婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

bluegirlwai 發表於 18-4-13 07:32
痴線,離婚走人啦
你係呢間屋入面仲有心情做人先勁

就係完全冇呢個心情,每日都為D瑣碎嘢勞氣,其實好唔想激氣,但99每次都搞親我d嘢,我同老公呻次次都鬧架收場,超級影響感情,結婚半年幾乎不超過5次曳曳

侯爵府

allyhui 發表於 18-4-12 22:01
我都想啊,依家未有小朋友我唔敢搬,擔心日後有咗嘅時候負擔唔來,而且我媽知我要搬嘅話一定會要求我同佢 ...
我都係婚前見識到6299啲恐怖生活習慣所以同咗c6講一定唔會搬入去男家同6299一起住,堅持要結婚的話就分開住,我繼續住我自己屋企,最後我c6屈服跟咗我返娘家住,同你一樣都係獨女,所以屋企有地方俾我地兩公婆一起住唔使捱貴租。

侯爵府

allyhui 發表於 18-4-13 00:07
我99間房,佢日日就同床果堆嘢一齊訓覺sorry,影人哋間房係好冇品
但我睇見佢都起雞皮,就好似極度驚小強同 ...
好變態 我自問有少少潔癖,真係忍受唔到同呢啲人一齊住,我俾著係你會寧願返自己屋企住同個老公分居算

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

我接受唔到咁嘅居住環境,咁樣真係會抑鬱!家不成家嘅感覺!搬啦!

別墅

回覆樓主

咁樣您都仲住? 就黎生b 都不可能咁既環境大吧
本身我都覺自己未來99 dirty 依家相比起已經好乾淨

複式洋房

flori 發表於 18-4-13 21:18
我都係婚前見識到6299啲恐怖生活習慣所以同咗c6講一定唔會搬入去男家同6299一起住,堅持要結婚的話就分開住 ...

問題我娘家就係捱緊貴租,如果我返去就係講明要我兩公婆交租嘅,所以先煩

複式洋房

回覆樓主

咁其實係得佢間房特別恐怖,個廳都仲算正常少少,就係d檯面會經常性亂放d臘雜嘢係度唔理囖,例如散銀吖,夾仔吖,印花簿吖,好多好多細細件嘅,總之佢會好順手咁放係度之後就唔理,由得d嘢自生自滅,我拎咗d細盒仔iphone盒放度裝好果d嘢,好明顯比佢知我要企理唔鐘意咁亂喇,然後佢返來仍然又順手劈幾個散銀係張檯度,係都唔放落個盒度!其實果張檯係放咗個魚缸,多出來嘅位置只有i6plus咁長嘅位,佢擺嘢幾乎都將d魚擋住,鐘意又成抽檸檬茶菊花茶擺係魚缸前面阻鬼住曬

別墅

allyhui 發表於 18-4-13 22:54
問題我娘家就係捱緊貴租,如果我返去就係講明要我兩公婆交租嘅,所以先煩
...

您地收入幾多? 如果share 屋租幾千蚊都還可以啦 幾千蚊買番開心好值喎

複式洋房

shanshan子 發表於 18-4-13 23:36
您地收入幾多? 如果share 屋租幾千蚊都還可以啦 幾千蚊買番開心好值喎

我哋兩公婆收入應該有3w松d,我自己份揾唔到咩錢所以咁少,我媽果度得一間房,中要上下床,都已經成7千蚊租,如果真正要一齊住可能要搬大d,租應該接近1皮,呢個係其次,我同我媽呻佢每次都叫我忍,叫我千奇唔好搬出去住咁苯,同我感情幾好的兩個姑媽見親我都叫我唔好搬,搬出去好貴乜乜乜咁講,總之我女家舉家唔讚成我搬出去,我隻佬應該受佢媽影響悭慣唔捨得個個月要花幾千出去住,佢比我feel到就係咁,眼下情況就係咁樣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我好難想像你嫁入去同奶奶一齊住,你從來都冇睇過個居住環境? 冇留宿過?
你出來做野,多萬幾蚊人工就同老公住娘家囉,呻都冇咩幫助,要自己主動出擊改善生活環境

水晶宮

allyhui 發表於 18-4-12 22:01
我都想啊,依家未有小朋友我唔敢搬,擔心日後有咗嘅時候負擔唔來,而且我媽知我要搬嘅話一定會要求我同佢 ...

