友(女)去醫院探男親戚,都比病房d靚姐質疑點解唔幫個病人換片。

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

仔仔幾大?通常幾個月先緊張d
大個真係打電話睇街症/私家...如果唔係都幾火架

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

我囝上次睇法國醫院,輪候時間好快,可能囝細但高燒,但個醫生都唔係好得去邊,又話醫院已經爆,求求其其問我地食梧食特敏福就算。

男爵府

莎拉公主 發表於 18-4-11 16:30
我都唔想睇急政,但最慘係唔知個小朋友咩事,塞埋pat pat都唔退燒。

塞埋pat pat 都唔退有機會係流感,最好去診所做個快速測試!

水晶宮

回覆樓主

燒咗上日都無睇私家醫生?

可以做流感測試呀

大宅

ash_yehyeh 發表於 18-4-11 16:41
燒咗上日都無睇私家醫生?

可以做流感測試呀

因為佢無其他徵狀,淨係發燒,一直有食住退燒藥都唔退,我諗住觀察下先。

侯爵府

回覆樓主:

有次我接觸性皮膚敏感,
政府誤診我係 生蛇!

開左一大堆藥俾我,
我同醫生講多幾句我過往病歷,
都唔理我!

結果我去私家睇,的確皮膚敏感,堅《誤診》
好彩冇食政府俾的藥!

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

水晶宮

莎拉公主 發表於 18-4-11 16:43
因為佢無其他徵狀,淨係發燒,一直有食住退燒藥都唔退,我諗住觀察下先。
...

吓,發燒係最值得去睇醫生嘅病徵呀

大宅

阿仔半夜燒到 40 度去到急症室都係要等

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇政府係慢,但其實工作人員都好慘,想快只能比錢買時間
如果高燒兩日唔退,要快快去診所做快速測試,政府係唔會輕易幫你做架
祝早日康復

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係住東涌,我女體弱,好多時半夜有事都會去大嶼山醫院,
我覺得呢間醫院幾好喎,人少唔使等,醫護態度都好好,而且檢查做到好足
有次我揹住我女(10歲)一上電梯,保安見到即推輪椅比佢坐,
見佢高燒唔退,即刻照肺同測流感,同埋即時轉CALL 車轉去瑪加烈留院,
又有一次我女半夜頭痛得好牟利,醫生話佢感冒初起,之後睇到病歷
(我女有免疫力問題會引致血小板低),醫生主動話見佢好耐冇驗血,
所以幫佢抽血同埋篤手指驗下,
所以我覺得呢間醫院幾好,同埋最好就唔使等,一個鐘內就可以見醫生,
唯一唔好就係冇住院,下下有事都要轉出瑪加烈

象牙宮

回覆樓主:

政府只係藥多,但係唔代表醫生一定好!私家都未必個個細心

公爵府

小朋友發燒應該先去家庭醫生睇左先.........唔係急病, 唔好去急症.

我覺得政府醫院好好, 我老豆上年中風入左去, 醫生問了幾多小時, 即時幫我地轉院打針. 我見個醫生好似3日無瞓過咁, 但都好有耐性解釋個危險性同比ADVISE 我地.

姑娘係粗聲粗氣D, 但都好盡力.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

仔女發燒,如果病況好擔心,不如去睇私家醫生啦,睇A&E都要比錢,仲要可能有排等

首頁
12345...6

尾頁

跳至