自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

公爵府

我仔十歲,呢排眨眼勁咗,佢好難介糖、朱古力、打機,之前仲有戚眼親戚咀

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

公爵府

我女好返,成日有清喉嚨聲,,大约半年停左。

大宅

回覆 liy7239 的帖子

我仔都係呀!呢個暑假可能睇好多電視,打機,又食好多零食飲可樂,暑假前八月尾開始好密眨眼,係好用力眨咁,有時仲會翁翁鼻。問呀仔佢控唔控制到,佢話可以但我觀察左好耐我覺得佢係控制唔到嘅!上星期帶左佢睇眼科醫生,話佢敏感,開左坑敏眼藥水比佢滴三星期,但已經一星期了都沒改善☹️有時一日可以眨得好密,有時一日又好d ,好飄忽,真係好擔心😞

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

Paypaybear 發表於 18-9-16 00:46
回覆 liy7239 的帖子

我仔都係呀!呢個暑假可能睇好多電視,打機,又食好多零食飲可樂,暑假前八月尾開始 ...
我仔呢排又好D了,少咗!我由得佢

公爵府

$小姐 發表於 18-9-25 20:57
我女都係清喉嚨聲,請問你有帶女去睇醫生嗎?
無,自己好,唔係見到呢個post我都唔記得左。

禁止訪問

大宅

回覆 aayy 的帖子
Del

大宅

呢兩日都睇左醫生,感覺沒有幫助,心情很差,很擔心,可以加我互相支持一下嗎?

洋房

想請問多唔多家長有帶小朋友睇醫生確診是抽動症, 還是主要靠他們表現出來的症狀自行判斷。

因我壞疑我女應該都係抽動症, 但醫生話要寫信去睇兒童腦科,一來好恐怖咁, 2來唔知是否有必要。所以想請教各家長, 多唔多人真係會睇腦科確診自己的小朋友是抽動症。

我女的情況是去年成日眨眼, 睇左眼科又係話敏感, 滴藥水後作用唔大,上網知到有抽動症後, 叫屋企人唔好理佢, 過左一排無事, 所以我無為意。

加上我自己其實應都係抽動症患者(因小時候都有眨眼, 發出抖氣聲等症狀),知道抽動症有機會遺傳, 覺得好小事, 便無再特別留意跟進。

9月升4年級,唔知係咪功課深左, 測驗後見佢成日側頸,問佢咩事, 佢話頸痛, 初時以為佢拉親, 睇醫生睇頸同佢捽左成個月都未好, 但後來佢話無咁痛啦, 我地無再為意,側頸動作便又慢慢消失。

11月底佢傷風, 睇左醫生食左藥,就來好返開始就成日出現"嗄嗄",好似呼吸唔順的聲音, 睇左幾個醫生都唔得,我地好緊張,問親佢又話無野,於是成日勁鬧佢, 問佢無事點會咁。睇左2個由細睇開的兒科,都只係話佢有痰唔清, 開左抗敏藥同青蛙丸(若有家長有小朋友是氣管敏感應知是什麼),但情況都係差不多。

早2星期上網再睇氣喘點做好, click click下先睇到抽動症資料, 先想返起佢可能係抽動症問題, 因佢之前都有翁鼻(但以為佢鼻敏感,個鼻痕),或個口整d類似玩口水的聲音,因症狀唔係好誇張,只係間唔中,我以為佢百厭整怪聲,所以都無為意。

現在聯埋一齊, 先覺得應該全部都係抽動症的症狀,我真是一個唔合格的父親。

12月26日開始, 發現佢2隻手除姆指外的手指成日屈埋, 有時攞野都好似好唔自然,應又係新症狀。唔知係咪前排以為佢成日氣喘但又話無野, 成家人鬧得佢太勁,令佢好唔開心。加上食左成大半個月西藥同抗敏藥影響, 同埋1月中要考試的壓力。而家覺得佢情況都幾嚴重,因同時有幾種症狀出現,已通知全家人唔好再鬧佢, 儘量鼓勵佢, 考試方面都放軟來溫習,諗住觀察到1月18號考試後情況有無改善。

但真係好擔心同好自責, 之前以為佢氣管問題但表現到愛理不理而勁鬧佢, 話問親佢都話無野, 只係喉嚨痕, 覺得佢自己都唔愛惜自己身體。而家再睇, 實在是一個失敗失職的父親。

大宅

joeyba 發表於 19-1-4 13:29
想請問多唔多家長有帶小朋友睇醫生確診是抽動症, 還是主要靠他們表現出來的症狀自行判斷。

因我壞疑我女 ...

我侄仔,呢兩個星期,搖頭,尤其緊張,例如玩遊戲,玩滑板車,搖得仲犀利。我們都好担心,看了相熟的兒科医生,他很細心檢查,最後告知我們,小朋友係壓力所致,着我們要帶他去放電,沒有其他了……
但是,我們真的很担心

禁止訪問

大宅

樓主,近排仔仔點?呀仔7月開始眨眼,食2星期中藥,眨眼停了2星期,9月又開始眨眼,食一星期中藥眨眼無改善,近排仲加上有嗡鼻,好擔心!!

男爵府

回覆樓主:

可参考

https://www.facebook.com/tourette.hkta/

大宅

你地架留言已經一段時間了,請問你地小朋友既抽動症有無改善?

我個女6 AGE最近兩個星期經常歪頸,精神科醫生話係TICS.

我想問下除左忽略佢,我亦帶佢去counsellor玩play therapy (因為佢有的焦慮),重可以做啲咩呀?

大宅

jennyjenyjay 發表於 18-4-13 23:25
我女都試過,睇中醫食左幾劑放鬆神經既藥就好左

可否介紹中醫?感激不盡!

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

joeyba 發表於 19-1-4 13:29

因我壞疑我女 ...

我仔三歲開始有tics, 先係眨眼,兩三個月冇理佢停左,到五歲左右fing頭,同佢睇醫生就話係tics, 排緊精神科,到岩岩上星期氣管炎後,出現氣喘症狀,唔知係咪病完影響到佢。

首頁
45678...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