自由講場

跳至

首頁
12345...32

尾頁

珍珠宮

Fishqqma 發表於 18-4-12 05:19
見有jm開post問退休要儲到幾多錢…… 我又問下大家先, 唔計住嗰方面 ,我先講呀, 我計過我倆公婆三萬蚊每 ...

洗吾洗文租供樓先,吾開車,大部份自家煮,得閒做下義工,行山尼d吾洗花費好多,我想一萬五二公婆都夠,另加一年去一二次旅行二萬

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

qooqoo514 發表於 18-4-12 08:07
可能呱 俾我每日要用1000,真係唔知點用好,1000我要用好多日㗎……
...

屋企都有基本開支
買餸, 保險etc.
5萬又多咗DD……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

PP_Couple 發表於 18-4-12 08:10
退休後而得兩公婆住,我會搬細d先,可以做少d家務,同埋雜費都少d。唔揸車,人老左都係唔好揸車,又唔係日 ...

又咁嘅退休唔等於好老㗎喎!
我冇打算做到65歲先退休!

公爵府

義氣仔女 發表於 18-4-12 08:00
好明顯你係梅媽既朋友

駛唔駛咁講嘢呀?!我腳踏實地洗自己錢,又唔係偷唔係搶唔係呃,亦冇諗住要迫仔女無限供應,有咩問題呀?

jpwy    發表於 18-12-8 12:45

侯爵府

回覆樓主:

兩公婆8000-9000左右啩。
唐樓冇管理費,冇煤氣。
只用水、電,$1000,
$4000/月買餸 + 假日外出用膳$2000
車費反而多啲,又未有$2雞優惠,2人共每月$2000
但如果真係退休30年,都要3,250,000先OK. 仲要唔好病同去旅行。即係唔使退休喇!

公爵府

cherrieloy 發表於 18-4-12 07:54
唔計住屋,唔去旅行,日常生活一萬蚊都夠啦,見大家嘅留言,好似退休後都想好似依家咁豪洗咁喎
...
但係唔使供樓,都要比差餉管理費水電煤家居保險,呢度都起碼 4 5千吧?醫療呢?真係諗住全靠政府?退左休會唔會完全唔去旅行?而家求其一個歐洲團都3萬起跳,兩個人去一次都起碼8萬埋單,除開每個月都6千幾,真係唔預呢條數?

珍珠宮

回覆樓主:

有些搵開大錢或出身富貴
退休生活質素仍好好
識個貴婦同兒女出遊坐遊輪
對上一次花三十萬
請司機屋大仍要用工人
海南雞飯只食文華
化妝護膚用專櫃貨
普通階層如退休兒女不同住
都怕3高胃口亦退減
早茶一百有找在家自煑清淡
不會用工人
行超市公園消閒
衣着不太講究牌子
未必好恨去旅行
如無大病不賭錢所費有限
不同階層的退休生活是有分别

是是但但    發表於 18-4-12 11:15

公爵府

Jameskey 發表於 18-4-12 08:30
駛幾多錢都係講生活水平啫.... 退左休仲多時間駛錢, 兩個人乜都打孖上, 有jm講要五萬一個唔係無可能既事.

...

講真,如果退休後仲有體力有精神,仲要大把時間,真係可以用好多錢架。我同舊同事(單身)傾開,退咗休7年,計落原來已經用咗200萬,佢有工人、會去旅行、會出街睇戲食飯、最貴係會訂飛睇香港藝術節音樂會、話劇等,呢啲幾百蚊一場,有時一星期睇三四場,我舊同事好健康冇咩病痛,如果要醫療開支仲大呀。

生活有好多種,如果剩係三餐一 宿當然唔需要好多錢,但如果要娛幾真係可以好貴,而家落街食個早餐都幾十啦

公爵府

72leelily 發表於 18-4-12 08:48
有些搵開大錢或出身富貴
退休生活質素仍好好
識個貴婦同兒女出遊坐遊輪

講中曬,人人經濟能力唔同,使錢模式又唔同,清茶淡飯行行公園真係1萬元夠兩公婆生活; 經濟能力強,唔想降低質素真,酒店食tea 同大渣落已經唔同價錢啦!
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

好媽媽勳章

Fishqqma 發表於 18-4-12 08:42
又咁嘅退休唔等於好老㗎喎!
我冇打算做到65歲先退休!

我唔想咁早退休,我除左返工,冇乜野想做。男人如果冇野係退休後做,就更唔好咁早退休。除非已經有退休後嘅目標,否則日日等時間過。

我爸今年底就70,佢而家仲有做野,唔係單為錢,只係佢唔鍾意停落黎。我媽叫佢退休,我都話唔好,一陣佢退休後冇事攪,你日日對住會成日嘈。

珍珠宮

20020116 發表於 18-4-12 06:29
我都有思考過呢個問題,如到時兩公婆仲有體力想去旅行,我諗要預每月5萬(現在市值),如不需旅行,我諗3 ...

退咗休要預5萬一個月,你咪搵好多錢一個月?

珍珠宮

PP_Couple 發表於 18-4-12 09:04
我唔想咁早退休,我除左返工,冇乜野想做。男人如果冇野係退休後做,就更唔好咁早退休。除非已經有退休後 ...

同意,退休後日日無嘢做,對住另一半,磨擦自然多

子爵府

開心吸收勳章

基本生活開支最少幾錢, 要先知你住邊度喎, 就算唔駛交租/供, 好似我朋友咁, 管理費一個月都幾千銀啦, 差餉呢, 地租呢, 你唔食唔住都要交

侯爵府

開心吸收勳章

我都計過吾使供樓, 水電媒, 日常開支, 15~20000都幾好使, 又可以搵下平機票出下埠.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Froggy_joe 發表於 18-4-12 06:39
BK果然係傳說中的富豪之地
香港地好多人未退休兩公婆加埋都未必有五萬
要辛苦搵食既,邊有時間上forum呢?上得forum,大部份都係唔需要返工的太太、或閒工。
所以,呢種budget,係正常不過既。不過不是我等小數草根的budget吧了。
可以體諒下佢地既

公爵府

嘩, 3-5萬真係富貴. 未退休都洗唔到咁多啦.

我估2個人, 一般唔洗太慳咁15000元都夠. 另外加每年5萬元去旅行. 即2萬一個應該夠啦.

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

我加c6,現水平應該兩萬都夠(唔使供樓但差餉管理費都要四千/月)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

koko2000 發表於 18-4-12 09:35
嘩, 3-5萬真係富貴. 未退休都洗唔到咁多啦.

我估2個人, 一般唔洗太慳咁15000元都夠. 另外加每年5萬元去 ...
其實,吃、買、玩,都係有限錢,最難預算是醫療開資,呢個反而可以是無底深淵,最難預。希望大家都有健康的身體。

公爵府

20020116 發表於 18-4-12 08:58
講真,如果退休後仲有體力有精神,仲要大把時間,真係可以用好多錢架。我同舊同事(單身)傾開,退咗休7年 ...
完全同意你的講法,好多人計退休條數只係生存,咁當然馬死落地行,但而家只係做預算,我就唔會預隻馬會死,我會預去旅行有工人可以睇私家醫生㗎,你預5萬一D都唔過份

happy+    發表於 18-4-12 10:46

首頁
12345...32

尾頁

跳至