家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

啱啱發現有咗,計劃緊將來開支嘅問題......而家同老公租緊樓住,如果生咗之後做全職媽媽,怕老公壓力會好大

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

老公份糧夠用,仲有餘錢。冇論任何時候得一個人揾錢,壓力一定大過兩個。兩公婆相量好,分好工就可以啦.
work hard PLAY hard

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

要搵幾多先適合真係唔識答。。我由生中仔果時開始做ftm。。。但果時老公只搵萬多元。。。到現在我仍是ftm。。。但收入多過以前一個double多d,我已是3孩之母。。。
在我一家來說。。。初生小孩使費並不多。。。因為我們省卻了最大嘅開支--奶粉。。。我三個都是全母乳。。。已比很多人少一大截開支。。。尿片亦不揀擇。。。用較相宜的。。。
你應該好好同老公商量一下。。。家庭開支自己都列個list, 大約估算一下。。係咪真係適合或做到ftm吧

子爵府

wy_yen 發表於 18-4-13 19:03
要搵幾多先適合真係唔識答。。我由生中仔果時開始做ftm。。。但果時老公只搵萬多元。。。到現在我仍是ftm。 ...

子爵府

北島 發表於 18-4-13 17:33
啱啱發現有咗,計劃緊將來開支嘅問題......而家同老公租緊樓住,如果生咗之後做全職媽媽,怕老公壓力會好大 ...

人人理想唔同,所以自己要做個詳細預算,包括心理質素

大宅

回覆樓主

我仔仔聽日滿月,現在產假中,而家我已經開始唔捨得返工了。

做唔做到ftm:

1. 屋租幾錢?佔家庭收息幾多?
2. 使唔使供養四大長老,有無兄弟姊妹分擔?
3. 對生活/湊小朋友有無要求?有無話想去私家生仔?想唔想仔女讀n班?

等⋯⋯

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

列哂你們的開支和收入出來,先可以比意見。
如果你們係未儲到首期所以租樓住,我就唔建議你做ftm, 有左小朋友儲錢更難,洗用又多左。

男爵府

jenniferK 發表於 18-4-13 18:30
老公份糧夠用,仲有餘錢。冇論任何時候得一個人揾錢,壓力一定大過兩個。兩公婆相量好,分好工就可以啦.
...
明白,我要同老公商量一吓計掂數先

男爵府

要搵幾多先適合真係唔識答。。我由生中仔果時開始做ftm。。。但果時老公只搵萬多元。。。到現在我仍是ftm。 ...
你老公為家庭非常上進餵人奶對bb身體好,又慳到錢,不失為一個好選擇

男爵府

kacary 發表於 18-4-15 12:02
人人理想唔同,所以自己要做個詳細預算,包括心理質素
係,唔想到時為錢嘈

男爵府

甜甜人妻 發表於 18-4-15 13:51
我仔仔聽日滿月,現在產假中,而家我已經開始唔捨得返工了。

做唔做到ftm:
我都想陪住bb長大,多謝你嘅建議,有啲你唔講我都未必諗到咁長遠

男爵府

vet 發表於 18-4-15 16:16
列哂你們的開支和收入出來,先可以比意見。
如果你們係未儲到首期所以租樓住,我就唔建議你做ftm, 有左小朋 ...

bb出世後而家租緊間屋就約滿,到時會同老公搬返去老爺奶奶度住,慳返筆錢

大宅

北島 發表於 18-4-17 12:42
bb出世後而家租緊間屋就約滿,到時會同老公搬返去老爺奶奶度住,慳返筆錢 ...

有小朋友同奶奶一齊住我覺得應該會好多爭執

子爵府

北島 發表於 18-4-17 12:42
bb出世後而家租緊間屋就約滿,到時會同老公搬返去老爺奶奶度住,慳返筆錢 ...

如果你本身同99相處ok就冇問題,因為好多時都係大家對湊小朋友既睇法都有好大出入,唔多唔少會有磨擦,見好多就係因為一齊住搞到唔開心或者關係差,所以如果你Ok 就冇問題了

水晶宮

回覆樓主

一多多一家三口,屋企夠大?否則可能磨擦多
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

kayikayi293 發表於 18-4-17 17:37
有小朋友同奶奶一齊住我覺得應該會好多爭執
我本身同佢哋相處冇咩大問題,希望搬咗入去都okay

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

男爵府

回覆樓主:

我仔出世時我都有考慮過做ftm, 想仔大約十歲先再搵工

除了經濟上的顧慮, 亦考慮到十年空白,重返職場後, 所有事都要重新學重新適應, 人又到中年, 搵工會比較難
我又唔想做以後都唔做野, 到仔大左自己一個會好孤獨空虛

最後就繼續返工, 但做一份非常輕鬆的工, 完全可以兼顧到屋企, 感恩

大宅

北島 發表於 18-4-20 13:33
我本身同佢哋相處冇咩大問題,希望搬咗入去都okay

你地未一齊住過?咁你要諗清楚
我未有小朋友時已同6299住,大家相處都冇事,有左小朋友後完全唔同,反正係奶奶眼中個孫就緊要,個孫喊就一定係我錯 咪話兩個女人難相處,我fd老公都同婆婆都因湊b嘈足兩年交...有左小朋友真係好多磨擦嫁,除非你同奶奶都可以完全做到接納對方意見,唔會過問對方湊b手法...當然有個別例子係相處得好既,祝你好運

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

北島 發表於 18-4-13 17:33
啱啱發現有咗,計劃緊將來開支嘅問題......而家同老公租緊樓住,如果生咗之後做全職媽媽,怕老公壓力會好大 ...

睇下有幾多必要駛費好過...人人CASE 唔同, 2個人2個人食, 同1個搵3個人食..

當你而家唔返工, 消費習慣會有幾大轉變?

首頁

尾頁

跳至