未有小朋友都唔搬、有更加搬唔到喎⋯⋯
你忍唔到佢媽、佢都有機會忍唔到你媽

水晶宮

allyhui 發表於 18-4-13 23:45
我哋兩公婆收入應該有3w松d,我自己份揾唔到咩錢所以咁少,我媽果度得一間房,中要上下床,都已經成7千蚊 ...

3萬其實夠搬出去啦、無人嫌錢多、睇你肯忍定要錢

子爵府

allyhui 發表於 18-4-13 19:43
邊敢揾社工跟(emoji)(emoji)佢唔嬲死咩,佢覺得佢自己好X正常

哦。咁無人叫你兜口兜面話佢有問題要搵社工嘅。有啲社工好醒,找到理由例如家訪啊之類,再慢慢入手同佢傾。不過係想幫佢就先咁做啦,叫做試吓無壞,而亦係應該佢個仔先係最緊張件事嗰個

多口講句,啲有精神疾患的人好少會自己知自己有問題,係個病都會影響到佢哋自己唔自覺,病識感低。咁家人可以用方法勸到求助係好啲嘅,因為唔係無得醫嘅。講開又講啫

咁最快解決就係搬,叫你講唔好搬啲人不如請佢住幾日睇佢哋頂唔頂得住囉

複式洋房

rayrayus 發表於 18-4-13 23:51
我好難想像你嫁入去同奶奶一齊住,你從來都冇睇過個居住環境? 冇留宿過?
你出來做野,多萬幾蚊人工就同老公 ...

以前拍拖冇咁嚴重,佢房門打開時我睇到冇宜家多嘢,個廳又冇乜企理d,宜家仲有兩間房又係比佢堆滿咗二手嘢好似夜冷咁…我決定咗自己搬返娘家住先了,分居生活

複式洋房

luckybaby2011 發表於 18-4-14 00:03
未有小朋友都唔搬、有更加搬唔到喎⋯⋯
你忍唔到佢媽、佢都有機會忍唔到你媽
...

決定自己搬返娘家

大宅

allyhui 發表於 18-4-13 23:45
我哋兩公婆收入應該有3w松d,我自己份揾唔到咩錢所以咁少,我媽果度得一間房,中要上下床,都已經成7千蚊 ...

你send你奶奶間房將相去女家………
我諗佢地會支持你搬
真係好得人驚

珍珠宮

allyhui 發表於 18-4-13 00:00
咁佢又唔係幫佢媽嘅,佢只不過唔想嘥口水同佢媽再講一樣嘅嘢,以前我都會咁覺得佢幫,後來相處過佢媽份人 ...

咁你老公唔同佢嘈又無錯喎~一來戈個係自己阿媽,都知佢咩脾性,費時嘈啦~二來始終想讓下佢,唔想嘈囉~
做男人嘅,好心同個老婆搬,唔好俾阿媽同老婆兩個都受委屈啦~

珍珠宮

回覆樓主:

所以點解我讚成婚前同居~就因為可以更了解,尼個人究竟係咪適合當一世伴侶!起碼都要感受下,婚後共同生活會係點先~生活習慣要磨合唔容易,尤其你地係要同家人住嘅,更加要考慮多D!
有jm話同居好open,我真係會笑,見一個同居一個?唔好玩啦~你當然係有一定了解,準備結婚先會同居,拍拖都唔係有人追就拍啦~
眼見好多人 結左婚先知,原來另一半生活習慣大不同,什至我見過,係婚後先知老公唔中意沖涼,我聽完真係想嘔~
以樓主為例,好明顯你同99磨合唔到,99嘅生活習慣,都唔係一朝一夕可以觀察到,講真,我覺得都幾嘔心,但嫁都已經嫁左,可以點呢?
我永遠都係戈句,分手點都好聽過離婚,但如果我知同住嘅人咁恐怖,我真係走都走唔切,有同居,我會話,一係同對方商量點樣解決,先再考慮結婚,傾唔掂,唯有分手,好彩未結婚je~

子爵府

allyhui 發表於 18-4-14 00:33
決定自己搬返娘家

支持你! 如果你老公緊張你,就會諗辦法解決!如果佢仲懶懶閒,咁喱啲老公唔要都罷

別墅

allyhui 發表於 18-4-14 00:33
決定自己搬返娘家

支持您 如果您老公愛您就會知真係好大獲/希望奶奶可以改到
咁樣真係人都癲 好似訓係垃圾到
夜晚可以通屋小強。。

首頁
12345...6

尾頁

跳至