自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓

我諗得好簡單, 我只假設我今日有既錢(儲蓄+MPF+股票)應該保守計每年可以有3%回報, 利疊利一路碌到我退休, 再加上每年都仲會供MPF同儲蓄買保險
所有錢計到我60退休果一刻, 假設我咁好彩仲有30年玩, 將舊錢除30除365就係我退休每日可洗既錢
但咁計法應該係保守既, 因為D投資係我60既時候其實仲會生息同我唔會真係洗到90然後一蚊都冇就Byebye

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆 bik1229 的帖子

留俾仔女有好有唔好, 如果一早知有遺產等緊我我可能唔會努力多一點,
如果有遺產可能俾仔女既另一半謀左...
所以有錢既話我傾向早D投資係佢地身上,知識就是財富

珍珠宮

2019新春慶豚圓

starbuckscoffee 發表於 19-2-21 19:54

留俾仔女有好有唔好, 如果一早知有遺產等緊我我可能唔會努力多一點,

家家有本難唸的經。

我啲細路已分別成年及接近成年。長女讀既係搵食科,將來生活一定冇問題。孻女從少到大讀書比較拉牛上樹。C6話要留啲比佢。

但公平起見,我只會公平分配,洗淨除二。

男爵府

2019新春慶豚圓

唉點做到公平吖。。。要計既其中一個比較唔掂要多D學費資源或住屋企咁只係現金對半又公平咩?

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

yiu_mimi 發表於 19-2-21 12:21
70歲有工做, 你99一定好健康

我一定冇佢叻咁有活力

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Fishqqma 的帖子

我99, 退休前最高的入息,只有 3千。 而家話一個月攞著 3 萬蚊家用,先勉勉強強,一日到黑群著班洗脚唔抺脚的無業C9, 飲飲食食去旅行。 唔返工的人,洗錢多過去揾錢的。 FTM 為禍家庭。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

jodyfan 發表於 19-2-21 21:53

我99, 退休前最高的入息,只有 3千。 而家話一個月攞著 3 萬蚊家用,先勉勉強強,一 ...

唔太明白

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

不要以現在的入息,洗費,推算退休後的洗費。 好多退休人士,洗錢更多,因太得閒。

子爵府

回覆樓主:

今年一月開始退休生活,一星期煮4至5晚,每餐約$100買餸(三人晚餐)早餐多數食個包,以前番工都係早餐食包,午餐有時煮粉麵,有時去買餸時食個下午茶,只計食其實洗費唔多。係星期六日要出街先洗得多,兩老婆約$1000,如果唔洗供樓保險,2人$10000一定夠洗。

其實就算去旅行都唔會多好多, 一月同女去鹿兒島5天,約5仟一個人, 2月同老公去芽莊7天,約6仟一個人, plan緊6月名古屋6天,預算7仟一個人, 所以要3,4萬一個月退休洗費,似乎多左d. 最緊要身體健康,正常生活費有數得計。

男爵府

2019新春慶豚圓

jodyfan 發表於 19-2-21 22:12

不要以現在的入息,洗費,推算退休後的洗費。 好多退休人士,洗錢更多,因太得閒。

計埋通脹,其實定五萬一個月可能真係唔夠,今日幾萬同廿年後幾萬已兩回事
Sweetheartb

珍珠宮

sweetheartb 發表於 19-2-21 22:56
計埋通脹,其實定五萬一個月可能真係唔夠,今日幾萬同廿年後幾萬已兩回事
...

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我C6大約十年後退休 我諗預計萬五至兩萬 兩個人洗費

珊瑚宮

sweetheartb 發表於 19-2-21 22:56
...

通脹係未知之數,將來支出有通脹,收入儲蓄同樣也有通脹,影響其實無想像中大。所以我覺得以現時狀況去做planning 已可以。

等於廿年前,普通人退休時唔會咁易有過百萬人儲蓄,但而家好多一般人都儲到

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

可以洗幾錢
就睇下儲左幾錢
况且健康好難講
冇得点計幾耐洗幾多一個月
分分鐘長命百二歲

大宅

2019新春慶豚圓

趁後生都係努力儲多d錢好d

伯爵府

木土土 發表於 18-4-12 13:54

我講呢個每月用兩萬去食,係超豪版,都用唔到三萬。

但係養車都要錢。如果唔養車改搭的士都唔會平到好多啊

公爵府

2019新春慶豚圓

millennia 發表於 19-2-23 13:12
但係養車都要錢。如果唔養車改搭的士都唔會平到好多啊

我覺得我哋最大嘅開支一定係食囉

伯爵府

jarjane 發表於 19-2-23 13:27
我覺得我哋最大嘅開支一定係食囉

果然我地係fd

jarjane    發表於 19-2-23 13:35